Ortodoxia nu cunoaste ispasirea in sensul pe care il dam astazi.
Pacatul nu este incalcare de regula, ci boala care impiedica primirea harului.
De aceea in ortodoxie nu exista (pana cand s-a preluat lista si denumirea din Biserica Catolica) denumirea de pacate capitale, ci cea de "Duhuri ale rautatii".
Hristos prin asumarea fiintei omenesti o vindeca pe aceasta, dandu-ne posibilitatea indumnezeirii. TOT ce s-a instituit (botez, spovedanie, impartasanie, casatorie, etc) s-au constituit ca medicament, ca mediu pentru primirea harului, ca modalitate de a ne elibera. Caci Dumnezeu este eliberator ("Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, ce te-am eliberat din pamantul Egiptului").
Esenta mantuirii, a intelegerii a ce inseamna jertfa lui Hristos se afla in slujba Sf Botez, unde ni se spune ca murim impreuna cu Hristos, ca sa si inviem impreuna cu El.
Orice jertfa cere Hristos de la noi, nu este ceruta decat cu scopul eliberarii noastre de idolii care au ajuns sa puna stapanire de noi (propriul eu, banii, parerea de sine, mancarea, partile femeiesti, etc, toate ajung idoli pe care ajungem sa ii slujim, care ne dau senzatii de dumnezei, refuzand dumnezeirea cea adevarata)
|