Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2012, 00:46:21
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar unde a spus dna laurastifter despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare ?
Evident că n-am afirmat nicăieri despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare. Mi-am exprimat doar admirația și respectul profund față de mai mulți creștini de alte confesiuni (câțiva catolici și evanghelici, pe care am bucuria să-i cunosc foarte bine), al căror devotament față de Dumnezeu și față de semeni mă impresionează în mod deosebit și mă ajută să mă orientez în viața spirituală. Și nu am absolut deloc sentimentul că, încercând să recunosc ceea ce este pozitiv în ceilalți, mi-aș trăda propria credință.
Dacă am cunoscut o creștină catolică, care îngrijește, cu o răbdare extraordinară, o bătrânică bolnavă (care nu-i este rudă), dacă mai știu că această creștină autentică Îl mărturisește pe Hristos, zi de zi, prin conduita ei morală, atunci ce mă împiedică să cer de la Dumnezeu puterea de a-i urma exemplul în viață?
Și exemplele pot continua, pentru că Dumnezeu m-a ferit de ispita intoleranței, dăruindu-mi bucuria de a întâlni persoane de alte confesiuni cu o credință în Hristos profundă și indestructibilă. Dacă nu i-aș fi cunoscut pe acei creștini deosebiți, care nu-mi împărtășesc întru totul convingerile, dacă n-aș avea chiar în familie credincioși de alte confesiuni, poate că aș fi gândit și eu ca domnul Alin B. Nu știu... dar Îi mulțumesc Domnului că m-a învățat, în mod practic, prin "împrejurările concrete ale vieții" (cum s-ar exprima părintele Stăniloae), faptul că nu am dreptul să judec și să-mi imaginez că aș putea pune hotar harului și iubirii lui Dumnezeu.

Vă mulțumesc mult pentru susținere, domnule Mihnea Dragomir! :)

Dumnezeu să fie cu dumneavoastră!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 00:51:08.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 01:28:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Evident că n-am afirmat nicăieri despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare.
Intrebare cheie: puteti afirma si ca nu este?

Last edited by AlinB; 14.02.2012 at 01:30:43.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 02:35:53
ioan cezar
Guest

Implicit

Discutam doctrine si continuam sa ne intepam unii pe altii... Deloc crestineste. Omeneste, insa, este. Este omenesc ce facem noi pe-aici. Si e firesc. Sa fim iertati (si cred ca suntem deja, cata vreme nu ne putem lipsi unii de altii, in ciuda divergentelor, slava Domnului!!).

Pana una alta, nu a remarcat inca nimeni ca Scotland ... este aici, printre noi, pe forum? (!!!)

Last edited by ioan cezar; 14.02.2012 at 02:38:43.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 12:45:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Discutam doctrine si continuam sa ne intepam unii pe altii... Deloc crestineste. Omeneste, insa, este. Este omenesc ce facem noi pe-aici. Si e firesc. Sa fim iertati (si cred ca suntem deja, cata vreme nu ne putem lipsi unii de altii, in ciuda divergentelor, slava Domnului!!).

Pana una alta, nu a remarcat inca nimeni ca Scotland ... este aici, printre noi, pe forum? (!!!)
S-a reînscris pe forum Scotland? Ce user name are? :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 12:47:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Și exemplele pot continua, pentru că Dumnezeu m-a ferit de ispita intoleranței, dăruindu-mi bucuria de a întâlni persoane de alte confesiuni cu o credință în Hristos profundă și indestructibilă. Dacă nu i-aș fi cunoscut pe acei creștini deosebiți, care nu-mi împărtășesc întru totul convingerile, dacă n-aș avea chiar în familie credincioși de alte confesiuni, poate că aș fi gândit și eu ca domnul Alin B. Nu știu... dar Îi mulțumesc Domnului că m-a învățat, în mod practic, prin "împrejurările concrete ale vieții" (cum s-ar exprima părintele Stăniloae), faptul că nu am dreptul să judec și să-mi imaginez că aș putea pune hotar harului și iubirii lui Dumnezeu.
Problema nu e aceasta, ortodoxia spune ca aproapele nostru este orice om. Problema este ca unii au inteles gresit, influentati de gandirea aceasta moderna, ca a spuen un adevar, sau a spune ca cineva greseste e o dovada de intoleranta. De fapt e o mare prostie, ce se numeste "corectitudine politica", care nu se manifesta doar in religie, ci in mai multe domenii. Corectitudinea politica spune ca nu exista un adevar absolut, fiecare vede adevarul in felul sau, si o consecinta a acestui fapt e ca e o dovada de intoleranta sa sustii tu un adevar si sa spui ca greseste altul.
In felul asta nimeni nu poate sa spuna ca luna e rotunda, ca daca se supara vreunul care crede ca luna e patrata? Confunda adevarul cu judecarea aproapelui.
Cu atat mai evident se poate observa asta in religie, despre conceptiile ecumeniste, pe care am vazut ca le impartasesti si tu am scris aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/n...reply&p=429447
Alin B a spus corect ceea ce a spus despre invatatura ortodoxa, aceasta e conceptia ortodoxa, opusul este o alta invatatrua, numita ecumenista, provenita din filozofia lumeasca a veacului acesta.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 12:57:38
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
S-a reînscris pe forum Scotland? Ce user name are? :)
E printre noi, întrucât se discută despre el (nota bene, folosit ca pretext pentru nesfârșitele derapaje în discuții sterile despre cine se mântuie și cine nu).
Vechi 14.02.2012, 13:52:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
E printre noi, întrucât se discută despre el (nota bene, folosit ca pretext pentru nesfârșitele derapaje în discuții sterile despre cine se mântuie și cine nu).
Tocmai asta e, ca ecumenismnul si opusul sau nu este sau nu ar trebui sa fie invatatura despre cine se mantuie si cine nu.

Este despre unde este si unde NU este credinta mantuitoare, calea, invatatura mantuirii pe care Dumnezeu a lasat-o pentru oameni sau daca vrei sa dezvolti mai mult, unde sunt limitele Bisericii.

Mantuirea unui om in particular, este judecata lui Dumnezeu si noi nu o cunoastem, calea mantuirii este cea pe care trebuie sa o marturisim daca avem convingerea ca am gasit-o.

Dupa cum vezi, la cei numiti "ecumenisti", adica practicanti ai unui ecumenism gresit (eu cred ca exista si un ecumenism corect), aceste limite nu exista clar definite.

Ai exemplu mai sus cu laurastifter.
"Pai n-am zis ca ar fi calvinismul mantuitor."
"Dar poti zice ca nu este?"
"Pai..nu."

Concluzia este destul de limpede.

In spatele unor discursuri inflacarate despre umanismul celuilalt dar plasate intr-un context gresit (al adevarului de credinta) se ascund grave lacune spirituale si confuzii teologice.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 13:55:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Așa este, aveți perfectă dreptate.
Și mă simt responsabilă, pentru că eu am deschis topic-ul... Dar am avut intenția sinceră de a-mi exprima admirația față de acest coleg al nostru care - poate tot din cauza intoleranței unora - a hotărât să se retragă de pe forum.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 14:01:38
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
Așa este, aveți perfectă dreptate.
Și mă simt responsabilă, pentru că eu am deschis topic-ul... Dar am avut intenția sinceră de a-mi exprima admirația față de acest coleg al nostru care - poate tot din cauza intoleranței unora - a hotărât să se retragă de pe forum.
Între timp a plecat de pe forum Culai, omubun dar nimeni nu i-a simțit lipsa. Un creștin-ortodox de toată lauda cu suflet curat și tare sincer.
A obervat cineva? Nu cred!
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 14:14:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Între timp a plecat de pe forum Culai, omubun dar nimeni nu i-a simțit lipsa. Un creștin-ortodox de toată lauda cu suflet curat și tare sincer.
A obervat cineva? Nu cred!
Eu am observat.
Vroiam sa mentionez lucrul asta aseara cand tot pe topicul asta am observat ca nu mai are cont.

Dupa el nu plange nimeni..si e cu adevarat un om extraordinar si mai ales un bun ortodox, un exemplu pentru noi toti.

Ironica situatia, intr-adevar.
Reply With Quote
Răspunde