![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspunzi ratacitului cu o trasnaie pe masura, ca sa aiba efect: adica hopa esti catolic de cum vezi Vaticanul. Amuzant, in fond... Atunci cum de se straduiesc catolicii sa devina buni catolici (asa cum ortodocsii se strduiesc neincetat sa devina buni ortodosi), din moment ce vederea Vaticanului, gata, i-a si aranjat? Hai mai, sa nu dramatizam atat ca devenim comici... Si-acum sa-ti fac o marturisire (implicit marturisesc public): cu cat am cunoscut mai indeaproape pe crestinii de alte confesiuni, am trait o dubla experienta fericita: - pe de o parte i-am indragit mai mult pe acesti oameni, intelegind sufletul lor si modul cum decurge viata lor de credinta (diferit pe alocuri, in puncte-cheie sau alteori cu diferente minore, fata de viata noastra ortodoxa); - pe de alta parte, nu stiu prin ce minune, credinta mea ortodoxa s-a intarit, am devenit mai specific in credinta, mai bine delimitat de alte confesiuni. Mai lamurit cine sunt si ce caut: Ortodoxia, slava lui Dumnezeu! Dimpotriva, cand nu stiam ce-i cu fratii catolici, cu protestantii, cu budhistii, cu musulmanii, nu intelegeam bine nici ce e cu mine ca ortodox. Nu pot asadar decat sa multumesc pentru ca am cunoscut diversitatea. Mie mi-a adus mai multa unitate interna si lamurire. (asa a fost, ca sa dau un exemplu vecin privind rolul diversitatii/alteritatii in dezvoltarea specificitatii individuale, si cand am devenit constient de sex-rolul barbatului: cunoscind mai indeaproape cum sunt fetele/femeile, cum simt si gandesc, cum e alcatuita fiinta feminina, pe de o parte am indragit femininul omenitatii iar pe de alta parte m-am diferentiat mai bine ca barbat - altminteri riscam, inteleg acum, sa devin bruta/macho sau, cine stie, transsexual sau homosexual) Nu stiu cum este la altii, vad ca voi priviti infricosat ceea ce mie mi-a ajutat... Poate onirismul si fantasmarea neincetata este, ca de obicei, preferabil sa fie inlocuit cu experienta reala, pentru cine vrea sa devina om iar nu sa viseze ca a devenit deja. Repet: sunt (ma simt asa, imi dau seama, mi se da feed-back concret de la apropiati, in Biserica) cu atat mai ortodox cu cat inteleg si indragesc mai mult nazuinta oamenilor cu alte credinte catre Dumnezeu. Nu ma amestec ci dimpotriva, ma delimitez si cresc. Si scade si conflictualitatea dintre mine si ceilalti credinciosi ai Terrei. (doar cu ortodoxistii nu vreau sa ma amestec, precum nu vreau sa ma amestec cu nici un fel de fanatic; boala contamineaza, diversitatea credintelor religioase - nu, ci lamureste) Si ma simt tot mai impacat, mai linistit, mai bucuros si recunoscator lui Dumnezeu ca a fost sfanta voia Lui sa fiu botezat in Hristos si sa traiesc, iata, in BOR. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Cei care se luptau împotriva ereticilor, Sinoadele ecumenice care au anatematizat pe eretici, ăia erau ortodocși sau ortodoxiști? Ăia care se luptau cu ereticii pentru ca nu cumva ereticii să pună mâna pe bisericile lor și să distrugă Ortodoxia erau ortodocși sau ortodoxiști? Ăia care erau de acord cu pedepsirea ereticilor prin exilare și îndepărtarea găștilor de eretici din mijlocul poporului ortodox erau ortodocși sau ortodoxiști? Apostolul Pavel când a anatematizat pe cei care ar propovădui o altă evanghelie era ortodox sau ortodoxist? Când Christos a vorbit despre Sinagoga Satanei era ortodox sau ortodoxist? Când Christos i-a numit pe iudaiștii care îl atacau fii ai Diavolului era ortodox sau ortodxist?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Ortodoxist e un termen folosit abuziv azi, de obicei de cei care au luat din conceptiile ecumensite si ii judeca pe cei care scriu despre dogme si relatiile fata de rataciri. Ca si in cazul altor termeni folositi gresit, nu are chiar acelasi inteles. De obicei sunt date citate din stilisti sau cei care s-au confruntat cu stilistii, acestia aveau o lupta care a dus pana la urma la tot felul de faramitari si exagerari. Cuv. paisie Aghioritul spunea ca si ecumenismul si zelotismul sunt fete ale aceleasi monede, era perioada in care unii doreau sa e desprinda de Biserica din cauza unor alunecari ale unor ierarhi. Parintele Serafim Rose a scris si el despre acest zelotism, si in SUA erau tendinte separatiste. Fiecare il va folosi in functie de ce crede, la fel cum un credincios nepracticant va spuen ca cineav care merge in fiecare duminica la biserica e habotnic. Asa si cineva cu conceptii foarte liberale, ca toate cultele sunt la fel, ii va gratula pe cei ce spun ca ortodoxia ar fi putin mai buna ca ortodoxist sau chiar fanatic religios. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dati-mi un sfat va rog! | alinutzica | Generalitati | 14 | 06.07.2011 15:25:18 |
Dati-mi un sfat, va rog | Ana_Maria | Generalitati | 97 | 23.06.2011 11:32:44 |
Dati-mi va rog un sfat | mariuszamfirescu | Nunta | 8 | 08.02.2009 23:00:49 |
dati-mi un sfat | sadiy | Umanitare | 5 | 21.07.2008 22:07:31 |
Dati-mi un sfat | Dia | Rugaciuni | 7 | 15.12.2006 23:26:26 |
|