Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.01.2012, 00:28:13
ecaterina7 ecaterina7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
De exemplu, eu postez acum ca sa va raspud dvs la intrebare. Nu am mai scris de mult pe forum, dar intrand pe aici am vazut ca se discuta despre "Atitudinea ortodoxa fata de oamenii din alte culte" si mi s-a parut interesant. Citind ca sa aflu aceasta atitudine am gasit intrebarea dvs. Deci, azi am intrat pe forum ca sa aflu atitudinea ortodocsilor fata de noi. Si inca urmaresc sa vad care e concluzia.

Multi intram aici ca sa raspundem intrebarilor sau provocarilor care ni se fac. Daca suntem vorbiti pe la spate, nu aflam, dar cand suntem vorbiti pe un forum public, avem si dreptul sa raspundem. Desigur, e un defect al omului faptul ca nu rabda batjocura in tacere.
Altii insa intra pe forum doar pentru placerea de a discuta sau din simpatie pentru ortodocsi si ortodoxie sau, pur si simplu pentru ca sunt oameni capabili sa relationeze. Probabil unii intra sa faca prozelitism sau sa se contrazica; ramane ca dvs sa deosebiti care si cum.

Acum am si eu o intrebare, daca nu va suparati: De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti?
nu mi s-a raspuns la intrebare, de ce va e rusine cu credinta voastra? de ce nu spuneti: sunt adventist, sunt ..., sunt..., mie nu imi e rusine cu religia mea.
pe mine ma mira ca intrati pentru ca voi, cei care ati parasit dreapta credinta va credeti mai buni in adancul sufletului, cum am spus, cunosc cateva persoane ca si voi si stiu ce este in mintea lor, asta pe de o parte, pe de alta parte eu nu as intra sa citesc invataturi ale altor religii, nici macar din curiozitate, pur si simplu nu mi se pare normal, pai ori sunt ortodoxa ori ce sunt, ce trebuie sa citesc de la altii ca sa imi intaresc credinta? eu consider ca este pierdere de timp.

degeaba va suparati, este o reactie normala, daca nu am avea reactia asta ar insemna ca suntem de acord cu voi.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 00:39:05
Senior Member

Implicit Fragmente din predicile Sfintitului Parinte Ilie Cleopa

<“De omul eretic (sectar) dupa intaia si a doua mustrare departeaza-te” (Tit 3, 10). Pe omul sectar dupa mustrare il parasesti si-ti este tie ca un pagan.

Cand este vorba sa-l ajuti pe fratele tau, ajuti pe orice om din lume, e in boala, se ineaca da-i mana, e in primejdie ajuta-l, dar cand este vorba de credinta il urasti, caci ei sectarii urasc adevarul. Hristos a zis: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!“. Iar in Psalmul 138 se spune: “Pe cei ce Te urasc pe Tine, i-am urat” si zice si Psalmul: “Cu ura desavarsita i-am urat pe ei, caci neprieteni mi s-au facut mie“. Pentru ca ei urasc adevarul n-avem voie sa-i iubim. In privinta credintei nu discutam, ii spui asa: “Mai, eu discut cu tine cel mult odata, de doua ori, pe urma imi esti pagan si vames!”.

Ei zic, ca sunt frati cu noi. Eu nu sunt frate nici cu lupul, nici cu cainele, nici cu porcii, nici cu lupii imbracati in piei de oaie, nici cu leii, nici cu vulpile, eu sunt prieten numai cu oamenii, voi sectarii nu sunteti oameni. Voi sunteti draci fara de coarne, ca voi cautati sa distrugeti Biserica si sa-i rupeti pe oameni de ea, ca sa-i duceti in iad. Macar dracii au coarne, iar voi nu aveti desi faceti ca ei.

Dar voi sunteti aproapele meu? Pe eretici, sectari, Scriptura nu-i numeste oameni, ci caini, porci, vulpi, lupi imbracati in piei de oi, lei insetati, pui de vipere, asa sunteti voi, cum sa-i iubesc eu pe acestia?>

eu ma retrag la somn, maine cu ajutorul lui Dumnezeu merg la Sfanta Liturghie.

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 00:45:06
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ecaterina7 Vezi mesajul
nu mi s-a raspuns la intrebare, de ce va e rusine cu credinta voastra?
Intrebarea dvs a fost aceasta:
Citat:
fiind un site ortodox voi de ce postati? vreti sa adunati convingeri ca e bine ca nu sunteti ortodocsi, vreti sa ii faceti pe altii sa renunte la ortodoxie sau nu sunteti convinsi ca alegerea facuta de voi (de a depasi dreapta credinta) este una corecta? te rog ca intrebarea sa o iei ca atare, este o simpla curiozitate. multumesc anticipat pentru raspuns.
La aceasta intrebare am raspuns mai sus. Daca acum vreti sa aflati altceva, nu trebuie decat sa intrebati ce religie suntem. Nu ne e rusine, am spus-o de multe ori pe forum, numai ca nu ati auzit dvs.

Citat:
pe mine ma mira ca intrati pentru ca voi, cei care ati parasit dreapta credinta va credeti mai buni in adancul sufletului, cum am spus, cunosc cateva persoane ca si voi si stiu ce este in mintea lor,
Eh, acum... Nu ma cunoasteti, nu ati ghicit macar ce religie sunt, dar stiti deja ce e in mintea mea. Haideti, va rog, sa pastram onestitatea in discutie.

Citat:
degeaba va suparati, este o reactie normala, daca nu am avea reactia asta ar insemna ca suntem de acord cu voi.
Ne suparam?? Daca ne suparam nu mai pierdeam timpul cu raspunsul la intrebari in miez de noapte. Mai ales ca intrebati una, vi se raspunde si apoi spuneti ca de fapt ati intrebat alta.

Cat despre fragmentul cu porcii...il cunoastem de mult. Pentru binele dvs insa, cand mergeti la Sf Liturghie lasati ura la usa. Ati pus o intrebare, vi s-a raspuns sincer si cu respect; drept rasplata faceti oamenii caini si porci, va faceti o Sf Cruce si va pregatiti de Sf Liturghie. Nu as vrea sa fiu cu dvs in biserica. In plus, nu aveti nici o dovada ca suntem mai porci sau mai caini ca dvs. Citatul din pr Cleopa pe care il fluturati cand nu indrazniti sa-i injurati pe oameni in fata este ocolit de orice ortodox serios si este nereprezentant pentru ortodoxie, pe care cred ca o cunosc mai bine deca dvs tocmai pentru ca am intrat pe forumuri sa cunosc, nu sa fac oamenii porci.
Deja imi pare rau ca v-am raspuns.

Ma rog, fie... Imi ramane insa aceasta curiozitate in eventualitatea in care se gaseste cineva suficient de sincer ca sa raspunda:
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
De ce se mira ortodocsii cand vorbesti cu ei? Ar fi mult mai normal sa ii ocolesti?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 29.01.2012 at 00:56:15.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 01:05:05
Senior Member

Implicit

eu am dat un citat din care in mod normal trebuia sa se inteleaga esenta. eu nu am facut porc pe nimeni, v-ati bagat in seama dupa ce deja adresasem o intrebare de 2 ori, puteti sa cititi din urma. l-am intrenat pe ucenic ce religie este si vazand ca nu-mi raspunde am continuat cu intrebare la care dvs ati raspuns desi nu va era adresata personal.

nu stiu de ce trebuie sa ma justific pentru ce am spus, oricum de acord cu voi nu sunt, sunteti foarte inversunati sa stati departe de Biserica si nimic nu va opreste sa o faceti, de aceea avem liberul arbistru.

eu nu urasc pe nimeni, ce drept am eu sa fac asta? La sfanta Liturghie merg sa ma rog pentru toata lumea, pentru familie, prieteni, dusmani si pentru rataciti, pentru mine. sunt impotriva pacatului nu si a pacatosului.

daca citeati mai atenta ati fi vazut ca nu ne sfatuieste nimeni sa nu dam ajutor, sa nu iubim, dar cand este vorba de credinta noastra ortodoxa trebuie sa fim fermi. evident ati extras din context doar ce v-a avantajat si ca de obicei rastalmaciti vorbele.

O noapte linistita va doresc! Doamne-ajuta!
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 01:13:36
Senior Member

Implicit

<<Nu cumva socotind noi că iubim pe aproapele, să ne lăsăm călcati de cei străini de dreapta credintă în Hristos, care voiesc a ne depărta pe noi de la Ortodoxie si a ne impune credinta lor cea strâmbă si eretică. Iar dacă voiesc a ne ataca credinta noastră cea sfântă sau Sfânta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci trebuie să o apărăm cu toată puterea până la moarte, după cum zice Sfântul Nicodim Aghioritul în Războiul nevăzut.

Se cade, asadar, oricărui preot ortodox si oricărui crestin al Bisericii noastre dreptmăritoare, să fie un bun ostas al lui Hristos cu toată evlavia si cu mânie bărbătească si tare să apere, prin cuvânt si prin scris, adevărul dreptei noastre credinte. Nu se cuvine a fi blând acolo unde nu trebuie a te purta cu blândete. Acelasi lucru ne învată si Sfântul Pimen cel Mare, zicând: "Se cade nouă a răbda toate, măcar de ne-ar scoate cineva si ochii sau ne-ar tăia mâna noastră cea dreaptă, iar dacă cineva voieste a ne depărta si a ne despărti pe noi de Dumnezeu, atunci să ne mâniem" (Pateric, Cuvântul 118). Si iarăsi zice: "Întâia oară fugi, a doua oară fugi, a treia oară fă-te sabie cu cel ce vrea să te despartă pe tine de dreapta credintă". >>

titlul topicului este atitudinea ortodocsilor fata de alte culte. am mai spus ca am in familie persoane din alte culte si cunosc atitudinea lor in fata ortodoxiei desi sunt din culte diferite, de aceea am scris la acest topic.

....
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 09:04:05
ucenic ucenic is offline
Banned

Data înregistrării: 07.05.2010
Locație: Ploiesti
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ucenic
Implicit Un nou inceput...

Buna dimineata tuturor!

Sperand ca noaptea v-a fost de bun augur, va doresc fiecaruia ca sa aveti o zi binecuvantata alaturi de Domnul nostru Iisus Hristos, sa va bucurati de partasia din biserici, fiecare pe unde va aflati; pace in familii si in inimile voastre.

Laudat sa fie Domnul pentru ca a mai lasat o zi sa ne bucuram si sa ne veselim in ea!

O zi binecuvantata!
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 09:21:16
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Eu am convingerea ca spiritul eretic si sectar este prezent in toate comunitatile religioase. Omul dominant de spiritul sectar, un spirit ingust si habotnic , e cel care “se inchide” intr-un mediu selectiv, avand tendinta de a face opinie separata de restul comunitatii. Omul dominat de spiritul eretic, combativ, este cel pentru care pozitia celuilalt nu trebuie doar combatuta, ci si invinsa. De aceea se spune in Scriptura: " nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi”, pentru ca retorica unor astfel de oameni nu slujeste argumentarii calme, persuasive, ci e si un dospozitiv de desfintare a adversarului (teologic), o arma de atac. Cei care nu se apropie de tine cu ganduri curate, care nu-ti pun intrebari legate de credinta dintr-o curiozitate sincera, nu vor fi multumiti de raspunsul tau, indiferent care e acela, deci e de preferat „sa nu dai cele sfinte cainilor”, pentru ca nu-l vor aprecia, iar tu vei avea sufletul cuprins de mahnire. De aceea, cand privim un om, primul lucru pe care ar trebui sa-l observam nu este apartenenta lui religioasa, ci in primul rand daca el e de buna credinta, cu intentii curate sau de rea credinta, caz in care e recomandata discretia si prudenta.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 19:33:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Eu am convingerea ca spiritul eretic si sectar este prezent in toate comunitatile religioase. Omul dominant de spiritul sectar, un spirit ingust si habotnic , e cel care “se inchide” intr-un mediu selectiv, avand tendinta de a face opinie separata de restul comunitatii. Omul dominat de spiritul eretic, combativ, este cel pentru care pozitia celuilalt nu trebuie doar combatuta, ci si invinsa. De aceea se spune in Scriptura: " nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi”, pentru ca retorica unor astfel de oameni nu slujeste argumentarii calme, persuasive, ci e si un dospozitiv de desfintare a adversarului (teologic), o arma de atac. Cei care nu se apropie de tine cu ganduri curate, care nu-ti pun intrebari legate de credinta dintr-o curiozitate sincera, nu vor fi multumiti de raspunsul tau, indiferent care e acela, deci e de preferat „sa nu dai cele sfinte cainilor”, pentru ca nu-l vor aprecia, iar tu vei avea sufletul cuprins de mahnire. De aceea, cand privim un om, primul lucru pe care ar trebui sa-l observam nu este apartenenta lui religioasa, ci in primul rand daca el e de buna credinta, cu intentii curate sau de rea credinta, caz in care e recomandata discretia si prudenta.
E adevarat ce spui, neadevarul cauta intotdeauna sa se impuna invaziv. Dumnezeu nu cauta sa treaca peste libertatea omului, sta la usa si bate. In schimb ingerii cazuti cauta sa submineze aceasta libertate, sa preia controlul prin persuasiune, amagire, siretenie, etc. Si ingerii cazuti nu lucreaza de cele mai multe ori prin agresivitate, ci folosind siretenia, prefacandu-se ca sunt buni, ca fac bine, etc.
Si oamenii sunt din cei ce iubesc adevarul si il cauta si din cei ce nu il cauta. Dintre cei care nu il cauta pot fi persoane care nu sunt preocupati in acel moment, dar poate in viitor vor cauta, sau persoane care cred ca l-au gasit. De aceea se spune sa discutam doar de cateva ori (doua ori). Cei ce cauta adevarul vor fi atenti prima data si receptivi a doua oara. cei ce nu il cauta acum nu vor fi interesati. Dar din cei ce cred ca l-au gasit si nu se afla in adevar (adica au gasit altceva) de multe ori nu vor fi incantati sa afle adevarul pentru ca nu corespunde cu ce au gasit ei. Asa ca nu e bine sa continuam, pentru ca e posibil sa atace si adevarul si sa atace si pe cel ce il spune. Si fariseii nu puneau intrebari sincere, ci cautau sa gaseasca un motiv de acuzare, de contradictie. Mai sunt cei ce se apropie cu bunavointa, dar ascund intentia de a-si impune conceptiile, sa ademeneasca.
Sfintii martiri erau cand atacati cu agresivitate ca sa renunte la credinta, cand ademeniti cu daruri si promisiuni si ranguri inalte.

In legatura cu spiritul eretic si schismatic, nu intotdeauna e vorba de o minoritate, pentru ca adevarul nu se stabileste pe baza majoritatii. De multe ori sfintii marturisitori erau in contradictie cu majoritatea, numai pe adevar se bazeaza aceasta. Sf.Maxim era in contrasens cu majoritatea monofizita din imperiul roman de rasarit. Sf. Marcu Evghenicul era in contradictie cu majoritatea care semnase trecerea la catolicism, etc. La fel Sf. Ilie, in contradictie cu majoritatea care se inchina la idoli (pana la urma Dumnezeu i-a descoperit ca mai ramasesera sapte mii).
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 13:57:20
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
nu mi s-a raspuns la intrebare, de ce va e rusine cu credinta voastra? de ce nu spuneti: sunt adventist, sunt ..., sunt..., mie nu imi e rusine cu religia mea.
Daca n-ati fi asa de încrâncenata ar fi chiar amuzant...
Reply With Quote
Vechi 29.01.2012, 15:19:14
N.Priceputu
Guest

Implicit

Părintele Galeriu spunea că pentru fiecare dintre problemele noastre Domnul a dat răspuns în Evanghelie. Pilda duminicii de azi mi se pare mie că dă foarte bine răspuns întrebării topicului.

Femeia cananeancă primește de la Hristos mai întâi răspunsul: „Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor”, răspuns dat în maniera iudeilor, pentru a încerca dragostea ucenicilor. Pentru ca, în scurt timp, uimindu-se de dragostea și smerenia de care aceasta dă dovadă, să o răsplătească spunându-i: „O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești!”
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? lareine Secte si culte 812 25.03.2014 17:26:18
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 21:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18