Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2011, 09:32:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Ferice de tine ca esti ceea ce vrea Dumnezeu sa fii: un virtuos. (Cu siguranta trebuie sa fii dintre acei care s-au desprins de Biserica Ortodoxa, fiindca nu vad o anume confesiune la avatar si nu prea am vazut des dintr-acei care se considera gata mantuiti si mereu pregatiti sa dea lectii de virtute celorlalti).
Te grabesti si tragi concluzii pripite. Sunt crestin ortodox (pentru linistea ta). Te intreb, trebuie sa scrie undeva ca sa iti dai seama de ce confesiune sunt? Sincer esti simpatic.

Nu eu fac subiectul acestei dscutii. Nu incerc sa dau lectii nimanui. Dar stiu ca Sfaturile Parintelui sunt directe si la subiect, sunt taioase uneori, dar spun ADEVARUL. Eu am postat niste sfaturi ale unui SFANT. Iar tu le-ai atacat...unde o fi fatarnicia?
Citat:
Dar ca sa sustii ca nunta si casatoria iti ingaduie actul sexual doar atat cat sa desavarsesti actul creatiei, mie unul mi se pare o fatarnicie pe care o sesizeaza si cel mai putin induhovnicit.
Citat:
Eu cred ca daca vrem sa combatem ceva, trebuie sa incepem cu noi insine. Ori eu nu sunt vrednic sa cer celorlalti retinere si infranare totala, atat timp cat "In pacate m-a zamislit maica mea!"
Logica simpla, lumeasca. Tu nu te simti vrednic sa dai sfaturi, dar te simti vrednic de a considera fatarnicie postarea unor sfaturi ale unui parinte. Ce sfaturi ar trebui sa dam celorlalti? Sa traiasca in pacate? Daca vad pacatul si incerc sa ma feresc de el, sa nu il spun si celorlalti? Nu ti se pare egoism a nu impartasi si celorlalti care ti-au cerut un sfat?

Citat:
Nu vreau sa institutionalizez desfraul, dar ca sa-i ceri unui cuplu abia casatorit sa pastreze cu sfintenie canoanele date pe-aici pe la inceputul thread-ului, mie personal mi se pare fatarnicie, nu pentru cei ce le citesc, ci pentru cei care sustin ca ei asa procedeaza...
Incearca sa te detasezi...observ ca te tot aduci in discutie si pe deasupra ma introduci si pe mine in oala. Arata-mi unde eu am sustinut ca asa procedez? Ca eu procedez asa sau nu este strict problema mea (NU EU FAC SUBIECTUL ACESTEI DISCUTII, detaseaza-te!). Fiecare ne luptam cu patimile noastre, asta nu inseamna ca trebuie sa le promovam.

"Ca să ajute Dumnezeu trebuie să existe dispoziție pentru nevoința. Și când spunem dispoziție pentru nevoința înțelegem să depună cineva puțină străduință să-și depășească neputința sa. Puțină dispoziție curată de va vedea Dumnezeu, îl va ajuta pe om trimițându-i cu dărnicie harul Său. Și atunci omul intră pe făgașul lui Dumnezeu." - Cuviosul Paisie Aghioritul

Ce sfaturi ar trebui sa dam tinerilor casatoriti? Nu nasterea de prunci? Nu ridicarea casatoriei la rangul de taina? Nu evitarea desfranarii? Unde este TAINA din cadrul casatoriei?

• "Iisus sfințește unirea trupească a bărbatului cu femeia, ridicand casatoria la inaltimea de mare Taina - in Hristos si in Biserica."
• "Iisus vede in casatorie, mai inainte de orice (duhovnicește vorbind), împreunarea a două trupuri. De data aceasta întărește spusa Vechii Legi „nu mai sunt două trupuri ci un singur trup”. Mirele și mireasa fac un singur trup, cu neputință de despărțit. Acel bărbat nu va avea altă femeie; femeia aceea nu va cunoaște alt bărbat, până nu i-a despărțit moartea. Împerecherea bărbatului cu femeia, când nu-i ușurarea une luxurii vagaboande, ori a unei prostituări furișe, când e întâlnirea și oferta a două feciorii sănătoase, când e precedată de o alegerea nesilită, de o patimă curată , de-o învoială știută de lume și consfințită, capătă caracter aproape mistic, pe care nimeni nu nu-l mai poate înlătura. Alegerea e fără schimbare, patima (pasiunea) curată e consfințită , învoiala e veșnică. În cele două trupuri ce se strâng în dorință sunt două suflete ce se regăsesc în iubire. Cele două trupuri se schimbă într-un singur trup , cele două suflete într-un singur suflet.
Cei doi și-au amestecat sângele; dar din această contopire se naște o faptură nouă, plămădită din viața lor: întruchiparea vădită a contopirii lor. Iubirea-i face asemenea lui Dumnezeu: făurari ai mereu reînoitei și miraculoasei faceri.
Dar această trupească și rituală vanitate, cea mai desăvârșită dintre nedesăvârșitele înjghebări omenești (nunta creștină), nu trebuie să fie tulburată ori întreruptă niciodată. Adulterul o strică; divorțul o curmă. Adulterul este traducerea (trădarea) vicleană a unității, divorțul renegarea-i definitivă. Adulterul este un divorț sercret, întemeiat pe minciună și trădare; divorțul, urmat de o nouă căsătorie, e adulterul legiut."

• “Și iată așa, furișinu-se în sfatul minții legea păcatului, care este plăcerea simțurilor, pentru care s-a și hotărât moartea trupului, de atunci mintea multora dă trupului numai sfaturi împotriva firii, sau sfatul fărădelegii”…”Căci ceea pentru simțuri este lumina și plăcere, pentru minte este adânc de întuneric. Simțurile nu sunt în stare decât de rătăcire și nu aprind decât stricăciunea trupurilor, iar mintea împinsă în acestea este nu numai contra firii ci și împotriva lui Dumnezeu. Iar o minte înnebunită de simțuri și de poftele contra firii, prin care lucrează toată pofta vrăjmașă, ce sfaturi poate să dea decât sfaturile tâlharilor care căsăpesc pe cei ce coboara din Ierusalim la Ierihon: copiii ce vin în lumea aceasta.
Oare venirea lui Iisus la nunta din Cana să nu aibă și un înteles mai adânc? Oare să nu îsemneze ceva mai mult faptul că la nuntă face prima dovadă a dumnezeirii Sale? Oare nu trebuie de aici înainte socotit și Dumnezeu ca prezent la nuntă? Oare Dumnezeu nu are nici un cuvânt în biologie? Nici un lucru ? Nici un sens? Nici o conducere? A dat legile și a părăsit lumea? Sau legile îl exclud pe Dumnezeu? De ce a ridicat căsătoria la rangul de Taină între cele șapte, iar Bisericii i-a dat în grijă – deci în răspundere și în drept – de urmări cu luare aminte roadele tainei, acești muguri ai vieții, copiii? Nu oare de aceea ca ei să fie fiii Săi, întregi la minte și la trup, și nu dimpotrivă, puii fărădelegii?” - Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi - Parintele Arsenie Boca

Last edited by ovidiu b.; 13.12.2011 at 11:35:36.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Bucuria crestina NECTARIE Generalitati 8 06.01.2011 18:54:50
Iubirea crestina Rodica50 Intrebari utilizatori 0 03.12.2010 21:12:14
Credinta crestina si musulmanii ana macovei Intrebari utilizatori 4 07.09.2010 00:21:26
eu crestina el musulman Carine Generalitati 60 03.08.2010 22:06:28
HOMO-sexualitatea si bolile contagioase cozia Homosexualitatea 31 15.05.2007 20:40:05