Citat:
În prealabil postat de lore86
Acelasi lucru e valabil si in BO. Preotului caterisit i se ridica dreptul de a sluji, nu i se ia insa si harul preotiei. Tainele raman valide.
(...)
In schimb atunci cand un preot greseste, se departeaza de la el harul care ii da putere, ii face rugaciunea ascultata. De aceea rugaciunea unora trece ca fulgerul inaintea Domnului si indata e ascultata si a altora ramane fara raspuns.(dar indiferent de starea morala a preotului sfintele taine sunt valide).
|
Distincția este importantă. Mai multă precizie câștigăm dacă aplicăm terminologia scolastică: eficiența Sfintelor Sacramente este "ex opere operato", adică din însăși lucrarea lucrată, cu alte cuvinte este independentă de starea de har sau starea căzută a preotului, după cum Biserica Catolică a clarificat în urmă cu 17 secole, cu ocazia controversei donatiste.
Dimpotrivă, eficiența Sacramentaliilor (Ierurgiilor) este "ex opere operantis", adică din lucrarea care lucrează. Cu alte cuvinte, contează starea sufletească a celui care o face și rezultatul nu este același.
Și ce importanță practică au aceste complicate distincții pentru noi ? Au, fiindcă rezultatul unei Sf Taine, spre exemplu al Euharistiei, săvârșite de un preot păcătos este același cu cel săvârșit de un preot virtuos. Dimpotrivă, orinde este vorba de Ierurgii, precum rugăciuni speciale, binecuvântări, sfințiri de obiecte, exorcisme, chemări de ploaie și altele de acest fel, starea sufletească a preotului săvârșitor contează mult.