![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este o diferență între a citi un psalm și a te ruga un psalm, nu credeți ? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iata cum talcuieste un sfant (Ioan Gura de Aur) termenul „copii” din aceste versete: Daca in psalm se cere ca fiii ucenicului satanei (repet, psalmul 108 e o profetie despre Iuda) sa fie pedepsiti, ei bine, prin termenul „copii” , se intelege cei care i-au fost complici la crima si pacate. Pentru ca Sfanta Scriptura recunoste o filiatie a viciului drept una de sange, si chiar in absenta oricarei legaturi de sange, aceasta foloseste expresia “fii”. De exemplu: ” Voi sunteti din tatal vostru diavolul.”( Ioan 8,44). Cum ar putea niste copii, adica fiinte din carne, sa fie fiii unei entitati fara trup ? E vorba aici de un transfer de sens, de o filiatie a pacatului. Rudenia pacatului a inlocuit rudenia de sange. Cei ce intentionat si premeditat savarsesc raul, se fac fii ai diavolului. (Spre deosebire de cei ce savarsesc raul din slabiciune ori negrija, iar apoi se caiesc). Last edited by delia31; 09.05.2012 at 14:27:02. |
|
||||
|
||||
![]()
Cati slami ne este recomandat sa citim (maxim!) pe zi? Eu stiam ca doi.
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu da nimeni niciun raspuns? Voua ce v-au spus duhovnicii,i-ati intrebat? Cititi din Psalmi fara binecuvantare? Cati cititi pe zi? etc. etc. Sunt aspecte serioase ce trebuiesc tratate.
|
|
|||
|
|||
![]()
citeste postarea nr.8si ai raspunsul.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu binecuvantarea duhovnicului se pot citi anumiti psalmi iar pentru probleme serioase tot cu binecuvantarea duhovnicului se pot citi 1-2-3 catisme pe zi, depinde ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca te referi la cati psalmi poti citi individual, asta depinde de varsta ta duhovniceasca (nu biologica), de ravna, motivatie, timp dedicat si inca multe alte aspecte pe care le stabilesti impreuna cu duhovnicul tau. Daca esti ortodox practicant si nu adeptul „pseudo-mantuirii la domiciliu”, dupa manualul propriu, atunci vei incerca, pe cat iti sta in putere, sa tii cont de randuiala slujbelor bisericesti si vei avea surpriza sa constati ce multi psalmi se citesc/canta pe durata unei zile liturgice. O sa zici, evident, ca doar monahii pot participa zilnic la toate slujbele Bisericii. E adevarat, dar la fel de adevarat e ca, daca tot vrei sa citesti psalmi, poti sa-ti faci rost de un Ceaslov si sa urmaresti ce/cati psalmi se citesc/canta zilnic in randuiala slujbelor bisericesti. O sa vezi ca sunt mult mai multi, nu doar doi. Ia sa incercam sa-i numaram: 1. Incepem cu Vecernia, prima slujba a fiecarei zile liturgice. Se citeste psalmul 103, Binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul Apoi se canta psalmul 140, Doamne strigat-am Psalmul 141, Cu glasul meu catre Domnul am strigat Psalmul 129, Dintru adancuri am strigat, catre Tine Doamne, Doamne auzi glasul meu Psalmul 116 , Laudati pe Domnul toate neamurile 2. La Pavecernita mica, psalmii 50, 69 si 142. 3. La Pavecernita mare (doar in perioada posturilor ) se rostesc 7 psalmi 4. La Mezonoptica, psalmul 50 plus o catisma intreaga din psaltire plus psalmul 120 si 133 5. La Utrenie, cei 6 psalmi ai Utreniei (Hexapsalmul), psalmii 3, 37, 62, 87, 102si 142 6. La slujba ceasurilor imparatesti. La Ceasul I , Psalmii 5, 89, 100; 7. La Ceasul al III-lea, Psalmii 16, 24, 50; 8. La Ceasul al VI-lea, Psalmii 53, 54, 90; 9. La Ceasul al IX-lea, Psalmii 83, 84, 85). Si asta in afara de randuiala catismelor din Psaltire si in afara puzderiei de stihuri din psalmi risipite fragmentar in absolut toate slujbele. Poti sa citesti, daca tot vrei psalmi, macar psalmii Utreniei ( iti picura liniste in suflet si nici nu-s lungi) si cei de la Vecernie (pe care multi stiu sa-i si cante pe cele 8 glasuri) . Iar daca esti mai ravnitor si ai insomnii, incearca si Mezonoptica ( eu o urmaresc la radio trinitas pe net, aproape in fiecare noapte la ora 00.00). |
|
||||
|
||||
![]()
Am gasit un cuvant lamuritor la Parintele Arsenie Muscalu despre citirea Psaltirii. Intrebat daca citirea Psaltirii poate fi primejdioasa Parintele raspunde:
"Nu stiu cum poate sa fie primejdioasa Psaltirea. Nu poate sa fie primejdioasa Psaltirea in nici un fel. Sfantul Vasile cel Mare spune ca mai degraba sa stea soarele pe cer decat sa inceteze citirea Psaltirii. Este un lucru aparut in ultima vreme – nu stiu cum a aparut acest lucru. Este mai mult ca o sminteala, ca o piedica pusa in fata oamenilor, ca sa se indoiasca si sa nu mai citeasca Psaltirea. Deci, intai, in perioada postului este foarte mult recomandata citirea Psaltirii. Si la slujbele din biserica, la manastiri, ea se citeste mai mult decat in afara posturilor. Adica, in afara posturilor, la slujbele din manastire se citeste intreaga Psaltire in decursul unei saptamani. In perioada Postului Mare, se citeste de doua ori Psaltirea, in fiecare saptamana. Deci Psaltirea este potrivita – lectura Psaltirii, citirea Psaltirii – este foarte potrivita cu postul si nu este primejdioasa in nici un fel, asa cum nu este primejdioasa rugaciunea. Pentru ca ce este altceva decat tot o rugaciune: ar insemna ca si rugaciunea este primejdioasa, daca Psaltirea este primejdioasa. Deci, nu este primejdioasa in nici un fel. Ce pot, totusi, sa spun despre asta? E adevarat ca in Psaltire sunt exprimate anumite lucruri intr-un anum fel: gasiti acolo si blesteme (psalmul 108), si un mod de exprimare care arata asa ca un fel de razbunare, un fel de lupta cu vrasmasii. Mai intai ca peste tot unde este vorba de vrasmasi, noi trebuie sa intelegem pe vrasmasul nevazut. Psaltirea descrie lupta sufletului cu vrasmasii nevazuti. Psalmul de blestem este un psalm profetic si el se refera la Iuda. Dumnezeu cauta sa ne atraga spre sine si sa ne departeze de cele rele prin toate mijloacele: si prin fagaduinte, si prin lucruri bune, si printr-un fel de amenintari. Vorbeste fiecaruia dupa felul cum poate sa inteleaga. De aceea, acele blesteme (in psalmul 108), intai, am spus, se refera in mod profetic la Iuda. Apoi ele pot avea si rolul de a-i trezi pe cei care sunt mai impietriti, mai obraznici, mai lipsiti de simtire. De unde pot aparea unele ispite: in momentul in care omul se intarata in chip patimas, citeste Psaltirea cu patima, ca si cum si-ar blestema vrasmasii, pe cei care i-au facut rau, in clipa in care omul face lucrul acesta, e de asteptat sa se aleaga cu multe ispite. Dar nu din cauza Psaltirii, ci din cauza felului cum o citeste. Deci, Psaltirea nu poate sa aduca nici un fel de rau, asa cum nu ne aduce nici un fel de rau rugaciunea. Fiecare insa trebuie sa simta care este puterea lui si s-o citeasca dupa puterea lui, sa nu exagereze. Sa-si aleaga ceva dupa puterea lui, sa nu citeasca numai asa de gradul de a citi, urmarind numai cantitatea". |
|
|||
|
|||
![]()
Daca Psalmul 108 este o profetie pentru Iuda Iscarioteanul, si in intelesul pe care l-ai postat acolo este vorba despre cel rau, diavolul si "copii" acestuia - cei rai si pacatosi, am o intrebare: cine este acela care rosteste cuvintele de blama, blestemele si toate ocarile acelea?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai exact, intrebarea ta ar trebui sa fie: cine le-a rostit? La timpul trecut, nu cine le rosteste. Fiind o proorocie scrisa de un profet inspirat de Dumnezeu, e limpede cine a rostit toate acele imprecatii. Psalmul 108 (de la versetul 5 la 20) a prezis, a anticipat, a profetit ce avea sa se intample cu Iuda. E ceea ce se cheama profetie-blestem. Fiind o profetie care s-a implinit deja, blestemele respective nu se cer actualizate, nu se cer implinite iara si iara, asa incat intrebarea ta ar trebui pusa la timpul trecut, nu cine le rosteste si prin asta, cere implinirea lor. Ca psalmul 108 e o profetie despre Iuda, o zice chiar Apostolul Pavel, atunci cand a fost ales Matia in locul lui Iuda: „ Căci este scris în Cartea Psalmilor: Facă-se casa lui pustie și să nu aibă cine să locuiască în ea! Și dregatoria lui s-o ia altul". Sf. Ioan Gura de Aur zice ca e o profetie sub forma de blestem, menita sa-i descurajeze pe cei care, la fel ca Iuda, intentioneaza sa faca raul premeditat. Nu ar fi fost tot una daca psalmistul David ar fi profetit doar asa sec, informativ ca tradatorul va fi pedepsit in vreun oarecare fel. Dat fiind ca starea de inspiratie divina a profetilor e una speciala, de cunoastere anticipata prin pregustare, banuiesc ca psalmistul a pregustat indignarea si revolta provocata de viitoarea tradare a lui Iuda, pe care i-o descoperise Dumnezeu mult inainte ca aceasta sa se fi petrecut. De aceea, a proferat acele urgii pe un asemenea ton de ocara si indignare. Practic, in acele imprecatii rostite pe ton imperativ ( „diavolul sa stea de-a dreapta lui”, „sa fie zilele lui putine”,dregatoria lui sa o ia altul”, „sa ajunga copiii lui orfani”, etc.) psalmistul nu face decat sa prezica, sa anunte ce i se va intampla lui Iuda, si in acelasi timp, ele au si un rol pedagogic, de descurajare a celor ce premediteaza pacatul, avertizandu-i de blestemele pe care singuri si le-ar atrage. Fiind scrise la modul imperativ, blestemele din psalm lasa impresia ca pot fi actualizate, ca oricine poate cere implinirea lor oricand si impotriva oricui. Privita insa retroproiectiv, profetia-blestem s-a implinit, faptele s-au consumat, Iuda si-a primit ceea ce si-a ales cu premeditare. Blestemele din psalm au ramas insa scrise tot la modul imperativ si de aceea, ni se recomanda sa fim cu luare aminte cand le cititm, pentru ca nu cumva sa transferam mental tot acel exces de indignare si manie adresat lui Iuda, asupra vreunui semen pe care-l consideram vrajmas. Ele au in continuare un rol pedagogic de descurajare. Cu alte cuvinte, ni se recomanda sa lecturam nepatimas, ca o profetie-blestem care s-a implinit deja, nicidecum sa cerem implinirea in prezent, invocand imperativ urgia divina asupra vreunui semen pe care nu-l avem la inima. Pentru eventualii vrajmasi, rugaciune. Nici intr-un caz ocari si blesteme. Last edited by delia31; 10.05.2012 at 17:15:16. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmi | cristeaalin | Muzica Bisericeasca | 2 | 29.02.2012 22:46:12 |
Psalmi | Oanna | Din Vechiul Testament | 12 | 31.08.2010 18:04:05 |
cei 10 psalmi cu puteri vindecatoare | dorinel78 | Rugaciuni | 12 | 01.06.2009 18:10:33 |
Psalmi cantati | YH | Generalitati | 0 | 26.11.2007 23:58:16 |
psalmi | padrevicentiu | Generalitati | 4 | 21.10.2007 20:32:43 |
|