Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.07.2012, 18:17:17
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de euroloser Vezi mesajul
1. Faptul ca eu cred in Hristos nu ma va determina niciodata sa ajung sa cred in ceea ce au facut oamenii;
2. Zona IT o cunosc mai bine decat ai impresia

Addendum: Polemica asta se datoreaza unui singur fapt. Cei care au o pozitie contrara celor doi preoti considera ca in credinta trebuie ca pe linga credinta in Hristos trebuie sa crezi fara echivoc si in ceea ce au adaugat oamenii de la anul 102 pana acum. Eu cu asta nu sunt de acord ...
E simplu, in cazul in care crezi in Hristos crezi si in adevarul celor spuse de Hristos. Daca e asa, cum Hristos spune ca Biserica Sa nu va fi biruita nici de portile iadului inseamna ca acesta va exista si sa pastra invataturile Sale asa cum le-a lasat El pana la sfarsitul veacului neintrerupt. Adica trebuie sa existe o Biserica si acesta sa marturiseasca adevarul. Daca nu e cea ortodoxa, care e?
In plus daca oamenii au crezut in Iisus si in mesajul Sau, incepand cu Apostolii si continuand cu ucenicii lor, nu e absurd sa crezi ca acestia au deformat mesajul si l-au alterat? E evident ca au existat si astfel de cazuri, dar daca Hristos era Dumnezeu nu inseamna ca ar fi avut grija ca totusi unii (preferabil cei mai multi) sa pastreze mesajul sau in forma originala. Si aici imi veti spune: dar ortodocsii nu sunt cei mai multi. Nu, nu sunt. Dar daca unii, multi, din mandrie, s-au departat de invatatura Bisericii nici nu putea, respectandu-le libertatea, Hristos sa ii tina cu forta. Si iar e improbabil sa fi tinut invatatura un numar extrem de restrans (care ar putea fi nici nu stim) pentru ca astfel nu s-ar mai da ocazia multora sa aiba acces la invatatura si la mantuire.
Vechi 01.07.2012, 18:27:43
euroloser euroloser is offline
Member

Data înregistrării: 30.06.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
E simplu, in cazul in care crezi in Hristos crezi si in adevarul celor spuse de Hristos. Daca e asa, cum Hristos spune ca Biserica Sa nu va fi biruita nici de portile iadului inseamna ca acesta va exista si sa pastra invataturile Sale asa cum le-a lasat El pana la sfarsitul veacului neintrerupt. Adica trebuie sa existe o Biserica si acesta sa marturiseasca adevarul.
De acord. Ma refeream (si se pare ca trebuie sa repet) nu la credinta in Hristos ci in ceea ce au facut oamenii. Si aici ma refeream explicit la canonul 12 apostolic. A primit acest canon girul lui Hristos ? Nu. Atunci trebuie schimbat ori ignorat. Nu face parte din invataturile lui Hristos. Ierarhia de care vorbeai trebuie sa sa aiba o logica lumeasca si sa se raporteze la necesitati de coordonare-comunicare si nicidecum la limitarea dreptului unui preot de a imbratisa o alta biserica ortodoxa. Putea fi chiar si BO Rusa, care era problema ?

Si inca ceva. Putem interpreta acel canon si din punct de vedere legislativ. Orice religie acceptata in Romania trebuie sa nu contravina legislatiei nationale si europene. Ori drepturile omului sunt in acest caz incalcate printr-o lucrare/dogma a omului.

Last edited by euroloser; 01.07.2012 at 18:37:08.
Vechi 01.07.2012, 18:40:53
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
De acord. Ma refeream (si se pare ca trebuie sa repet) nu la credinta in Hristos ci in ceea ce au facut oamenii. Si aici ma refeream explicit la canonul 12 apostolic. A primit acest canon girul lui Hristos ? Nu. Atunci trebuie schimbat ori ignorat. Nu face parte din invataturile lui Hristos. Ierarhia de care vorbeai trebuie sa sa aiba o logica lumeasca si sa se raporteze la necesitati de coordonare-comunicare si nicidecum la limitarea dreptului unui preot de a imbratisa o alta biserica ortodoxa. Putea fi chiar si BO Rusa, care era problema ?
A primit girul lui Hristos. A primit girul Duhului Sfant. A primit girul apostolilor. Chiar daca nu a fost pus pe hartie in vremurile Sf Apostoli se bazeaza pe invatatura lor.
Si da, canonul acesta s-a "nascut" datorita nevoii de ordine, de coordonare-comunicare. Dar firesc sa fie asa. Si am sa dau un alt exemplu de canon. Se refera la intreita afundare a celui botezat. Dupa logica noastra am putea spune, dar ce o data nu e suficient? Are nevoie Duhul de mai mult efort ca sa lucreze? Nu. Dar e nevoie de ascultare.
Pentru a fi preot trebuie sa respecti niste reguli stricte (in vremurile noastre nu prea se intampla asa, dar nu asta e subiectul discutiei). Daca cineva pleaca (in preot caterisit) pleaca din eparhia sa si este numit de un alt episcop, episcopul respectiv, care evident nu il cunoaste, cum poate proba indeplinirea conditiilor pentru ca acela sa fie preot?
Vechi 01.07.2012, 18:55:02
Member

Implicit

Citat:
Pentru a fi preot trebuie sa respecti niste reguli stricte (in vremurile noastre nu prea se intampla asa, dar nu asta e subiectul discutiei). Daca cineva pleaca (in preot caterisit) pleaca din eparhia sa si este numit de un alt episcop, episcopul respectiv, care evident nu il cunoaste, cum poate proba indeplinirea conditiilor pentru ca acela sa fie preot?
Crezi ca cei din Ucraina nu stiau asta ? Mai mult chiar (scuze ca am omis) nu au fost preotii cei care au facut primul pas ci, urmarind evenimentele care s-au succedat au fost contactati pentru a merge la Cernauti. Asadar ii cunosteau.
Citat:
A primit girul lui Hristos. A primit girul Duhului Sfant. A primit girul apostolilor. Chiar daca nu a fost pus pe hartie in vremurile Sf Apostoli se bazeaza pe invatatura lor.
Ma indoiesc ca a primit girul lui Hristos si a Duhului Sfant. Exista dovezi ca o lucrare a omului a primit acest gir ?
Vechi 01.07.2012, 19:02:07
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Crezi ca cei din Ucraina nu stiau asta ? Mai mult chiar (scuze ca am omis) nu au fost preotii cei care au facut primul pas ci, urmarind evenimentele care s-au succedat au fost contactati pentru a merge la Cernauti.
Crezi ca episcopii nu stiu de simonie cand vand parohiile pe bani? E irelevant. Una e invatatura Bisericii si cu totul altceva este felul in care procedeava membii ei, fie ca sunt clerici sau laici.

Citat:
Ma indoiesc ca a primit girul lui Hristos si a Duhului Sfant. Exista dovezi ca o lucrare a omului a primit acest gir ?
E bine ca incepi cu ma indoiesc. E parere personala.
Dovada este insasi existenta Bisericii si a harului ce lucreaza prin ea. Atat timp cat Biserica lui Hristos este cea care pastreaza toate invataturile Sale nealterate si neschimbate si singura despre care nu se poate spune, aducand vreun argument, ca a schimbat sau adaugat ceva este BO, prin anologie, se demontreza ca a primit girul lui Hristos.
Vechi 01.07.2012, 19:06:59
Member

Implicit

Citat:
Dovada este insasi existenta Bisericii si a harului ce lucreaza prin ea. Atat timp cat Biserica lui Hristos este cea care pastreaza toate invataturile Sale nealterate si neschimbate si singura despre care nu se poate spune, aducand vreun argument, ca a schimbat sau adaugat ceva este BO, prin anologie, se demontreza ca a primit girul lui Hristos.
Din nou ma indoiesc. Existenta Bisericii se datoreaza OAMENILOR care cred in proportie covarsitoare in Hristos si nu in ceea ce au creat oamenii mai tarziu. Faptul ca se supun anumitor practici si ritualuri este una. Dar a crede in normele interne este cu totul altceva.
Vechi 01.07.2012, 19:19:39
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Din nou ma indoiesc. Existenta Bisericii se datoreaza OAMENILOR care cred in proportie covarsitoare in Hristos si nu in ceea ce au creat oamenii mai tarziu. Faptul ca se supun anumitor practici si ritualuri este una. Dar a crede in normele interne este cu totul altceva.
Mie mi se pare normal ca pentru ca exista o invatatura care sa poata dainui, trecand peste partea unde acest lucru se intampla datorita originii si naturii ei, trebuie sa existe reguli. Lipsa regulilor duce la haos. Si mi se pare normal ca regulile sa fie stabilite de cei care pastreza invatatura. Si acestia nu se reduc doar la clerici. Deci practicile, ritualorile si regulile sunt nedisociabile de invatatura.

PS: Biserica se datoreaza jertfei Mantuitorului pe Cruce.
Vechi 01.07.2012, 18:56:10
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:

Si inca ceva. Putem interpreta acel canon si din punct de vedere legislativ. Orice religie acceptata in Romania trebuie sa nu contravina legislatiei nationale si europene. Ori drepturile omului sunt in acest caz incalcate printr-o lucrare/dogma a omului.
Eu când am zis că ești varză.... Auzi la el: drepturile omului!
Vechi 01.07.2012, 18:59:14
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Eu în locul luzarului m-aș duce la culcare: face mai mult rău schismaticilor ăia decât bine. Ridicolul e la el acasă.
Vechi 01.07.2012, 19:05:54
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Da????? Si daca legislatia europeana va spune ca, pentru a nu discrimina, orice religie este obligata sa savarseasca Taina Cununiei inclusiv homosexualilor? Cum ar trebui sa procedeze BOR?

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfintii Parinti - Sfantul Ioan Casian (Cele opt ganduri ale rautatii) cristiboss56 Pocainta 13 24.07.2013 22:13:37
Manastire in ialomita. am nevoie de ajutor FlorinRV Pelerinaje la locuri Sfinte 0 06.09.2012 12:05:42
A fost cineva la parintele de la Reviga? JustNicol Generalitati 2 19.04.2012 21:50:02
Minunea din satul Elet din RUSIA -VIDEO Laurentiu Generalitati 8 17.06.2008 00:04:50
PS Casian prezent la resfintirea bis armenesti partenie Stiri, actualitati, anunturi 2 03.05.2008 16:17:48