Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Nu, Ovidiu, nimeni n-a spus că Scriptura ar fi minciună. Cred, însă, că mai de folos ne este să extragem din ea semnificațiile, sensurile adânci, adică dumnezeiești, pentru că prin ele ne vorbește Dumnezeu, și să avem grijă să nu ne închinăm literei, care e scrisă de mână omenească, conform cu știința vremii la care a fost scrisă. Însă știința nu rămâne pe loc, rațiunea fiind un dar cu care Dumnezeu l-a înzestrat pe om.
E adevărat că despărțită de Dumnezeu, rațiunea ne înșeală, făcându-ne să înțelegem sucit lucrurile. Deci nu fără Dumnezeu, nu fără Biserică, nu fără rugăciune să căutăm să înțelegem Scriptura.
Știu că ții foarte mult la opiniile tale și că nu te voi convinge cu nimic, așa că mă voi opri aici, rugându-te să mă ierți dacă te-am supărat.
|
Ar fi perfect dacă te-ai putea opri aici, și dacă ar fi așa precum spui că țin foarte mult la opiniile mele încât să nu mi le pierd, căci nu sunt de la mine însumi, dar chiar dacă ar fi de la mine însumi și ar fi la fel cu cele din scriptură atunci nu aș greși nimănui cu nimic fiindcă de la Tatăl ar fi ele chiar dacă eu aș fi originea lor.
Însă tu iată că răstălmăcești cuvintele sf. ap. Pavel care spune că nu în cuvinte șade omul ci în lucrarea lui duhovnicească, deci nu trebuie să cădem pe spate în fața acelora care sunt foare vorbitori ca să se arate ei că știu, că pot, că au, că vor, că sunt ci să-i cunoaștem după lucrarea lor duhovnicească și după roadele lor... tu însă ai adus deci un argument anapoda, smintit, cu care susții încă neimportanța literelor și punctelor și virgulelor și spațiilor din scriptură de parcă n-ar conta ele ci ar ucide... păi nu ele ucid, și cum or să ucidă ele?.. ci arhiconii care vă păcălesc spre răstălmăcirea lor ca să vă siluiți, să vă autosiluiți, suicigându-vă pe calea viceversa, pe calea pierzării.
Deci dragul meu, nici o cirtă din scriptură nu va trece până ce nu se vor împlini toate iar Cuvântul lui Dumnezeu nu va trece chiar dacă cerul și pământul va trece... deci iată supremația literei care nu ucide ci dă viață... viață veșnică. Deci cine ucide? Păi răspunsul e dat de Hristos: tot ceea ce iese din gura omului spurcă pe om căci omului îi e milă de păcate și mândrii și de aia ucide el păcătosul... din vrăjeala vorbelor goale... exact așa cum te-ai oprit dumneata de la dialogul cu mine mințind că cică eu m-aș certa cu dumneata, când eu iată îți mulțumesc pentru mustrarea strâmbă și nedreaptă și-ți luminez ochișorii în continuare, nu cu părerile mele ci cu părerile Celui Preaînalt după rânduiala lui Melchisedek... în sensul că sunt și eu un biet păcătos căruia nu-i place mustrarea ci alintarea, deși știu că este scris: ''nu va lăsa nepedpsit Domnul pe cel ce ia în deșert numele Său.''
Sigur că e greu de priceput ce înseamnă un melc, un his, un ede, și-un k... e foarte greu și de aceea ți-am arătat că pământul plat denivelat la suprafață e rond în adâncul apelor care-l mărginesc pe lateral și pe deasupra merg soarele, luna și stelele, pe sub apele cele de deasupra cerului, cele care nu se adună în adunările lor.
Problema cea mare este aia a imposibilului, și iată că Dumnezeu a făcut imposibilul pentru om:
Pe pământ de merg, merg de parcă eu aș sta și pământul ar merge sub mine deși el stă și eu merg și când mă opresc și caut unde mă aflu realizez că tot în centrul cercului mă aflu având absolut totul de jur împrejur de parcă nu aș fi mers deloc deși toate sunt mereu altfel în jurul meu. Acest lucru e imposibil și iată că imposibilul există și omului i-a fost dăruit! Și asta ce înseamnă oare decât că Domnul a fost cel mai democrat Dumnezeu dintre oameni și cel mai democrat om dintre dumnezei. Adică oriunde te-ai afla pe pământ, tu ești centrul întregii lumi, și ești încoronat cu lumina și cu stelele și umezit de nori, și nu numai tu, ci orice făptură. La Dumnezeu toate sunt cu putință chiar și imposibilul... cu condiția să nu ispitești pe cel mai slab și mai sărac decât tine. ''Unde nu e nici Dumnezeu nu cere... iar la pomul lăudaqt să nu mergi cu sacul... spart... știi tu, cu burduful vechi peticit cu petice noi, căci Noi, noi le vom face pe toate.''