Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2012, 13:53:53
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Practicarea credinței lor viza și aspectul acesta, să nu fim absurzi; însă așa cum am zis, nu-și puneau problemele ridicate de Filon și alți filosofi imortaliști ai secolului.
Nu isi puneau problema cu ce se va intampla daca nu vor ajunge in Rai? Nu ii interesa?
Acum pe bune nu vorbil despre invatatura Bisericii, despre Sf Scriptura, St Traditie, istorie probleme ridicate de catre diversi filosofi etc. Nu. Vorbim despre o chestie logica. Omul stia ca dupa moarte va fi judecat. Nu vorbul de cand si cum si asta ca sa nu intram iar in discutiile pe care le-am tot avut. Deci e clar credeau ca va avea loc judecata. Ce se intampla cu sufletele dupa judecata nu ii interesa? Nu ii interesa daca cei pacatosi isi vor petrece eternitatea in chinuri sau daca vor vi suprimati?
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare

Citat:
Și aici îți contrapun exemplul unei femei simple dar credincioase, care deși nu înțelegea cum poate avea loc învierea din moarte, avea o filosofie simplă dar corectă cu privire la chestiune:

[center]"Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi." ([b]Ioan 11,24
Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi. De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn? Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.

Citat:
Mare meșter ești în crearea perdelelor de fum! Am spus că nu le dădea "explicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului", nu cu privire la viața viitoare. Despre această viață viitoare în fericirea Cerului le-a vorbit de multe ori. Să nu confundăm moartea cu învierea și putrezirea mortului cu fericirea veșnică!
Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important. Dar este evident asta. Aia cu veci vecilor, cu in veci erau metafore. Am inteles.

Citat:
Păi ce să le povestească când nu era nimic de povestit? Le povesteau doar că tot ce au văzut a fost chipul lui Isus care tocmai-i chemase la viață. În rest, nimic... nici măcar noapte neagră sau albă... nimic... Nada!

Dacă știi tu cumva că Scriptura vorbește despre altceva, dă acele versete. Dar te rog, nu aceleași perdele de fum de până acum, ci versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup", călătoria sufletului după moarte prin locurile cunoscute, vizitarea acestuia de către draci înfiorători până "să ajungă la Domnul", și alte basme horror ortodoxe.
Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.

Citat:
Mulțumesc dacă în sfârșit ai înțeles mesajul meu!
... aa și să nu uit: "La mulți ani" și un an nou cu binecuvântări cerești!
La multi ani.
Vechi 01.01.2012, 23:30:37
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare
Credeau doar ce zice Scriptura, respectiv ce se citea din Scriptură în sinagogi (în cazul analfabeților) cu privire la starea omului în moarte. În consecință, evreii nu aveau parastase, pomeni pentru cei morți, lumânări pe morminte, dezgroparea și spălarea oaselor la nu știu ce perioade, dezgroparea și puparea "moaștelor" de sfinți, etc. Adică păgânismele întâlnite astăzi în practica creștinilor nominali.

Citat:
Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi.
După venirea lui Hristos s-a schimbat cumva regula? Oamenii sunt înviați înainte de ziua de apoi? Găsiți așa ceva scris în Biblie? Dacă da, va trebuie să dați o dovadă (sau două) în acest sens!

Citat:
De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn?
Pentru că așa spune Hristos:

"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit [κεκοίμηται ]; Mă duc să-l trezesc." (Ioan 11,11) Observați că ucenicii folosesc exact aceeași expresie [κεκοίμηται ](Ioan 11,12) crezând că Lazăr chiar "trage un pui de somn", nu că ar fi mort.

Nu acesta e argumentul suprem pentru un creștin? Are Filon și Platon o autoritate mai mare decât Hristos!?

Citat:
Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.
După Scriptură mai cunoașteți o altfel de înviere decât cea "fizică"? Vă rog nu-mi veniți cu exemple de "înviere" metaforică (gen Luc. 15,24.32), ci cu exemple de înviere reală, concretă, pipăibilă (cum a experimentat-o Toma)!

Citat:
Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important.
Domnule, aceea nu e "viața viitoare", ci "moartea viitoare" (moartea a II-a)! Misiunea lui Hristos nu a fost aceea de a duce "vestea cea rea a Evagheliei"- contradicție de termeni la fel de nefericită ca și "morții vii" ai dogmaticii ortodoxe. În fața mulțimilor însetate de mântuire, Hristos le zugrăvea frumusețea Cerului, puritatea oamenilor mântuiți din această lume și locuirea lor împreună cu Dumnezeu. Nu scenele terifiante ale caznelor cu draci încornorați și încopitați de pe pereții Voronețului!

Citat:
Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.
Ați explicat, nu zic nu... la explicații savante vă pricepeți... la un singur lucru n-ați răspuns și probabil n-o să răspundeți (căci nu există răspuns) în vecii vecilor:

versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"
Vechi 02.01.2012, 00:46:54
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"
Stiti care e problema ca BO se poate "acoperii" cu Sf Traditie cum spuneti dvs. Dar dvs trebuie sa aveti atrgumente scripturistice concrete. Care sunt acestea din care reiese nimicirea sufeletelor pacatosilor si faptul ca sufletul este trup+suflare de viata. Dar exemple din care sa reiasa clar acest lucru nu baliverne de genul ca pier planurile celor morti sau ca cei vii stiu ca vor muri. Exemple de genul celui pe care eu vi l-am dat epntru nemurirea sufletului si pe care l-ati respins ca este dintr- carte necanonica. Sa scrie clar: Suflarul este trup plus suflare de viata si Sufletele vor fi distruse sau nimicite de dumnezeu, sau isi vor inceta existenta si nu vor mai exista.

"Căci atunci când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii în ceruri.
Iar despre morți, că vor învia, n'ați citit oare în cartea lui Moise, când i-a vorbit Dumnezeu din rug a, zicând: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob?
Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii. Prin urmare, mult rătăciți voi!“
Deci Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacob si eu sunt Dumnezeul celor vii, nu inseamna ca ei sunt vii? Dar clar vii nu putea insemna vii cu trupul pentru stim ca erau deja morti?
"Și fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. Și nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei și chipului ei și oricine primește semnul numelui ei." Apocalipsa 14,11
Ce e inseamna asta?
"Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor."
Dar asta?

Ce argumente scripturistice sunt necesare pentru a evidentia despartirea sufletului de trup decat cea evidenta, omul mort nu mai are sufletul in trup? De aceea e mort. Stiu imi veti spune ca nu este vorba despre suflet, ci despre suflare de viata. Dar asta nu sta in picioare atat timp cat nu aveti un argument scripturistic al faptului ca sufletul are in componenta si trupul. Si daca sufletul nu are in componenta si trupul, el e doar constiinta vie a omului ce dainuie si dupa moarte. Si cum clar nu mai e in trup e vorba despre despartirea celor doua.
Vechi 02.01.2012, 00:57:45
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Stiti care e problema ca BO se poate "acoperii" cu Sf Traditie cum spuneti dvs. Dar dvs trebuie sa aveti atrgumente scripturistice concrete. Care sunt acestea din care reiese nimicirea sufeletelor pacatosilor si faptul ca sufletul este trup+suflare de viata.
Eu am adus acele argumente "concrete", n-ați fost dumneavoastră suficient de atent, ori n-ați ajuns până acolo cu lecturarea postărilor mele...

Dar mai bine nu mai pierdeți vremea și căutați degrabă versetele celea, că uite: a trecut și anul și tot nu le-ați găsit!
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31