Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfinti Parinti (Patrologie)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.05.2012, 11:30:05
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Uuups ! Deci, avem aici o boală care se ia. Spune vreun Sfânt Părinte că Isus nu a înviat în formă materială ?
domnule Mihnea, eu am citit ce a spus Petru, ca Domnul a inviat in duh, mai mult de ce sa-mi bat capul cu termeni de trup stralucitor, pnevmatizat etc.etc.??
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 11:49:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Acest pasaj (care nu îmi sună de loc...patristic) ar sugera că unul era Preasfântul Trup după Înviere și înainte de Înălțare și că altul este acum, după Înălțare. Pe ce vă bazați ? Nu cumva, prin "pneumatizare", înțelegeți, de fapt, o "imaterializare" în loc de a înțelege "străluminare", ajungând practic a susține ceea ce susține preopinenta dv, doar cu alte cuvinte ? Ea v-a întrebat, concret, dacă credeți că acum, după Înălțare, Isus are mâini și picioare. Răspunsul ortodox (adică dreptcredincios), după părerea mea, nu poate fi altul decât afirmativ.
Cand am spus stare de transparenta, m-am referit la un trup ridicat la deplina transparenta duhovniceasca ce se comunica oamenilor, ca sa aiba acces la Tatal, fiind un “izvor” ce duce si cheama in acelasi timp spre Dumnezeu pe cei incorporati in El. Prin pnevmatizare inteleg ca “s-a facut stralucitor in Duhul”, adica dintre firi una a indumnezeit si alta a fost indumnezeita.

Citat:
pe de alta parte, eu personal nu cred ca Isus Christos are acum, dupa Inaltare, maini, picioare, nas, gura, par in cap si asa mai departe, nu cred pentru ca nu am dovezi biblice care sa afirme clar acest aspect si nici nu mi se pare logic sa fie asa.
Biblia spune clar ca s-a inaltat cu trup. Spuneti ca nu credeti ca dupa Inaltare are trup, insa n-aveti nicio dovada biblica care sa afirme ca trupul s-a topit in infinitatea divina. In fine, raspunsul meu e "da", daca trebuia sa raspund scurt si la obiect :)

Last edited by ioanna; 03.05.2012 at 11:59:24.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 12:31:34
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Biblia spune clar ca s-a inaltat cu trup. Spuneti ca nu credeti ca dupa Inaltare are trup, insa n-aveti nicio dovada biblica care sa afirme ca trupul s-a topit in infinitatea divina. In fine, raspunsul meu e "da", daca trebuia sa raspund scurt si la obiect :)

nici nu am emis asemenea idee aiurea, cum sa nu se inalte cu trup? insa trupul a fost si este unul spiritual, exact asta am spus si eu, ca trupul fizic s-a topit in infinitatea divina, deci fara ochi, urechi, nas, gat si asa mai departe, detalii anatomice inutile si inoportune in spatiul ceresc.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 12:39:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
Am luat la cunostinta despre parerea voastra, va multumesc pentru efortul de a mi-o expune, o sa-l intreb si pe tata cum stau lucrurile, momentan insa e plecat in alt stat.
Un singur om are cunostinte limitate, chiar daca a studiat si teologia. Fiecare va spune ce a inteles din invatatura cultului din care face parte, de exemplu un martor va spune ce a inteles din doctrina martorilor, e foarte posibil sa nu fie si adevarul. Mai sigur e sa aflam si din alte surse, de exemplu sa cautam pe google mai multe materiale pe tema subiectului ce ne intereseaza. E cea mai rapida si sigura sursa, care e si obiectiva.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 13:07:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Asta au vazut ucenicii, asta li s-a aratat pana la un moment. Fapte 1:11.
Isus fiind Fiul lui Dumnezeu, deci Dumnezeu deoarece s-a nascut din Creator in timpul vesniciilor, are un trup ceresc de aceeasi substanta/natura cu a Tatalui (nu stim ce si cum, prin urmare nu are rost sa facem speculatii, apostolul spune deschis ca ce vom fi, nu s-a aratat, deci nu are rost sa ne batem cu pumnul in piept ca stim, cand de fapt, nu stim!), dar asta nu inseamna ca nu poate lua orice trup doreste, iar trupul vazut de ucenici, care avea maini, picioare, ochi era un trup luat special pentru ca ucenicii Sai sa-l poata vedea, insa asta nu inseamna ca acela era trupul Lui.Vreti sa va arat un verset in Biblie unde scrie ca niste ingeri au mancat un vitel? pai au nevoie ingerii sa manance? dar au facut asta pentru a interactiona cu oamenii, au luat un trup omenesc, pentru motivul amintit.
Ingerii fiind duhuri pot lua o forma pe care o doresc, dar nu se intrupeaza. Insa Iisus s-a intrupat, de aceea si spunem asta. Iata ca ingerii nu mananca, scrie in cartea lui Tobit ce spune Arhanghelul Rafael: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=81&cap=12
"19. În toate zilele am fost văzut de voi, dar eu n-am mâncat nici n-am băut, ci numai ochilor voștri s-a părut aceasta."
Dumnezeu este Duh, nu are trup material. Insa Iisus S-a intrupat si a luat corp omenesc. Dupa inviere a inviat in trup, ca doar Dumnezeu ca suflet nu a murit, nici macar sufletul omenesc nu moare niciodata. Se spune ca a inviat din cauza ca a inviat cu trupul. Dar nu mai era un trup ingrosat, la fel ca cel dupa caderea lui Adam, ci la fel ca inainte de cadere. Dar tot material.
E simplu, asta si marturisim in crez: "astept invierea mortilor". Mortii nu au murit cu sufletul (doar adventistii sustin asa ceva), sufletele lor traiesc in continuare, doar ca nu mai au trup. La sfarsit vor primi si un trup material, transformat, pur.
Acestea sunt doar discutii, ca sa iti aratam ca iti vrem binele te asteptam in ortodoxie pentru ca adevarul e ca e singura Cale de mantuire, nu te poti mantui in alt mod si in alt cult.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 13:23:53
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ingerii fiind duhuri pot lua o forma pe care o doresc, dar nu se intrupeaza. Insa Iisus s-a intrupat, de aceea si spunem asta. Iata ca ingerii nu mananca, scrie in cartea lui Tobit ce spune Arhanghelul Rafael:
citeste Geneza cap. 18 vers.8

normal ca ingerii in trupul lor ceresc nu mananca in Ceruri, dar cand s-au intrupat pentru a veni pe Pamant, au mancat.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 13:25:09
Banned

Implicit

stim ca ingerii sunt spirite, duhuri, insa si ei au trup, insa un trup sub forma de duh, trup spiritual, ceresc.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 14:21:20
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Ingerii sunt fiinte spirituale, necorporale, fapt ce reiese din Scriptura, atat direct cat si indirect, atribuindu-se insusiri pe care doar fiintele spirituale le poat avea: duh si para de foc (Psalm 103:5), duhuri slujitoare (Evrei 1:14)
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 15:14:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
[font=Verdana]Ingerii sunt fiinte spirituale, necorporale, fapt ce reiese din Scriptura,
ce intelegeti prin trup? credeti ca un trup este neaparat unul format din organe, piele, schelet etc?
cercetati mai bine Scripturile, caci Pavel spune clar pentru oricine urmatoarele:
1 Corinteni cap. 15

Tot așa, sunt trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este strălucirea trupurilor cerești, și alta a trupurilor pământești.

deci apostolul spune fara dubiu ca sunt trupuri ceresti, deci nu ca vor fi, la viitor, ca sunt (la prezent, in momentul cand a scris epistola) si cu siguranta se refera la trupurile ingerilor !

pe de alta parte, nu aveti niciun verset care sa spuna negru pe alb ca ingerii nu au trupuri; eu vin si spun, conform cu versetul de mai sus, ca ingerii au trupuri spirituale, de duh, bineinteles ca nu stim cum sunt acele trupuri, noi suntem oameni si nu le putem percepe, asta e clar.

Last edited by JoyDivision; 03.05.2012 at 15:19:36.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 15:27:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
ce intelegeti prin trup?
Genul proxim al trupului este materia. Fără materie, nu există trup. Îngerii sunt spirite pure, adică nu au trup. Dumnezeu Tatăl este spirit pur, nu are trup. Sfântul Spirit nu are trup, însăși ideea de "trup al Sf Spirit" ar fi absurdă. Ei pot "adopta" vremelnic o înfățișare sau alta. De bărbați înaripați. De ruguri aprinse. De porumbei sau de limbi de foc. Dar un trup care să fie al lor, spiritele pure nu au. Acesta este și cazul îngerilor căzuți care sunt diavolii. Ei pot ocupa trupuri de porci, care ajung la comanda lor. Sau de oameni. Expresia populară "drac împielițat" asta arată: un drac care se încuibărește sau un drac în forme părelnice.

Spre deosebire de spiritele pure, Isus are un trup al Lui. Tot așa avem și noi, acum. Îl vom redobândi după Judecata Universală.

"Trup ceresc" înseamnă "trup înduhovnicit", așa cum vedem că au sfinții. Trupul lor, sau numai unele părți ale lui, nu mai ascultă de legile obișnuite ale materiei căzute, devenind incorupte. "Cer nou și pământ nou" înseamnă împreună viețuire a spiritelor pure cu oamenii mântuiți după Judecată. Doar nu vă închipuiți că după catastrofa cosmică ce va duce la sfârșitul lumii, Dumnezeu are să mai facă o Planetă Pământ și că o vom lua de la capăt, după cum cred păgânii hinduși.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
GANDIREA PATRISTICA sau VIATA IN HRISTOS Pelerin spre Rasarit Sfinti Parinti (Patrologie) 453 04.10.2017 17:19:50
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Proprietățile trupurilor înviate Mihnea Dragomir Din Noul Testament 2 22.04.2012 23:19:56
Cum au fost descoperite trupurile Brancovenilor viorela Intrebari utilizatori 3 23.08.2011 03:11:28
Erau Adam si Eva cu trupurile goale in Rai inainte de cadere? mihailt Generalitati 15 13.02.2010 00:07:10