![]() |
![]() |
|
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Nu acum 2-300 ani ci chiar mai recent. omul de la tara avea si are sezonul "porcesc" in care se maninca porc la greu, lapte nu mai zic (doar nu se arunca) si uite ca impreuna cu munca la tara varste de genul 70-80-90 de ani nu sunt o raritate.
Si inca la varsta asta omul inca mai munceste, nu ca pensionarii de oras care pe la 60 ani deja abia isi tarie picioarele si merg cu sacosa de pastile dupa ei. E drept, era si selectia naturala - un lucru bun daca e sa-l privim abstract, existau si boli, e drept - dar nu cred ca e cazul sa arunci in spatele alimentatiei toate problemele sau sa te pacalesti ca daca nu-i dai copilului lapte si produse de lapte si ciocolata neaparat o sa bubuie de sanatate. Stiu pe cineva care incearca sa tina copilul 100% vegetarian, cand era mic ii daeau lapte de soia si cred ca ii dau si acum si nu stiu daca stiu dar soia contine fitoestrogeni care la un consum sistematic sunt dezastruosi pentru sistemul hormonal si cresc incidenta cancerului. La fel si cu ciocolata..il cresc de parca ar fi o boala, inteleg ca excesul e o problema dar si extrema cealalta una la fel de pare. Mancarea exclusiv vegetariana si chiar negatita ar fi un ideal - teoretic, dar realist doar in Eden. Acesti parinti nu cantaresc nu doar impactul fiziologic al unui anumit regim ci si psihic. Nimeni nu a murit de la o ciocolata si nu exista nici un argument ca ar dauna sanatatii consumata in cantitati moderate, ci chiar dimpotriva, ciocolata neagra de ex. este f. sanatoasa. Oricat i-ai dezvolta gustul pentru brocoli si ii faci capul calendar cu ciocolata, tot nu o sa ajunga sa nu-i placa, iar mai tarziu va intelege ca a fost o interdictie dusa pana la absurd si este posibil sa devina circumspect si asupra altor interdictii pe aceeasi baza a suspiciunii fata de rationamente duse la extrem. Last edited by AlinB; 14.02.2012 at 12:38:21. |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#3
|
|||
|
|||
![]()
Draga Alin,
Sunt multe de raspuns mesajului tau. In primul rind, copiii pot fi ajutati sa inteleaga anumite interdictii si pot foarte usor, intelegindu-le, sa ajunga sa si le asume. Asta s-a intimplat cu finul meu, pe care nici nu-l tenteaza. Oricum, sa permiti copilului sa manince orice, oricind si oricum, pe motiv ca trebuie sa se simta bine in colectivitate, este o nerozie; in felul acesta, parintele nu va face decit sa-l predispuna influentelor anturajului (copilul fiind sistematic descurajat de la a infrunta anturajul, de la a fi altfel decit turma, ale carei obiceiuri nu sunt dintre cele mai onorabile); si dupa aceea se mai mira unii parinti ca si-au gasit copiii luind droguri, facind betii sau orgii... E adevarat, oamenii la sate sunt longevivi, mai longevivi decit mai demult, dar asta se datoreaza sistemului de medicina alopata, datorita careia omul nu se vindeca sau moare, ci tiraste bolile cu succes mai mult timp. Or fi traind unii si altii 70-80 de ani, dar sunt bolnavi vai de capul lor - cu greu mai poti afla pe la sate vreun om care sa nu aiba reumatism, boli cardiovasculare, boli respiratorii, artroze, diabet, boli digestive etc. Asa ca nu ai dovedit nimic luind ca exemplu populatia de la sate. Bunica mea a murit la 81 de ani de cancer de piele metastazat la tiroida, si a fost bolnava inca de tinara la inima (cardiopatie ischemica), la tiroida, la intestine, a avut reumatism degenerativ, artroza la coloana, lupus, infectii respiratorii recurente (racea bronsic si de sase-sapte ori pe iarna); si ea a fost dintre cei..."delicati", s-a ferit intotdeauna de "excese", a fost cumpatata, nu a mincat niciodata peste masura. Iar daca tot ai adus vorba de durata vietii, poti citi in Scriptura ca inainte sa manince carne, omul traia pina la 1000 de ani, dar niciunul dintre cei care au mincat carne, dupa Potop, n-a trait mai mult de 200 de ani... Este perfect realist un mod de alimentatie vegetarian. In general, ca sa pregatesti un fel de mincare de cruditati nu iti ia mai mult de 15 minute (in contrast cu mincarea gatita, unde o ora este cam regula). Si apoi, argumente de genul "e prea greu, asadar este imposibil" sunt viciate in ele insele. Care impact psihologic? Daca copilul meu va merge la facultate la 500 de km distanta, si va locui la un camin unde nu-si poate gati, ai vrea sa il obisnuiesc de la 6 luni cu fast-food, pentru ca oricum va ajunge intr-un mediu in care toata lumea maninca zilnic la "mec", si or sa-l umileasca daca nu va vrea sa mearga cu ei? Eu vreau sa-mi cresc copilul in asa fel incit sa nu se teama niciodata sa fie altfel decit ceilalti, chiar cu riscul de a fi catalogat drept "nebun". Anturajul ne pune, de cele mai multe ori, sa facem lucruri care contravin oricarui bun simt. Luna trecuta am vazut un documentar in care se vorbea despre niste lucruri infioratoare: in unele zone din S.U.A. unii parinti au descoperit ca fetitele lor de 11-12-13 ani "prestau" sex oral colegilor lor de clasa, pentru ca fusesera invatate sa primeasca influenta anturajului, si, pentru a avea aceste "servicii", baietii creasera atmosfera ca o fata care nu face asta este inapoiata. Tot intr-un documentar am aflat ca erau marginalizate si chiar maltratate, de catre colegi, fetele care nu aveau anumite haine de firma... Asa ca s-o lasam mai moale cu impactul psihologic al deosebirii de ceilalti... Eu nu-i fac capul calendar fetitei mele in privinta ciocolatei, si n-o sa i-l fac niciodata calendar. Nici mie nu-mi place ciocolata (ca gust este mediocra), asa ca iata, se poate sa nu placa cuiva ciocolata... Iar ca e un exces sa nu dai copilului deloc, notiunea de echilibru poate fi perceputa foarte elastic; ciocolata este doar o porcarie care se da la copii - mai exista si: acadele, bauturi carbogazoase, margarine, prajituri insiropate si indulcite excesiv, chipsuri, brinzeturi ultraprocesate, mincare prajita (cum imi spunea colega mea de salon la maternitate ca ii dadea ficatei prajiti baietelului ei de un an, dupa care bietul copil a facut dizenterie); daca ai calcula cam ce cantitate de astfel de mincaruri primesc unii copii (ai caror parinti sunt adeptii "echilibrului in toate"), te-ai cam speria. Si da, fetita mea chiar bubuie de sanatate. Si eu bubui de sanatate de cind maninc vegetarian cu multe cruditati. Prin acest mod de alimentatie m-am vindecat de diabet incipient (diagnosticat in adolescenta), hipertensiune arteriala (am avut aproape 20/12), obezitate, si o suma de alte neplaceri, ceva mai mici, insa nu neaparat mai putin suparatoare. Cunosc persoane care s-au vindecat (cu cruditati) de cancer avansat (cum ar fi librareasa care a infiintat si gestionat libraria Humanitas din Piatra Neamt, si care a supravietuit unui cancer metastazat, mincind sase luni numai legume cu frunze verzi si verdeturi). Noi nu mincam soia, pentru ca nu prea ne intelegem cu fasoloasele in general, si pentru ca exista pericolul ca soia care se gaseste in forma semiprocesata la noi sa fie modificata genetic; insa sa-ti spun ceva, ca sa nu mai crezi toate prostiile pe care le auzi la adversarii dietei vegetariene: soia nu creste deloc incidenta cancerului, ci, dimpotriva, regleaza ciclul menstrual si scade spectaculos riscul de cancere si de alte probleme la organe genitale feminine, asa cum o demonstreaza situatia din China, unde se maninca multa soia, si unde cancerele la organele genitale la femei sunt foarte rare. Daca nu ma crezi, citeste cartea lui Colin Campbell "Experimentul China". Cit priveste ciocolata, cea conventionala este abjecta, inclusiv cea amara/neagra. Cacaua conventionala este:degresata, prajita, diluata cu pulberi (de gen amidon), i se adauga conservanti, potentiatori de aroma,si chiar coloranti, apoi este amestecata cu zahar, margarine, alti conservanti, potentiatori de aroma etc, eventual i se mai pun si niste cremuri viscoase oribile. Rezultatul il dam drept recompensa suprema la copiii nostri, si dupa aceea ne trezim ca fac fel de fel de nevroze si psihoze, li se strica dintii, devin anemici, rahitici, n-au pofta de mincare etc... Ciocolata amara are mai putin zahar, dar pentru diabetici este la fel de periculoasa, pentru ca diabetul este declansat pe fond de hipercolesterolemie, or ciocolata neagra are la fel de multe grasimi saturate ca orice alta ciocolata conventionala. Cacaua cruda, pe de alta parte, este cu totul altceva; grasimile din ea sunt in mare parte nesaturate, exista multi nutrienti care dispar in timpul procesarii... Asa ca recunoate mai bine ca tii prea mult la anumite placeri, si nu mai tine teoria "echilibrului", fiindca e mai bine sa fii sincer... Doamne ajuta! Last edited by Iuliana_crestina; 18.02.2012 at 22:58:47. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta!
Draga Loredana, ma bucur mult pentru hotarirea de a schimba modul de viata... Orice schimbare este binevenita...Se poate incepe de la a elimina orice prajeala din mincare, inclusiv mincarurile preparate la cuptor cu grasimi vegetale sau animale. Pestele se poate minca fiert in cratita (e foarte bun, chiar daca pare incredibil), se poate evita adaugarea sarii, uleiului si verdeturilor in timpul fierberii (se adauga dupa un sfert de ora-20 de minute dupa ce scoatem mincarea de pe foc), se poate inlocui uleiul rafinat cu ulei presat la rece, se poate elimina complet zaharul, folosindu-se in loc miere sau curmale inmuiate. Nu incercati sa faceti mult dintr-o data, pentru ca impactul poate fi greu de tolerat si de "gestionat". Lasati-va citeva luni pentru a ajunge la schimbari masive... O sa va spun care este meniul nostru zilnic (al meu si al fetitei mele). Dimineata mincam fulgi de ovaz cu stafide si curmale taiate (ca sa se inmoaie mai usor) si inmuiate 30 de minute in lapte de cinepa, sau o salata de fructe (banane, fructe de sezon si putini fulgi de ovaz), sau felii de piine integrala (noi stam la Roman si cumparam de la Kaufland piine cu seminte de floarea soarelui sau piine din aceea compacta si de culoare foarte inchisa, care se gaseste in multe sortimente) unsa cu ulei de masline, si presarata cu seminte de cinepa decorticate si cu putintica ceapa tocata. La prinz, mincam intii o burtica de fructe, apoi, dupa 1/2 de ora -1 ora, mincam ceva "fainos" (orez, paste, cartofi, piine integrala) cu salata de cruditati (varza data pe razatoare, andive, germeni de seminte incoltite, ruccola, salata verde, spanac proaspat, morcov dat pe razatoare etc - orice avem in casa) sau preparat cu legume. Fetitei mele ii plac tare pastele, orezul sucul de rosii, broccoli si algele marine, asa ca in general ingredientele acestea sunt foarte frecvente. Dupa prinz, mai stam vreun ceas, apoi facem nani. Cind ne trezim, papam sandviciuri din acelea de piinica integrala, ori felioare de piinica integrala unse cu gem crud si lapte se seminte cu curmale, miere si praf de roscove (un fel de "lapte cu cacao), ori bombonici crude, ori fructe diverse... Mai fac si eu piinici "coapte" (de fapt, uscate) pe calorifer... Mai jos iti dau citeva retete si "tips". Ingredientele se pot gasi la plafare, sau se pot comanda pe net. Nu te speria de preturi, vei constata prin experienta ca un meniu vegetarian nu este neaparat mai scump decit unul conventional... La http://www.driedfruits.ro/ au fructe uscate (curmale si stafide, caise, coacaze), si seminte/nuci (fistic, caju, nuca de cocos) destul de ieftine si de calitate decenta - se pot comanda mai multe, si ca sa nu ramii in pana (am inteles ca ai mai multi copilasi), si ca sa fie cit mai ieftin transportul. Se mai gasesc diverse de cumparat si pe rawz.ro, beorganic.ro, pastaide vanilie.ro ... Fulgii de ovaz sunt ieftini si excelenti la Lidl, alge marine, seminte de cinepa decorticate, uleiuri presate la rece, praf de roscove etc gasesti la plafare/magazine naturiste... Laptele de cinepa se face cel mai usor din seminte decorticate - se pun doua linguri de seminte si o cana de apa in blender si se mixeaza omogen. Eu fiind din Moldova, gasesc cinepa la piata, la tarani, pentru ca in zona mea sunt traditionale niste mincaruri cu "julfa" - o crema obtinuta prin fierberea "apei" in care s-a spalat cinepa pisata; asa ca de multe ori fac lapte de cinepa din seminte nedecorticate, prin acelasi procedeu prin care fac lapte de orice seminte (floarea soarelui, dovleac, susan, orez, migdale, nuci, alune de padure, fistic, caju etc): macin semintele/nucile uscate, le amestec cu apa, le las un ceas sau doua sa se moaie ce mai este de muiat, le mai dau o data prin blender, asa, cu tot cu apa, apoi le strecor printr-o sita foarte deasa (merge si printr-o pinza deasa - iar unele dintre siturile de mai sus au si saculeti textili speciali de strecurat laptele de seminte), adaugind apa pina ce iese apa translucida. Pentru un gust mai atractiv (in special la copii), se poate mixa "laptele" de seminte cu curmale inmuiate, praf de roscove, miere, vanilie, cacao cruda etc. Se pot pune chiar si fructe - piersicile si fructele de padure in lapte vegetal sunt exceptionale... Bombonicile crude le fac astfel: pun 250gr curmale fara simburi, stafide si prune uscate fara simburi la inmuiat pentru 6-8 ore. Le fac pasta in blender (daca e nevoie de putin mai mult lichid ca sa mearga blenderul, adaug putina apa), apoi le amestec cu: o lingurita de praf de vanilie (vanilie adevarata, din aceea care se vinde in magazinele online amintite mai sus), doua-trei linguri de praf de roscove si/sau cacao cruda, citeva linguri de nuca de cocos proaspata razuita si fulgi de ovaz cit curinde pentru a obtine un "aluat" destul de virtos ca sa-si pastreze forma o data modelat, dar si destul de moale ca sa poata fi modelat usor. Modelez bombonicile - rotunde, ovale, patrate, cum imi vine, si le tavalesc prin nuca de cocos uscata macinata. Inainte de a le minca, se tin citeva ore in frigider bombonicile , ca sa se hidrateze fulgii de ovaz. Sunt exceptionale si foarte foarte hranitoare. O sa-ti mai scriu si niste retete de "turtite" dulci facute din nuci/migdale cu cacao cruda si curmale. Iti dau citeva retete de mincare de prinz foarte bunute si destul de usor de preparat. Eu incerc sa folosesc cit mai mult paste intregale, si gatesc orez basmati sau jasmin, care sunt mai parfumate (se gasesc la Kaufland sub marca Noe, si costa 3,50-4 lei jumatate de kilogram). Asadar... 1. Se fierbe orezul conform cu indicatia de pe cutie (la foc cit mai mic, o parte orez si trei parti apa). Orezul trebuie sa iasa nelipicios, cu boabe distincte, nu prea tare nici prea moale - s-ar putea sa-ti ia un pic pina-l nimeresti numai bine; in general, se stinge ochiul de aragaz in momentul in care a scazut toata apa. se ratoarna orezul intr-un bol, se lasa 10 minute, apoi se amesteca bine cu citeva linguri de ulei de masline, eventual sare (marina neiodata de la plafar, ori din aceea roz, de Hymalaya). Intre timp, se toaca marunt, cit mai marunt, avocado si catei de usturoi si se macina in risnita fistic(eu pun cam 1/3 avocado, 8 alune de fistic si 3 catei de usturoi la o ceasca de orez masurat inainte sa-l pun la fiert). Se amesteca avocado, usturoiul si fisticul macinat cu orezul, adaugindu-se si o jumatate de lingurita dintr-un condiment indian numit Turmeric (curcuma), care se gaseste la plafar. O varianta a acestui fel se obtine daca in loc de avocado pui dovlecel proaspat ras pe razatoarea fina. Se poate minca impreuna cu o salata facuta din salata verde si sfecla rosie fiarta si data pe razatoarea mare, "dreasa" cu ulei de masline, sare si suc de lamiie... 2. Orezul fiert sau pastele fierte se amesteca cu: suc de rosii, usturoi tocat fin, alge marine inmuiate timp de o ora si tocate, broccoli si alte legume fierte sau chiar crude, busuioc proaspat sau uscat, seminte de cinepa decorticate, ulei de masline/floarea soarelui presat la rece/in/cinepa, sare. 3. Pastele fierte se amesteca cu un sos facut in mixer din citeva nuci macinate, sare, ulei de masline, busuioc, putina apa si cu broccoli/conopida fiarta si usturoi tocat fin sau pisat. 4. Cartofii fierti cuburi sau copti in cuptor fara apa sau grasimi se fac salata "orientala" cu orice iti trece prin minte : avocado, mazare fiarta, marar/patrunjel/coriandru proaspat, ruccola, conopida, varza proaspata sau murata, castraveti proaspeti sau murati, dovlecei pe razatoare sau copti in cuptor "pe uscat", dovleac copt, sfecla rosie cruda sau fiarta/coapta, telina, salata verde, ardei, rosii etc. Totul se "drege" cu suc de lamiie, ulei de masline/floarea soarelui si sare. 5. Din naut fiert se poate face o mincare extrem de simpla dar exceptional de buna: se adauga peste naut praz si andive taiate fidelute, ulei de masline/floarea soarelui, sare si suc de lamiie/otet. De uns pe piine se pot face:1.unt de cocos [din nucile proaspete se scoate si se curata miezul de pielea maronie, se macina cit mai bine in blender, se strecoara cu apa calda intr-un vas mai mult larg decit adinc, se lasa sa se raceasca bine(si totodata, incepe sa se separe untul de apa), se acopera cu folie si se pune in congelator pentru citeva ceasuri; cind apa a inghetat, se "recolteaza" untul de pe deasupra, care este tartinabil si se poate pastra la frigider chiar si luni de zile. Se gaseste si de cumparat, dar este foarte scump]. 2. pateu de avocado [avocado se pune in blender cu putina apa, sare, ulei de masline, suc de lamiie, nuci macinate, usturoi si masline fara simburi] 3.pasta de linte [se fierb in scazut doua cesti de linte rosie si o ceasca de linte verde, se lasa sa se raceasca, apoi se paseaza in blender cu o lingura de zeama de lamiie (optional), sare, doi catei de usturoi, ulei de masline (citeva linguri) si o jumatate de lingurita de Turmeric. Dupa ce se scoate din blender, se mai adauga si o lingura de cimbru (proaspat+tocat sau uscat)]. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Gemul crud eu il fac din caise sau prune uscate (cumparate de la dried fruits sau uscate de mine - prunele uscate cumparate de la piata sunt afumate, si nu prea ma incinta): se inmoaie fructele (caise sau prune), impreuna cu cite 2 curmale de fiecare suta de grame de caise/prune, apoi se paseaza in blender cu cite o jumatate de lingurita de vanilie/suta de grame de fructe. Gemul astfel obtinut se poate pastra citeva zile la frigider. Se poate garnisi cu el si o budinca de orez cu lapte de migdale/caju si cinepa - orezul, de preferinta Jasmin, se fierbe, apoi, cind se raceste sub 40 de grade, se amesteca cu laptele de cinepa si migdale gros (se pune in mixer/blender o cantitate de lapte de migdale/caju cu citeva linguri de cinepa decorticata si cu o lingura-doua de miere).
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
Varianta cu turmeric este intradevar foarte ok de folosit. Se gaseste si pudra
Citat:
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi | absolutep0wer | Generalitati | 27 | 03.04.2015 14:03:44 |
Otrava pe care o mancam | anna21 | Generalitati | 108 | 14.02.2012 05:20:29 |
Mai mancam porc ...sau.. | sunsray | Spiritualitatea ortodoxa | 22 | 13.12.2011 08:55:36 |
Cum sa ai un ficat sanatos dupa o vara de excese | absolutep0wer | Generalitati | 1 | 31.08.2010 08:09:11 |
Un copilas are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a fi sanatos! | cosminelu2006 | Umanitare | 2 | 11.06.2009 13:37:54 |
|