Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2011, 20:20:54
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
nu, departe de mine ca adevarul ar fi in ograda mea...daca ati fost atent, am dat dreptate in multe privinte adventistilor, dar si ortodocsilor in alte chestiuni.
Cam greu sa slujesti la mai multi domni.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:32:20
ovidiu b.
Guest

Implicit Hotarărea s-a luat în urma Sinodului ecumenic de la Niceea (anul 325).

În Sfânta Scriptură iudeo-creștină, în Facere, săptămâna de șapte zile este definită prin descrierea eforturilor lui Dumnezeu în crearea lumii și a universului cu a șaptea fiind sabatul, care amintește de ziua de odihnă a Domnului. În vremurile apostolice, este menționat în Fapte faptul că se adunau împreună în prima zi a săptămânii pentru Jertfa Euharistică, zi numită Ziua Domnului în amintirea Învierii Domnului. Începând cu secolul al II-lea, Ziua Domnului a devenit zi de odihnă și ziua slujirii Sfintei Liturghii, înlocuind astfel sabatul evreiesc. În 325, Sinodul de la Niceea a declarat oficial că Ziua Domnului, duminica, este ziua de închinare a creștinilor ortodocși.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:34:19
ovidiu b.
Guest

Implicit

Un punt de vedere complet:

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei (Deuteronom 5,15).

Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17).

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.

Last edited by ovidiu b.; 17.12.2011 at 20:45:48.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:57:15
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Un punt de vedere complet:

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura .
Total gresit. Explicit, in Sfanta Scriptura, apare faptul ca Dumnezeu a facut niste legaminte, doar cu poporul evreu, legate de ziua sabatului.

Dar, ziua a saptea, ca sarbatoare a creatie impreuna cu Creatoru, este pentru toti oamenii. Recititi, cu luare aminte, porunca a patra (Iesirea 20:8-11). Ce ziceti? Doar pentru evrei a lucrat Dumnezeu 6 zile, facand cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, pentru ca apoi sa sarbatoreasca aceasta creatie in ziua a saptea (pe care a sfintit-o si binecuvantat-o)?

In plus,profetul Isaia scrie:
"si pe strãinii, care se vor lipi de Domnul ca sã-I slujeascã, si sã iubeascã Numele Domnului, pentru ca sã fie slujitorii Lui, si pe toti cei ce vor pãzi Sabatul, ca sã nu-l pîngãreascã si vor stãrui în legãmîntul Meu, îi voi aduce la muntele Meu cel sfînt, si-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugãciune." (Isaia 56:6,7)

Deci sabatul nu este doar pentru evrei. Chiar Domnul Iisus spune ca "samabata/sabatul este pentru om" (nu doar pentru evreu).

On-topic:
Se vede ca si dvs. sunteti impotriva Catehismului Ortodox, care propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca a patra, care vorbeste despre pazirea zilei a saptea). De ce va contraziceti cu Catehismul Ortodox si vreti sa desfiintati una dintre Cele 10 Porunci ?
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 22:56:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Se vede ca si dvs. sunteti impotriva Catehismului Ortodox, care propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca a patra, care vorbeste despre pazirea zilei a saptea). De ce va contraziceti cu Catehismul Ortodox si vreti sa desfiintati una dintre Cele 10 Porunci ?
Asa cum tu incerci sa repeti...ma repet si eu...Uite aicic un raspuns cate se poate de complet...

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei (Deuteronom 5,15).

Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17).

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 23:03:39
ovidiu b.
Guest

Implicit

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel. Iată căderea Legii vechi:

1. În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuși chipul lucrurilor, nu poate niciodată - cu aceleași jertfe, aduse neîncetat în fiecare an - să facă desăvârșiți pe cei ce se apropie.
...
7. Atunci am zis: Iată vin, în sulul cărții este scris despre mine, să fac voia Ta, Dumnezeule".
8. Zicând mai sus că: "Jertfă și prinoase și arderile de tot și jertfele pentru păcat n-ai voit, nici nu Ți-au plăcut", care se aduc după Lege,
9. Atunci a zis: "Iată vin ca să fac voia Ta, Dumnezeule". El desființează deci pe cei dintâi ca să statornicească pe al doilea.
10. Întru această voință suntem sfințiți, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o dată pentru totdeauna.
...
19. Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus,
20. Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14, 6)

ps: daca nici astea nu va lamuresc...va doresc succes in continuare...nu ma afecteaza cu absolut deloc ideile dmv. pur sectare.

Last edited by ovidiu b.; 17.12.2011 at 23:07:47.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 23:07:31
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:

1. În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuși chipul lucrurilor, nu poate niciodată - cu aceleași jertfe, aduse neîncetat în fiecare an - să facă desăvârșiți pe cei ce se apropie.
...
7. Atunci am zis: Iată vin, în sulul cărții este scris despre mine, să fac voia Ta, Dumnezeule".
8. Zicând mai sus că: "Jertfă și prinoase și arderile de tot și jertfele pentru păcat n-ai voit, nici nu Ți-au plăcut", care se aduc după Lege,
9. Atunci a zis: "Iată vin ca să fac voia Ta, Dumnezeule". El desființează deci pe cei dintâi ca să statornicească pe al doilea.
10. Întru această voință suntem sfințiți, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o dată pentru totdeauna.
...
19. Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus,
20. Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14, 6)
Ce-are a face Sabatul (porunca a IV-a din Decalog) cu legile jertfelor? Hai să nu postăm doar pentru a umple încă o pagină...
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 23:35:59
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:

.
Citeste cu atentie epistola catre Evrei (in special capitolele 4, 7, 8, 9 si 10). Se vorbeste despre desfintarea legii preotiei pamantesti si a jertfelor (care-L prefigurau pe Domnul Iisus Hristos si lucrarea Sa de mantuire). Nu are nimic de a face cu Legea Morala, care "ramane valabila pentru toate timpurile" (asa cum bine spune Catehismul Ortodox, la capitolul intitulat "Legea Morala" ; vezi aici:http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html)

P.S. Dumneata esti ortodox? Respecti invataturile din Catehismul Ortodox sau ai propriile interpretari?

Last edited by grasu77; 17.12.2011 at 23:38:26.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 23:05:23
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7)
Nu vă interesează, dar vă luptați preț de 14 pagini (doar în 30 de ore!) să salvați ce mai poate fi salvat și nu puteți răspunde la o singură și insistentă întrebare, căci răspunsul sincer și corect ar nărui și acele puține lucruri ce mai pot fi salvate (aparențele).
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 23:15:22
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu vă interesează, dar vă luptați preț de 14 pagini (doar în 30 de ore!) să salvați ce mai poate fi salvat și nu puteți răspunde la o singură și insistentă întrebare, căci răspunsul sincer și corect ar nărui și acele puține lucruri ce mai pot fi salvate (aparențele).
Ha ha..asta e chiar buna...ce sa salvam? Amice va doare adevarul...

N-aveti identitate! Va roade pe suflet faptul că nu sunteti cu Adevarul.

Singurul Adevar este Hristos: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața"; in funcție de Adevarul acesta e tot! - … Ortodoxia…, chiar numele ei este de la Hristos, cum ne-a invatat El, Hristos si au continuat Apostolii.

Care este istoria Biserii AZ7? De cand a luat fiinta? Unde este harul trasmis prin Sfintii Apostoli?

ps: icoane si Sfinti aveti?...va de intreb de curiozitate pentru ca nu stiu.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13