![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca trebuie sa deosebim intre trandavie si lene. Prima este "demon al amiezii". O stare pasagera, am putea spune. Lenea este deja o trandavie permanentizata. Este semnul ca suntem gazda buna pentru acest duh necurat. Una atat de "buna", incat lasam pe seama lui sa "faca legea" in "propria noastra casa". Iar legea lui nu este alta decat neoranduiala, cu tot ceea ce tine de ea, pe care ne-o strecoara subtil in viata de zi cu zi.
|
|
||||
|
||||
![]()
Sunt trei feluri principale de trandavie care blocheaza inaltarea sufletului:
1) Trandavia amanarii 2) Trandavia atractiei fata de ceea ce este nefolositor sau daunator sufletului 3) Trandavia descurajarii Sunt trei feluri principale de nevointa sau efort: 1) Efortul ca o "armura" 2) Efortul adancirii intelegerilor sfinte 3) Efortul ajutorarii celorlalti
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Efortul ca o "armura" este o determinare interioara exceptionala, o hotarare de otel, o vointa 'nepamanteana', care se cultiva progresiv, pe toate treptele urcusului duhovnicesc. Acesta se exprima prin ganduri sub forma: "Sunt gata sa indur toate caznele si durerile, toate piedicile si toate ocarile, toate mizeriile si toata vapaia maniilor care se vor dezlantui asupra mea, pentru dragostea Ta Doamne. Si chiar daca voi fi batut si zdrobit in fiecare ceas, si chiar daca voi fi ocarat de multe ori in fiecare zi, nimic nu ma poate desparti de dorul pentru Tine, dumnezeul meu. Nici fericirile lumii, nici nenorocirile ei, nici iadul cu toate grozaviile lui, nici bucuriile raiului nu ma pot desparti de inima Ta, spre care insetat jinduiesc in fiecare clipa." Cel ce cultiva efortul ca o armura, respinge cu usurinta toate amagirile, 'mirosindu-le' de la mare distanta.
Last edited by florin.oltean75; 14.12.2011 at 22:37:11. |
|
||||
|
||||
![]()
Odata, un tanar a venit la Fericitul Ieronim si l-a intrebat, zicand:
- Ce sa fac spre a rezista ispitelor ? Fericitul Ieronim i-a raspuns astfel: - Nu fii trandav. Pasarea nu poate fi prinsa sau lovita de sageata cand zboara, ci numai cand sta pe loc. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa nu credem ca demonul akediei, desi este numit "demonul amiezii", bantuie numai in preajma miezului zilei. El poate fi activ in orice moment, chiar si in timpul privegherilor de noapte, aducand cu sine neputinta concentrarii pe o activitate anume. De asemenea, trebuie sa parasim conceptia potrivit careia akedia ar fi o maladie spirituala monastica, specifica exclusiv sihastrilor.
|
|
||||
|
||||
![]()
Din pacate trandavia bantuie mereu: ba ne distrage cu o imagine sau un gand, ba ne convinge ca suntem obositi, si ne face sa lasam munca pe alta data, ba ne ajuta sa cautam mereu scuze le ceea ce ar trebui sa facem atat in viata trupeasca cat si pentru partea spirituala.
Stiu ca multi sunt sau ajung saraci nu atat din cauza contextului cat din cauza lenii, iar mai apoi tot ei se revolta si se simt nedreptatiti. Iar cand au un ban il cheltuie in desertaciuni. Insa ce sa faci cand un astfel de duh te cuprinde? cum sa te ajuti pe tine si pe cei din jur?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
"Nu zelul excesiv ne vindeca de trandavie. Avva Evagrie recomanda urmatorul remediu: "Randuieste-ti o masura in orice lucru si nu te abate inainte de a-l sfarsi". Masura in orice lucru este cea mai buna varianta pentru evitarea acestei patimi. Chiar daca ea vine asupra noastra, nu va reusi sa ne clatine din drumul echilibrat pe care l-am ales. Nu trebuie sa avem proiecte multe sau putine, ci suficiente".
|
|