Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.02.2012, 11:42:05
N.Priceputu
Guest

Implicit

Cred că e nevoie și de rugăciune colectivă, și de rugăciune individuală. S-a vorbit de multe ori de „biserica de acasă”, însemnând că omul trebuie să plece de la liturghie, de la rugăciunea comună ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru jertfa Sa, și să o continue acasă, în familie, între vecini și colegi. Deci dacă Biserica reprezintă (sau trebuie) comuniunea întru Hristos a celor ce se roagă și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Său, nu trebuie ca și familia să reprezinte același lucru? Eu tare mă tem de individualism, care e spiritul ce pare să cuprindă tot mai mult lumea actuală, mai ales în orașe. E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:07:37
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Cred că e nevoie și de rugăciune colectivă, și de rugăciune individuală. S-a vorbit de multe ori de „biserica de acasă”, însemnând că omul trebuie să plece de la liturghie, de la rugăciunea comună ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru jertfa Sa, și să o continue acasă, în familie, între vecini și colegi. Deci dacă Biserica reprezintă (sau trebuie) comuniunea întru Hristos a celor ce se roagă și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Său, nu trebuie ca și familia să reprezinte același lucru? Eu tare mă tem de individualism, care e spiritul ce pare să cuprindă tot mai mult lumea actuală, mai ales în orașe. E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Dar poate ca nu e intotdeauna vina noastra.
Mai e si alt aspect: poate ca nu e absolut necesar sa stam in genunchi ore intregi toata familia si sa rostim cu voce tare acatiste si paraclise; poate insasi faptul ca comunicam unii cu altii si suntem la curent cu nevoile si cu greutatile celorlalti ne fac sa ne unim energiile si sa ii incurajam in ceea ce au de facut.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:24:38
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Este trist ca totusi cuplurile nu-si gasesc maturitatea si nu inteleg rostul si sensul lor adanc din viata. Este trist ca de multe ori ne dam seama cat de importanta e familia numai cand suntem incercati de vreun necaz. Cat este de important sa ne cladim familia dupa cuvintele parintilor nostri, a Sfintilor Parinti si nu dupa tot felul de obiceiuri si idei lumesti. De aici putem trage si concluzia ca noi singuri ne-am creat o lume a noastra si tot noi ne plagem de ea, dar vina suntem numai noi. Noi suntem cei care o putem schimba aducandu-ne la Iisus Hristos si o data cu noi sa-i aducem si pe altii. Si asta numai prin pocainta si multa rugaciune. Pana nu ne aducem pe noi in fata lui Dumnezeu nu o sa putem sa-i aducem nici pe altii. De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:37:47
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

[quote=ovidiu b.;427430 De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.[/QUOTE]

De aceea Parintele era considerat clarvazator.
De aceea putea sa opreasca tinerii de la casatorii nepotrivite, de exemplu. (probabil in special pe cei care ii cunostea, dintre enoriasi, sau care se spovedeau la dansul).
Ba chiar Acatistul spune ca isi dadea seama si cine se va intoarce din razboi; nu stiu cum ar fi putut sa faca asta, dar cred ca ii vedea cumva, ii "ghicea" pe cei care aveau taria necesara sa treaca prin aceasta incercare.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:48:55
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Este trist ca totusi cuplurile nu-si gasesc maturitatea si nu inteleg rostul si sensul lor adanc din viata. Este trist ca de multe ori ne dam seama cat de importanta e familia numai cand suntem incercati de vreun necaz. Cat este de important sa ne cladim familia dupa cuvintele parintilor nostri, a Sfintilor Parinti si nu dupa tot felul de obiceiuri si idei lumesti. De aici putem trage si concluzia ca noi singuri ne-am creat o lume a noastra si tot noi ne plagem de ea, dar vina suntem numai noi. Noi suntem cei care o putem schimba aducandu-ne la Iisus Hristos si o data cu noi sa-i aducem si pe altii. Si asta numai prin pocainta si multa rugaciune. Pana nu ne aducem pe noi in fata lui Dumnezeu nu o sa putem sa-i aducem nici pe altii. De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.
Ai dreptate ,dar in multe familii ,unul din soti a luat-o mai tarziu pe drumul credintei ,dupa casatorie.Celalalt nu are nici o inclinatie spre viata spirituala si nu vrea sa se schimbe .
Citeam o carte a parintelui Argatu ,despre avorturi si desfrau .Acolo e vorba de o femeie de la tara careia Maica Domnului i-a aratat cum e in iad deoarece facuse multe avorturi.
Nici dupa aceea femeia nu a vrut sa faca un canon pentru a scoate copiii avortati din iad si a-si salva sufletul ,in timp ce sotul ei a inceput sa tina posturi aspre.
"Daca nu asculta de Moise si de profeti nici daca va invia cineva nu vor crede"

Last edited by anita; 06.02.2012 at 12:51:31.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:59:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Eu sînt mai mult pentru rugăciunea de laudă și de mulțumire, mai puțin pentru cea de cerere. Știe Domnul ce avem nevoie.

De aceea uneori cînd o iau pe Teodora în brațe să o plimb prin cameră, așa, ca la patru luni jumate, îi spun: haide Teodora să ne rugăm. Și zic așa: Mulțumim Ție Doamne Iisuse Hristoase că sîntem cu toții sănătoși, îndeosebi Teodora cea micuță, care nu s-a îmbolnăvit niciodată. Mulțumim că avem o casă unde să locuim, că e călduț și bine, că avem ce mînca, mulțumesc pentru serviciul pe care l-am primit de la Tine. Și apoi: Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvîntată ești tu între femei și binecuvîntat este rodul pîntecelui tău, că ai născut pe Mîntuitorul sufletelor noastre. Îți mulțumim că pentru rugăciunile tale cele preaputernice ne este nouă bine și că ne aduci mare ajutor prin mijlocirile tale.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Celui viu, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne și ne mîntuiește pe noi toți de tot răul. Amin.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 06.02.2012 at 13:02:16.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 13:19:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu sînt mai mult pentru rugăciunea de laudă și de mulțumire, mai puțin pentru cea de cerere. Știe Domnul ce avem nevoie.

De aceea uneori cînd o iau pe Teodora în brațe să o plimb prin cameră, așa, ca la patru luni jumate, îi spun: haide Teodora să ne rugăm. Și zic așa: ......
Foarte frumos exemplul, insa as vrea sa adaug ceva. Cand multumim pentru sanatate, mancare, caldura si toate binefacerile primite de la Dumnezeu, sa ne gandim si la cei care duc lipsa de acestea si sa-L rugam pe bunul si milostivul Dumnezeu sa aia grija si de cei care nu au sanatate, nu au ce manca, nu au unde locui si asa mai departe. Sa dau un exmplu: cand ma pun la masa dupa rugaciunea Tatal nostru si cea de multumire il rog pe Dumnezeu sa hraneasca si gurile celor infometati. Cand ma apropii de calorifer ma gandesc cati n-or fi fara caldura - si atunci zic "Doamne ai grija de cei ce duc lipsa de caldura si sufera de frig" si asa mai departe.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 13:59:38
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Foarte frumos exemplul, insa as vrea sa adaug ceva. Cand multumim pentru sanatate, mancare, caldura si toate binefacerile primite de la Dumnezeu, sa ne gandim si la cei care duc lipsa de acestea si sa-L rugam pe bunul si milostivul Dumnezeu sa aia grija si de cei care nu au sanatate, nu au ce manca, nu au unde locui si asa mai departe. Sa dau un exmplu: cand ma pun la masa dupa rugaciunea Tatal nostru si cea de multumire il rog pe Dumnezeu sa hraneasca si gurile celor infometati. Cand ma apropii de calorifer ma gandesc cati n-or fi fara caldura - si atunci zic "Doamne ai grija de cei ce duc lipsa de caldura si sufera de frig" si asa mai departe.
Da, frate, ai dreptate. De aceea am încheiat cu cuvintele:

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Celui viu, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluiește-ne și ne mîntuiește pe noi toți de tot răul. Amin.

Așa spun ori de cîte ori aud sirena ambulanței, cînd văd pe cineva greu încercat de viață pe care nu pot să-l ajut în mod direct... De multe ori, dacă încep să mă rog pentru mine, ca de exemplu azi dimineață: începe o nouă spătămînă, Domane ajută-mă, care automat se transformă în "Doamne ajută-ne pe noi care începem lucrul acum", care devine "Doamne, ajută-ne pe noi toți, oamenii de pretutindeni, de orice religie și care aparținem de orice fus orar". Căci văd o formă relativă de egoism să mă rog doar pentru mine și familia mea, așa înțeleg eu rugăciunea pentru ceilalți: pentru toți oamenii de pretutindeni.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 14:42:31
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Da, frate, ai dreptate. De aceea am încheiat cu cuvintele:

Căci văd o formă relativă de egoism să mă rog doar pentru mine și familia mea, așa înțeleg eu rugăciunea pentru ceilalți: pentru toți oamenii de pretutindeni.
Ma bucur ca suntem pe aceeasi unda. Iertare ca am indraznit sa completez - totusi sa nadajduim ca va fi de folos pentru alte persoane completarea.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 13:48:18
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
Si eu cred la fel.
Dar e bine sa invatam copilasii ca atunci cand sunt in fata unei situatii mai speciale sa isi intoarca privirea spre Domnul, si sa il roage sa ii ajute sa iasa din situatia ceea. Sa stie ca doar la El gasesc sprijin si El ii poate izbavi din orice rau. Sa cheme numele Lui atunci cand vre-un gand rau ii supara.
Copiii trebuie sa se gandeasca si la cei in suferinta.E induiosator sa vezi cum se roaga ptr toata lumea, in special ptr cunoscuti. Cred ca asta e rugaciunea care te sfinteste.Cand te rogi ptr aproapele tau si ptr binele lui.
Nu ceri Domnului ptr tine, ca El stie ce iti trebuie, ci il rogi ptr fratele tau, care trece printr-o incercare si care doar prin ajutorul rugaciunii se poate intari.
Rugaciunea unora ptr altii e porunca biblica.De aceea si dam pomelnice pe la manastiri pe unde mergem.

Last edited by lore86; 06.02.2012 at 16:47:44.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
va rog din tot sufletul sa va rugati Sfantului Nectarie impreuna cu mine! andrutza151 Rugaciuni 2 28.12.2011 14:44:51
Sf. Ieromartir Isidor si cei 72 impreuna cu el pilgrim1 Diverse Sarbatori 1 25.01.2011 00:07:36
sa ne rugam impreuna! icamilin Umanitare 62 07.06.2009 01:20:31
Veszprem - plangand impreuna laurschepsis Stiri, actualitati, anunturi 15 16.02.2009 11:43:22
Impreuna pt totdeauna? andreea_teo Nunta 13 04.07.2007 10:05:51