![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Problema e mai complexa, zic eu. Nu putem sa aruncam vina toatala asupra tinerilor, caci ar fi gresit. Cauzele sunt multe. Foarte multi care au crescut si si-au format baza pe timpul comnunismului, au ajuns atei in prezent. Nu-mi spuneti ca nu e asa, caci stiu multe persoane de varsta alor mei care nu cred in nimic. Si daca familia e atee, sau credincioasa dar nepracticanta, copiii de unde sa isi ia modele? Daca la scoala, profesorii la fel ca parintii, sunt atei,necredinciosi, care mai predau si evolutia si se amuza pe seama credintei, ce sa faca copiii? Daca in reviste ptr tineri, emisiuni, gasesti numai "fii liber, traiestei viata""fii nonconformist""la moda, nu old-fashion". Vedetele pe care la admira tinerii din ziua de azi, alea de la Hollywood si catarete, vai de capul lor sunt. Ele promoveaza un stil anume, stilul femeilor usoare si fara virtuti, barbatii sa fie campioni la nr de fete cu care s-au culcat, sa nu respecta fetele etc. Tinerii sunt bombardati cu indoctrinarea asta din toate paritile de la familie,scoala,tv,internet,muzica,societate. Banul si momentul dicteaza. La prima vedere ortodoxia pare foarte stricta si care vrea sa iti ia libertatea. Tinerii care citesc si adu peste tot ca pot face orice,ptr. ce este ok si normal, cand citesc carti ortodoxe vad: "fara sex in afara casatoriei","post", "nu patreceri","nu filme,emisiuni","nu alcool,tigari,droguri", "fata e spurcata","barbatul e sef" etc. Si mai sunt si multi preoti care nu stiu sa ii aduca pe tineri la biserica. Am vazut multe cazuri in care tinerii sunt amenintati cu iadul daca nu fac ce zice Biserica si atitudinile astea dure si fara tact,sperie tinerii si ii indeparteaza. Daca nu faci cum e la "moda", risti sa ajungi bata de joc a colegelor si a baietilor. "inapoiata","plictisitoare". Cum am zis, cauzele sunt multe si noi nu suntem lipsiti de vina. Toti suntem de vina, si cei credinciosi si cei necredinciosi. CAti dintre noi se roaga ptr.tinerii din Ro si ptr neam? CAti? Cati parinti se roaga zilnic ptr copiii lor?-aici ma refer in general. Rugaciunea parintilor, a mamei in sepcial, este foarte puternica. Copilul chiar daca va cadea, ca asa e omul mai si greseste, se va ridica repede, ptr. ca rugaciunea mamei il ajuta si il tine pe drumul cel bun.Cand adolescentul face prostii, in loc sa fie certat si amenintat in fel si chip de catre parinti, ar avea mai mult folos de pe urma rugaciunii parintilor.
Tinerele din vest nu se imbraca ca romancele? Cum sa nu? La scoala la mine nu exista uniforma, daor la scolile catolice si cele private. In rest, la cele publice, te imbraci cum vrei.Si cum se imbraca tinerii. Fetele poarta foarte des colanti,dar nu pe sub fusta sau rochie, ci daor colanti, parca ar avea strampi pe ele. Si bluze decolate si maieuri, vara in pantaloni scurti pana la fund etc. Si asta la scoala, in timpul liber nu mai zic. Daca ele se prezentau asa imbracate la mine la liceu in romania, erau trimise acasa cu absente nemotivate, caci uniforma si decenta conteaza la fostul meu liceu si la celelalte din oras.-nu vb de profesionale-. Sa nu zic de Anglia, unde sunt la tinere bete pe strada, cum n-am vazut in viata mea. Mai vedeam si in Brasov unu,doi veniti de la chefuri, dar in carduri asa mari ca in Anglia eu n-am vazut. In fine. Primavara,vara si barbatii tineri se imbraca destul de sumar. Foarte des am vazut pe strada tineri imbracati doar in sort, cu pieptul gol sa li se vada muschii si bronzul. Asa ca nu daor fete sunt sucite, ci si baietii. Eu nu ii consider pe tinerii care se imbraca asa batuti in cap sau destrabalati. II consider derutati,atacati din toate partile si sincer imi e mila de ei. Eu fac parte din generatia care a crescut cu cheia la gat. Educatia in privinta sexului,a imbracamintii,a prietenilor,a religiei mi-am facut-o singura. Parintii mei au considerat ca aceste chestiuni sunt problema mea si trebuie sa le invat singura, asa cum si ei au invatat singuri. Si am facut o gramada de greseli pana sa imi dau seama care este calea cea buna si Adevarul care trebuie urmat. |
|
|||
|
|||
![]()
ca unii ca altii is devina.
mai dar asa de greu ii de a intelege ca decenta e o cultura!? Plus ai dreptate Biserica Ortodoxa ar trebui sa faca ceva sa ii atraga si sa-i ajute duhovniceste pe tinerii crestini. Las ca stiu Penticostalii, Baptistii, Martorii, Mormonii, Unitarii, Reformatii, Adventistii - statii linitit ca isi fac ei treaba... incat sa duca sufletele cu moduri "noi" in partea lor. adica la pierzare. Biserica Greco-Gatolica a inteles dar inca si ea mai are putin de lucrat, Dar BO. are mult de tot de lucrat! A incercat ceva cu Oastea Domnului dar culmea e plina de fanatici. Deci e nevoie la deschidere... nu la ingaduinta la pacate ci la iubire spirituala impartasita reciproc intre tineri si preotul paroh! Tinerilor totusi le place sa vada o Biserica deschisa a sec XXI nu a sec. XIII. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Gherardus eu nu am zis cine e de vine, am vorbit despre anumite cauze. Asa cum si cauza necredintei din RO a fost comunismul, dar vina a fost a oamenilor. Nu stiu daca decenta e neapart o cultura, tine mai degeraba de cei 7 ani de acasa si de educatia pe care o primesti acasa si la scoala.
Citat:
Cum sa atraga Bo pe tineri? Pei eu am zis. Preotii sa ii primeasca cu iubire, sa le arate bucuria de a fi ortodox, fericirile pe care le intampini cand te rogi si faci voia Domnului etc. Si ceva mai multa cateheza, ar trebui sa fie la toate Bisericile, nu doar la cateva. Din păcate astăzi avem puțini duhovnici buni pentru tineri. Mulți nu cunosc tainele pedagogiei și sperie tinerii de la Biserică. E și un principiu de marketing și publicitate până la urmă. Îi arăți ce are de câștigat, nu ce are de pierdut. Nu îl chemi la Biserică arătându-i iadul, ci arătându-i libertatea și frumusețea unei vieți întru Hristos. Nu putem da vina numai pe tinere/tineri. Vina este a tuturora, din cauza tuturor generatia tara este in halul in care este. |
|
||||
|
||||
![]()
Intr-adevar,e destul de greu ca baiat sa rezisti tuturor "tentatiilor",cand iesi pe strada si vezi cum sunt toate imbracate... Ce vreti,asta e,e democratie doar
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
problema e foarte simpla si foarte clara !
Ea se rezolva cu un pic de cultura istorico-sociala,sa zicem-asa ! E de ajuns sa comparam moda din secolul 19,cu moda de acum ,si apoi sa vedem statutul femeii in acea epoca,si cel de acum,apoi sa privim ce sedimentare clara de clase sociale era atunci ! Iar in cazul particular al nostru, E foarte clar ca intr-o societate in care schimbarile bruste de regimuri politice au fost foarte dese,si stabilitatea de sute de ani a claselor sociale a fost puternic daramata ! Acum avem o imensa populatie ce traieste in imense cartiere-dormitor,dezradacinata din glia stramoseasca a satului traditional, ramasa oarecum fara identitate clara ,si debusolata,alienata in complexul vast al spatiilor betonate,intr-o slaba comuniune si coeziune sociala ! Prin comparatie, a se vedea cata buna-cuviinta,exista in satul romanesc interbelic, in privinta pieselor de imbracaminte ( si nu numai, dar ar fi un intreg alt subiect !). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cred ca, facultatile de telologie ar trebui sa puna mai mare accent pe retorica,insa problema e ca o retorica convingatoare nu se poate nasteasa,artificial, decat dintr-un om cu o traire si o personalitate speciala si puternica !!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unii preoti ii indeparteaza pe tineri, injosindu-i in spovedanie, dandu-i unora canoane ne mai aplicabile in era aceasta a neo-paganismului. Daca un tanar abia intrat in Biserica si se indreapta spre scaunul spovedaniei si respectivul duhovnic la final ii tranteste cativa ani buni de neimpartasire... pt pacate comune ale tineretului de azi (nu ma refer la cele mai grave), Acela va fi indepartat de Impartasanie. Indepartat de Cristos! Nu va mai locui Cristos in el! Odata ce preotul a dezlegat pacatele in spovedanie... indepartarea de la Imparatasanie e o adevarata nechibzuinta pt zilele noastre. In vreamurile strabune se putea aplica canoanele, pt ca atunci Biserica Domina toata politica si viata comunitara. Insa azi NEVER nu va mai putea sa se lateasca puterea ei in asa fel. De aceea ar trebui ca duhovnicii sa fie rezonabili. Pe zi ce trece tot mai multi se fac Greco-Catolici pt ca aici se spovedesc si nu primesc ani si canoane iesite din sfera normalului. Plus de fiecare data se da Sf. Impartasanie si e si normal sa fie asa! Mai sunt si preoti Ortodocsi care inteleg, care sunt mai normali in acestea. Insa cei mai batrani unii se cred inca in epoca stat-biserica. azi numai e asa. Problema ca cei mai multi in special cei mai inculti se fac sectanti! Ganditi-va au un nr mai mare ca toti Catolicii la un loc in tara asta! Daca Ortodocsii si Catolicii ar face ceva impreuna un bine comun: incat sa-i scoatem pe sectanti din tara asta!!! Last edited by Gherardus; 30.03.2012 at 10:43:48. |
|
|||
|
|||
![]()
da e un tineret dezorientat.....sunt multe ispite si suntem slabi....dar prin rugaciune....putem fi puternici....oricum pustimea asta 15-25, e plina de ifose...pretentii....vor marea cu sarea si uita ca parintii fac eforturi sa ii creasca...
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sarbatori fericite si multa pace! | UNNOOM | Reguli generale de utilizare a forumului | 8 | 21.12.2012 11:47:59 |
Schimb de carte ortodoxa in Bucuresti - Editia de Primavara | JustNicol | Generalitati | 0 | 08.03.2012 22:46:33 |
Schimb de carte ortodoxa in Bucuresti - Editia de Primavara | JustNicol | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 08.03.2012 22:29:52 |
O primavara frumoasa! | Rodica50 | Generalitati | 5 | 10.03.2011 11:42:20 |
Un an nou cu multa sanatate,credinta si fericire | tigerAvalo9 | Generalitati | 10 | 31.12.2010 22:24:18 |
|