Citat:
În prealabil postat de Doriana
Asa este, dar aceasta nu inseamna ca mantuirea nu lucreaza in noi aici si acum.
" Mântuirea este scopul Creștinismului și obiectivul Bisericii. Creștinismul ortodox afirmă cu fermitate că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să poată să se facă Dumnezeu. Acest concept al Îndumnezeirii, respinge faptul că mântuirea este un rezultat pozitiv la o dilemă juridică, ci este de fapt un proces de vindecare."
http://ro.orthodoxwiki.org/Soteriologie
Am inteles ca exista mantuire in BO abia dupa ce am gasit-o in BP si am gasit frumusetea ortodoxiei abia dupa ce am fost vindecata in BP. Si am inceput sa imi pretuiesc fratii ortodocsi abia dupa ce am invatat in BP nemarginita dragoste a lui Dumnezeu.
E drept ca nu suntem mereu bucurosi, desi apostolii se bucurau si cand sufereau (si nu ma refer la o bucurie tampa, ci la una in Duhul). Insa exista niste dovezi ale faptului ca mantuirea lucreaza in om. Cum putem sti ca suntem pe o cale buna daca nu probam mantuirea noastra cu roadele pe care le aduce?
Ah, din acest punct de vedere nu ar fi o problema. Daca exista o biserica mai mistica decat BO, aceea e BP. Penticostalii pun accentul pe daruri, si nu numai pe vorbirea in limbi, cum vad unii, ci mai ales pe minuni si vindecari. Dar cand aud de minuni petrecute la penticostali, fratii dvs ortodocsi spun, ghici ce? Ca sunt de la cel rau... 
|
Asemenea ucenicului, multe vorbe fara continut. Probabil ca asta e specific cultului din care faceti parte. Ati vorbit de catehizare, bucurie, dovezi palpabile ale mintuirii, iar acum acestea sint vorbe acoperite de fraze frumoase fara sa-mi fi raspuns concret la nici una din neclaritatile mele.
Oricum, a considera biserica penticostala o "biserica mistica" presupune ca eu intelg una prin mistic, iar dumneavoastra alta. Intre minuni/vindecari si misticism nu exista legatura directa. Nu stiu ce minuni, vindecari si invieri din morti se intimpla in adunarile penticostale (oricit de mult DUMNEAVOASTRA ati pune accentul pe asta, toate astea vin de la DUmnezeu si nu sta in puterea noastra sa le gestionam), eu nu am auzit de niciuna. Or fi prin alte tari.
Dar aceasta discutie mi-a intarit concluzia pe care am avut-o despre NP/sectanti: acestia nu doresc decit sa iasa in evidenta, sa declare sus si tare ca sint altfel decit ceilalti. Bisericile istorice nu le pot oferi aceasta "afirmare". In Biserica Catolica, pe masura ce "te vindeci" devii din ce in ce mai putin vocal, din ce in ce mai smerit, doresti din ce in ce mai mult sa treci nebagat in seama. La dumneavoastra "vindecarea" e inversa. Pe masura ca "va vindecati" deveniti mai vocali si mai vizibili; sfintii nostri vorbesc foarte putin despre ei insisi, dumneavoastra (iar aici ma refer la NP, nu la dumneavoastra in special), in schimb, vorbiti din ce in ce mai mult. Il am exemplu concret pe Ucenicul. Nu stiu daca are vreo postare in care accentul sa fie pus pe altceva decit pe el insusi. Dar el se declara "vindecat" si "mintuit", asemenea dumneavoastra .
Drumul de reintoarcere in bisericile istorice este lung si anevoios, dar e posibil. Inseamna, practic, sa va schimati modul de a percepe relatia cu divinitatea: neo protestantii se aseaza ei insisi in centru (oricit ati declara altceva, atit din postarile adventistilor cit si din postarile pentricostalilor se vede bine acest lucru); in cadrul bisericilor istorice in centru trebuie sa-L asezam intotdeauna pe Domnul nostru Isus Cristos. Cind veti trai si crede ca centru universului si al sufletului nu sinteti dumneavoastra insiva ci domnul nostru Isus Cristos, atunci va veti intoarce in sinul Bisericii. Este o parere personala, dar cred ca e adevarata.