Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.04.2012, 12:02:54
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Multumesc. Stiu, lucruri asemanatoare am intalnit si eu, aceleasi fiind si concluziile mele.
Nu as judeca vreodata o femeie care ar pleca de langa un asemenea om, poate chiar m'as bucura pentru ea.

Raman insa cam blocat in cuvantul Mantuitorului, care zice "afara de pricina de desfranare..."
Pana acum, pot indruma spre varianta "iau copiii si plec, fara sa divortez, pentru binele lor... gandeste'te ce vrei sa faci".
Acest lucru nu inseamna divort, cat timp femeia nu se recasatoreste, ci se ocupa de copii, asteptand venirea in fire a sotului.

Last edited by windorin; 27.04.2012 at 12:06:13.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 12:15:38
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Acest lucru nu inseamna divort, cat timp femeia nu se recasatoreste, ci se ocupa de copii, asteptand venirea in fire a sotului.
Acest lucru inseamna sa-l vezi pe sot ca facand parte din tine. Il vrei vindecat pentru ca te vrei vindecata. Nu-i usoara aceasta lucrare. Ma gandesc de exemplu la persoanele batute - sa iti doresti ca cel ce te bate sa se vindece, e mare lucru. E un fel de frica de a nu-l pierde ca sa nu te pierzi.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 12:37:55
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

De multe ori uitam sau nici macar nu suntem atenti la slujba cununiei (care aproape ca este de ajuns pt. a sti cum si cu ce se maninca casatoria) zburind totul pe linga noi in mare viteza si uitind cel mai frumos si elementar lucru al sotilor : prin unirea lor, ajung un singur trup in care sunt 2 suflete.
Si de aici in colo este f. frumos ce a spus Costel.

Numai ca pe noi nu ne intereseaza asta , ca de altfel nici viata in duh si adevar, ci ne intereseaza umanismul nostru ... Si de aici ce iese ?... numai Dumnezeu mai poate indrepta deoarece sotii cad din pacat in pacat pinaaa hat , in fundul gropii .
Si apoi se intreaba , exact ca in threadul despre cum se ia aghiasma, de ce se imbolnaveste si nu are imediat vindecare ? ca de, el nu afacut cine stie ce pacate , nu a omorit pe nimeni !
Vechi 27.04.2012, 13:02:04
AGabriela AGabriela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.12.2011
Locație: Ploiesti/Bucuresti
Implicit

Doamne ajuta ca nu cunosc astfel de cazuri indeaproape, dar stiu de ele de la cunostinte sau de la cele care deja au fost agresate si acum sunt divortate. De exemplu o fata care s-a casatorit la varsta de 18 ani (acum 25) cu omul pe care-l iubea atunci si cu care nu s-ar fi maritat doar pentru ca "lucrurile pareau perfecte" si ea il vedea ca "un inger pe pamant" si se purta exemplar, dupa cununie a inceput sa se poarte ca o bestie (nu cunosc acel om dar nu cred ca avem dreptul sa dam in semenul nostru, de aceea il numesc asa). Femeia este tanara, isi doreste o familie cum se cuvine (cred) si copii. Cu omul care odinioara i-a fost sot nu mai poate fi pentru ca nu odata acela i-a promis ca se schimba, ci de mai multe ori. Ce facem noi femeile in cazuri ca acestea in care si vrem sa ducem o viata duhovnicesc corecta, dar vrem si o familie cu un om care sa ne protejeze si sa ne iubeasca (doua nevoi ale omului absolut normale)? Oare vede Domnul neputinta noastra si ne ingaduie sa ne refacem viata familiala cu altcineva sau trebuie sa ne "ducem la manastire" desi nu suntem facute pentru asta? Pacate au toti oamenii, de la mic la mare, de la copil la batran. Unii sunt mai slabi, altii mai puternici. Cand intr-o astfel de situatie sunt implicati copii, si femeia divorteaza, sunt de acord ca restul vietii sa si-l dedice cresterii copiilor, dar cand nu ai un copil si, ca femeie, iti doresti sa fii mama, ca in cazul prezentat mai sus, ce se poate face? Intreb de asemenea cazuri pentru ca nici eu nu stiu cum voi nimeri si ma preocupa subiectul. Mi se pare cam nedrept sa judecam femeia aceea care are parte de un asemenea "tratament" si totusi, daca divorteaza, sa fie condamnata la singuratate. Si in plus, Hristos cred ca a vorbit de cazurile in care sotii sa se comporte catusi de putini civilizat unii cu altii, nu asa. Sau El s-o fi referit si la astfel de cazuri?
Stiu ca judecata oamenilor nu este ca cea a lui Dumnezeu, dar tot imi doresc sa aflu cat mai multe pareri si la intrebarea: se poate/credeti ca violenta se incadreaza in randul desfranarii?
Multumesc,
AGabriela
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 13:07:13
philalex philalex is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.05.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

ce reprezinta desfranarea?...opusul desfranarii este infranarea....de aici sensul mai larg...cuprinde tot ce e neplacut Domnului....opinia mea...
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 13:29:04
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AGabriela Vezi mesajul
Mi se pare cam nedrept sa judecam femeia aceea care are parte de un asemenea "tratament" si totusi, daca divorteaza, sa fie condamnata la singuratate. Si in plus, Hristos cred ca a vorbit de cazurile in care sotii sa se comporte catusi de putini civilizat unii cu altii, nu asa. Sau El s-o fi referit si la astfel de cazuri?
Stiu ca judecata oamenilor nu este ca cea a lui Dumnezeu, dar tot imi doresc sa aflu cat mai multe pareri si la intrebarea: se poate/credeti ca violenta se incadreaza in randul desfranarii?
Învățăturile Domnului nu condamnă pe nimeni. Ne lasă toată libertatea să le împlinim, dacă vrem. Noi ne asumăm sau nu unicitatea căsătoriei. Dacă suntem slabi duhovnicește, căutând o împlinire la nivel sufletesc-trupesc, singurătatea ne va fi, probabil, chinuitoare.
Biserica s-a arătat îngăduitoare cu slăbiciunile noastre și, prin pogărământ, admite până la a treia căsătorie, numind desfrânare abia ceea ce depășește acest număr.
Totuși, a doua și a treia căsătorie nu mai sunt taine decât dacă unul dintre miri n-a mai fost căsătorit.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 13:16:26
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Multumesc. Stiu, lucruri asemanatoare am intalnit si eu, aceleasi fiind si concluziile mele.
Nu as judeca vreodata o femeie care ar pleca de langa un asemenea om, poate chiar m'as bucura pentru ea.

Raman insa cam blocat in cuvantul Mantuitorului, care zice "afara de pricina de desfranare..."
Pana acum, pot indruma spre varianta "iau copiii si plec, fara sa divortez, pentru binele lor... gandeste'te ce vrei sa faci".
Eu nu am vb de divort, am spus doar sa plece. A introduce actiunea de divort inseamna a inchis definitiv o usa, pe cand a-l parasi inseamna ca inca mai are o usa care poate fi deschisa.

Si eu sunt de parerea ca ptr unitatea famililei trebuie sa lupti cu orice pret. Si muulte sunt incercarile familiei in ziua de azi. Dar uneori, cand situatia intre soti devine incordanta, o despartire temporara face minuni. ii face sa realizeze pe amandoi cat valoreaza celalalt si ce inseamna viata departe de el/ea.

si chiar in cazul despartirii, militez ptr cresterea de una singura a copiilor. atunci cand femeia se recasatoreste, ea trebuie sa se imparta intre copii si sot, de multe ori ptr a-l multumi pe el, sacrificandu-i pe ei. Ca mama, nu as accepta ca nimeni sa intervina intre mine si copii mei. Cat vreme sunt copii nostri, luptam impreuna ptr ei, in crestem impreuna. In teresul lor primeaza. dar cand copii nu sun decat a unuia dintre soti, atunci celalalt nu mai este motivat sa creasca si sa se sacrifice ptr copii celuilalt.(in general vb, exceptii probabil exista).
Vechi 27.04.2012, 13:33:18
Senior Member

Implicit

Dar chiar daca este o despartire temporara, sotul promite ca se schimba; femeia se intoarce rugandu-se la Dumnezeu sa fie bine si... nu este...si asta nu o data ci de mai multe ori. In cazul in care sunt copii am spus foarte clar ca si eu pledez ca mama sa-si dedice viata cresterii copiilor. Dar daca nu exista copii si femeia este totusi tanara? (scuze ca am repetat intrebarea dar vreau sa fie clar ce ma intereseaza)
Reply With Quote
Vechi 27.04.2012, 13:48:40
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Implicit Mania

Draga Gabriela,

Desfranarea se refera la patimi ale trupului. Violenta are de-a face cu mania, o manie care are diferite cauze: fie determinata de slabiciunea mintii provocate de consumul de alcool, fie experiente traumatizante ale copilariei, fie o mandrie exagerata care constata ca poftele nu ii sunt implinite.

Divortul este o solutie, insa este ultima solutie. In primul rand omul e dator sa afle care este voia lui Dumnezeu in acest caz. De aceea se angajeaza intr-un proces de rugaciune si incepe sa se spovedeasca mai des! RELATIA CU DUHOVNICUL ESTE ESENTIALA IN ACEST CAZ, pentru ca Dumnezeu ii poate oferi acest raspuns prin gura duhovnicului, datorita smereniei celui care se spovedeste!!!

Sa nu ignoram aceasta mare taina! Aici multe raspunsuri se primesc...iar apoi depinde de fiecare in parte sa implineasca voia lui Dumnezeu aratata prin duhovnic.

E usor sa judeci de afara....sunt oameni care au fost salvati de rabdarea unui dintre soti. Si le-au multumit o viata intreaga!

Sunt insa si cazuri in care divortul este singura solutie!

Exista duhovnic! Iar cel ce voieste sa rezolve lucrurile dupa Voia lui Dumnezeu sa se incredinteze intr-o DEASA Spovedaniei duhovnicului sau, la care sa mearga dupa ce in prealabil s-a rugat indelung ca Dumnezeu sa-i arate o cale!

Doamne, binecuvinteaza toate casniciile cu pacea Ta!
Vechi 27.04.2012, 13:56:22
Senior Member

Implicit

Pe forum nu cred ca judecam, ci doar discutam anumite situatii care ne intereseaza. Cand am spus o viata duhovniceasca m-am referit si la cele duhovnicesti: rugaciune, spovedanie etc. Dar spovedania inseamna marturisirea pacatelor, nu ca duhovnicul iti spune ce sa faci. Decizia, in orice situatie, cred ca apartine celor ce trec prin astfel de situatii.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
betie, desfranare, familie, repros

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Canon de pocainta pentru cel cazut in desfranare costa1988sv Intrebari utilizatori 9 21.12.2012 18:35:48
Ce intelegeti prin citatul acesta Marcel_Ionut Spiritualitatea ortodoxa 10 03.11.2012 16:24:26
Cum intelegeti cultul ortodox ? STEPHAN Spiritualitatea ortodoxa 10 11.06.2012 17:13:39
(totul) Despre desfranare NeInocentiu Generalitati 184 31.08.2011 22:18:33
Ce intelegeti prin.......... mara2008 Nunta 12 30.06.2010 07:27:25