Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2012, 15:36:13
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

AlinB: Nu văd nicio greșeală în a dori ca oricine să se mântuiască, ba dimpotrivă, mai ales atunci când vezi într-un heterodox roadele pe care ar trebui să le ai tu. Noi ortodocșii, ne comportăm adesea ca niște babe trecute, care se laudă la toată lumea cât de frumoase și curtate erau în vremuri demult apuse. Trăim mai mult din amintiri, ignorând senin decrepitudinea gândirii și simțirii noastre bisericești.
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.

Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”. Și atitudinea asta n-are nimic de-a face nici cu ”corectitudinea politică” (pe o invocă mulți pe-aici fără să aibă habar ce înseamnă), nici cu ”ecumenismul” (alt termen ”fantomă” vehiculat pe forum cu voioșie semidoctă).
Vechi 14.02.2012, 15:55:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
AlinB: Nu văd nicio greșeală în a dori ca oricine să se mântuiască,
Pai de ce sa nu-ti doresti?
Doar nu crezi ca o sa te deranjeze in Rai, nu?
Dar vezi tu..la fel de bine poti sa poftesti si dupa o vila si un iaht, nu inseamna ca sigur le vei avea candva.

Citat:
ba dimpotrivă, mai ales atunci când vezi într-un heterodox roadele pe care ar trebui să le ai tu.
Interpretabil.
Oamenii judeca superficial ceea ce nu cunosc ale altora.
Si cele rele dar si cele bune.
Roadele cui sau a ce, poti sa te intrebi in primul rand.
E bun sa simpatizezi cu ceea ce vezi bun la altii, dar speculatiile ar trebui sa se opreasca aici.

Citat:
Noi ortodocșii, ne comportăm adesea ca niște babe trecute, care se laudă la toată lumea cât de frumoase și curtate erau în vremuri demult apuse. Trăim mai mult din amintiri, ignorând senin decrepitudinea gândirii și simțirii noastre bisericești.
Serios, pentru tine chiar atat de departe este amintirea Sfintilor?
Pentru ca asta e rapoartarea, indiferent de starea Bisericii Luptatoare, nimic nu poate stirbi autoritatea si necesitatea Bisericii.

Pe de alta parte, cum spui tu, imi displace profund atitudinea unor ortodocsi si ortodoaxe care stau cu bata in mana langa capul tau, gata sa-ti inchida gura daca ai ceva de spus si nu le place, care nu sufera cu nici un chip contrazicere, si in cealalta mana cu predica despre frumusetei ortodoxiei.

Citat:
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”.
O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.
Link te rog.

Citat:
Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”.
Din pacate in unele cazuri - si astea le critic, este.
Ai un exemplu chiar mai sus (pagina precedenta).
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 16:31:52
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai de ce sa nu-ti doresti?
Doar nu crezi ca o sa te deranjeze in Rai, nu?
Dar vezi tu..la fel de bine poti sa poftesti si dupa o vila si un iaht, nu inseamna ca sigur le vei avea candva.
Păi se putea să nu cazi în sarcasme de-astea ieftine!

Citat:
Interpretabil.
Oamenii judeca superficial ceea ce nu cunosc ale altora.
Si cele rele dar si cele bune.
Roadele cui sau a ce, poti sa te intrebi in primul rand.
E bun sa simpatizezi cu ceea ce vezi bun la altii, dar speculatiile ar trebui sa se opreasca aici.
Și unde le-ai văzut plecând? (speculațiile)

Citat:
Serios, pentru tine chiar atat de departe este amintirea Sfintilor?
Pentru ca asta e rapoartarea, indiferent de starea Bisericii Luptatoare, nimic nu poate stirbi autoritatea si necesitatea Bisericii.
La Judecată nu te va întreba nimeni cât de duios ai păstrat amintirea sfinților.

Citat:
Pe de alta parte, cum spui tu, imi displace profund atitudinea unor ortodocsi si ortodoaxe care stau cu bata in mana langa capul tau, gata sa-ti inchida gura daca ai ceva de spus si nu le place, care nu sufera cu nici un chip contrazicere, si in cealalta mana cu predica despre frumusetei ortodoxiei.
Aici nu-i nimic de comentat!

Citat:
Link te rog.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=2702&page=33
Vechi 14.02.2012, 16:48:34
Kyrie Eleison's Avatar
Kyrie Eleison Kyrie Eleison is offline
Member

Data înregistrării: 10.02.2012
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Ca un tunet sunt vorbele acestui sfant si corecte intru adevar.

Dumnezeu sa te binecuvanteze pentru a fi postat gandurile acestui mare intelept!

Mereu mi s-a parut si mie, ca si acestui mare sfant, ca habotnicia exagerata a multor ortodocsi, facandu-i sa cada in extremismul religios (prost inteles), ii va duce negresit pe calea osandei si a pierzarii. Acestia raspund agresiv la orice tentativa de dialog civilizat si politicos, muscand ca o fiara din partenerul de conversatie, oricand acesta are o parere diferita de a lui, vizavi de religie si credinta; iar in biserici fac plecaciuni ostentative si se manifesta vocal si vizibil, aidoma fariseilor, pentru a-si arata "evlavia". Oare Domnul acestea voieste? Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de astfel de "oameni"!

Sa luam aminte la Sfintii Parinti si sa ne pazim sufletele! Domnul sa ne binecuvanteze cu blandete si indelunga rabdare!
Vechi 14.02.2012, 17:00:18
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kyrie Eleison Vezi mesajul
Ca un tunet sunt vorbele acestui sfant si corecte intru adevar.

Dumnezeu sa te binecuvanteze pentru a fi postat gandurile acestui mare intelept!

Mereu mi s-a parut si mie, ca si acestui mare sfant, ca habotnicia exagerata a multor ortodocsi, facandu-i sa cada in extremismul religios (prost inteles), ii va duce negresit pe calea osandei si a pierzarii. Acestia raspund agresiv la orice tentativa de dialog civilizat si politicos, muscand ca o fiara din partenerul de conversatie, oricand acesta are o parere diferita de a lui, vizavi de religie si credinta; iar in biserici fac plecaciuni ostentative si se manifesta vocal si vizibil, aidoma fariseilor, pentru a-si arata "evlavia". Oare Domnul acestea voieste? Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de astfel de "oameni"!

Sa luam aminte la Sfintii Parinti si sa ne pazim sufletele! Domnul sa ne binecuvanteze cu blandete si indelunga rabdare!
Daa, mi-a plăcut și mie foarte mult acel fragment din scrierile Sfântului Nectarie - un Sfânt minunat, aproape contemporan cu noi.

P. S. Am impresia că pe dvs vă cunosc de undeva, nu știu, parcă-mi este cunoscut user name-ul. Cumva suntem colegi de facultate? Sau vă confund? :) Rețin că avea un coleg adresa de mail "Kyrie eleison", dar nu sunt sigură, fiindcă rețin foaarte greu adresele de mail. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 17:05:24.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 17:13:43
Kyrie Eleison's Avatar
Kyrie Eleison Kyrie Eleison is offline
Member

Data înregistrării: 10.02.2012
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
P. S. Am impresia că pe dvs vă cunosc de undeva, nu știu, parcă-mi este cunoscut user name-ul. Cumva suntem colegi de facultate? Sau vă confund? :) Rețin că avea un coleg adresa de mail "Kyrie eleison", dar nu sunt sigură, fiindcă rețin foaarte greu adresele de mail. :)
Va salut cu bucurie duhovniceasca, domnisoara. Va spun sincer ca nu cred ca am mai comunicat. Nu stiu sa ne cunoastem, eu am terminat deja facultatea, insa din cat am putut sa citesc pe acest forum, pot sa va spun ca va admir modul de gandire si va apreciez, sunteti in multe privinte un etalon.
Domnul sa va binecuvanteze!
Vechi 14.02.2012, 17:34:53
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kyrie Eleison Vezi mesajul
Va salut cu bucurie duhovniceasca, domnisoara. Va spun sincer ca nu cred ca am mai comunicat. Nu stiu sa ne cunoastem, eu am terminat deja facultatea, insa din cat am putut sa citesc pe acest forum, pot sa va spun ca va admir modul de gandire si va apreciez, sunteti in multe privinte un etalon.
Domnul sa va binecuvanteze!
Vă salut și eu cu bucurie duhovnicească! :)
Vă mulțumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase și sincere, pe care mi le-ați adresat! Mă bucură și mă încurajează ceea ce ați scris.

Domnul să vă binecuvânteze!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 15.02.2012, 19:17:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.

Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”. Și atitudinea asta n-are nimic de-a face nici cu ”corectitudinea politică” (pe o invocă mulți pe-aici fără să aibă habar ce înseamnă), nici cu ”ecumenismul” (alt termen ”fantomă” vehiculat pe forum cu voioșie semidoctă).
Desigur, se pot posta si interpretarile docte ale "corectitudinii politice" si "ecumenismului". Din punctul meu de vedere am dat intelgerea corecta, doar daca nu se vrea relativizarea si a acestor cuvine.
Pasajul din Sfantul Nectarie se refera la neiubirea aproapelui. Iar Sfantul Nectarie spune de cei ce au ravna dar nu au cunostinta, adica nu cunosc invatatura Bisericii. Cred ca termenul e de zelotism.
Daca se sugereaza cumva ca sfantul Nectarie sau alti sfinti s-ar fi referit la conceptii moderne folosite azi e doar o intelegere gresita. Ravnitori fara cunostinta sunt considerati toti cei ce au intiat o erezie sau schisma. Probabil e scos din context, nu scrie exact la cine se refera, se poate sa nu se refere la ortodocsii zelotisti.

Iata si invatatura Sfantului Nectarie, cea adevarata. Titlul cartii sale este
"De ce Papa și supușii lui s-au despărțit de Biserica lui Hristos"
Iata si citatul din carte: https://apologeticum.wordpress.com/2...a-lui-hristos/
"Cei care cred primesc Duhul Sfant, Care constituie totdeauna asezamantul Bisericii, infatisand-o pe ea Una, Sfanta si Soborniceasca. Cine dar poate sparge aceasta unitate? Este zadarnica asadar pretentia unei legaturi exterioare si a unei alte credinte, mai ales a uneia respinse de Scripturi, pentru a asigura mantuirea celor ce cred in Domnul Iisus Hristos.
Daca (Sfantul) Fotie nu exista, cu adevarat n-ar fi existat nici schisma, insa n-ar fi existat nici Ortodoxie, nici popoare ortodoxe, ci ar fi existat o robie spirituala si un mod de gandire religios si etnic gresit. Pe amandoua acestea Fotie le-a salvat prin lupta lui impotriva invaziei apusene."

Last edited by catalin2; 15.02.2012 at 19:19:44.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 13:02:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Spuneam ca poate e scos citatul din context, acum am vazut ca ai dat tu si continuarea in mesajul urmator aceluia: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=323

"Chipul celui ce are râvnă întru cunoștință. Este slujitor al adevăratei credințe în Dumnezeu; este cu adevărat cu totul dăruit lui Dumnezeu și păzește cu strășnicie legea Lui. Păstrează tradițiile părinților săi și lucrează cu mult îndemn pentru slava numelui lui Dumnezeu. Este iubitor al lucrărilor vrednice de laudă și cu dorință aprinsă se silește a urma cele bune. Merge cu multă râvnă pe calea virtuții și sârguiește la îndeletnicirile cele mai bune.

Cel ce are râvnă întru cunoștință este prietenul celor bune și iubitor al tuturor virtuților. Arde de dorința de a răspândi cuvântul Domnului, de a întări credința și de a duce la bun sfârșit lucrarea Bisericii, de a face să rodească mai mult învățătura dată de Dumnezeu și de a statornici împărăția Lui pe pământ . Lucrează, se mișcă și slujește neostenit. Râvna lui mai tare se aprinde cu cât mai mult slujește și făptuiește binele și cu cât mai mult Îl iubește pe Dumnezeu.

Ostenindu-se nu se lasă biruit, lucrând nu se descurajează, trudind nu simte istovire, cheltuindu-se nu se isprăvește, nu deznădăjduiește nicicând. Pururea înflorește și este plin de viață, binevoitor și curajos, avântându-se mereu spre o nouă muncă. Arzând de râvna sa dumnezeiască el caută a-și spori lucrările și a le răspândi în toată omenirea. Îmboldit de iubirea sa pentru Dumnezeu și pentru aproapele, pe toate le face cu iubire și cu jertfire de sine. Nimic din ce ar putea aduce întristare aproapelui nu făptuiește; râvna lui este luminată și este întru cunoștință și nimic nu l-ar împinge vreodată la rătăcire.

Însușirile celui ce este plin de râvnă întru cunoștință sunt acestea: iubirea fierbinte pentru Dumnezeu și pentru aproapele său, blândețea, îngăduința față de slujitorii și închinătorii altui dumnezeu, binefacerea și bună-purtarea. El poartă semnul adevăratului creștin”. (Teoclit Dionisiatul - Sfântul Nectarie din Egina, făcătorul de minuni)"

Pentru ca am vazut din comentariile ulterioare ca s-a inteles ca ar fi afirmat idei ecumeniste.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare