![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
invatatura corecta este sa facem atatia copii cati vin, dar in conditiile actuale de cele mai multe ori sotiile sunt slabite si la o eventuala nastere pot muri, atunci ce facem? practicam abstinenta daca suntem foarte indohovniciti, dar pentru unii mai profani ramane varianta prezervativului, daca nu se pot infrana in cadrul casatoriei, varianta mult mai buna decat avortul sau infidelitatea, care sunt pacate sigure. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca unul din parinti nu se poate ridica la nivelul de parinte, cum sa faci alti copii? Mai era un exemplu cica pozitiv in "Familia Ortodoxa" de o familie care avea N copii, si femeia a fost in cateva randuri sfatuita sa faca avort din motive medicale, si n-a facut, bravo ei, doar ca parintii in cauza nu aveau nici un venit, traiau intr-o casa facuta de Biserica, ok nu mergem pe modelul capitalist, familia cu 1 copil dar cu casa, doua masini si concedii in Bulgaria, Grecia, dar nici sa traiesti tu si copiii tai din mila altora si totusi sa nu stii sa te opresti cumva nu e tocmai modelul crestin. Ca sa nu mai zic de cazuri de prin ziare, tot familii fara venituri si bebelusi hraniti doar cu paine si ceai sau altii "uitati" prin diverse locuri prin oras. Si da, decat infidelitatea cred ca orice compromis e mai bun, atat timp cat nu pune capat unei vieti, si exista totusi macar intentia, poate si vointa (chiar si la un nivel incipient) de a duce lucrurile la un alt nivel, superior. Pentru ca se vede f. bine ca si supra-natalitatea ridicata la rang de virtute suprema, in practica poate distruge vieti sau chiar curma vieti. Last edited by AlinB; 04.10.2012 at 12:10:21. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cum sa nu existe "principiul vital" in celulele vii ale organismelor (inclusiv al omului)? "Problema" este firescul... iar firescul uman nu se poate desprati de conlucrarea fireasca cu harul Duhului Sfant (datatorul vietii atat biologice cat si duhovnicesti). Conceptia conform careia sufletul omul "vine in momentul zamislirii" este eronata, de factura filozofica platonica si conform acestei conceptii este "pacat" DOAR omorarea a ceea ce se zamisleste (avulul fecunadt, fatul...). Consider ca aceasta "etica" este eronata inrucat accentul nu se pune pe adevarata cauza a pacatului: lipsa dragostei, lipsa firescului, lipsa conlucrarii cu harul lui Dumnezeu. Intre duhul omului, sufletul si trupul omului exista o legatura psiho-somatica indisolubila ambivalenta, aceasta este conceptira antropologica filocalica. In momentul zamislirii se declanseaza "procesul" dezvoltarii persoanei umane atat trupeste (fiziologic) cat si sufleteste duhovniceste (psihosomatic). Astfel trup si sufletul duhovnicesc uman cresc impreuna potrivit varstei. "Cand eram copil, gandem ca un copil, vorbeam ca un copil. Cand am ajuns la maturitate am lepadat cele ale copilului" spune Sfantul Pavel. Etica filocalica pune accentul pe adevarata cauza a pacatului: lipsa dragostei, lipsa firescului, lipsa conlucrarii cu harul lui Dumnezeu... si nu pe niste procese biologice firesti, un reductionism mecanicist determinist (biologic). Conform acestei etici, "pacatuiesc" chiar si acei parinti care desi au relatii sexuale firesti nu se iubiesc... nu isi doresc pruncii din iubire pentru iubire, pentru desavarsirea in iubire, ci ii vad ca pe un produs firesc biologic al impreunarii sexuale normale. Problema nu este asadar "moartea biologica a celulei" ci lipsa dragostei luminata de harul Duhului Sfant. Se observa relativ usor esecul familiior in care relatiile dintre membri sunt de tip mecanicist, se urmeaza sec niste "tipare", "canoane" fara iubire... mai exact fara ca scopul si cauza sa fie iubirea. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
|||
|
|||
![]()
Daca toata lumea ar gandi la fel, nu am mai fi putut asculta-o pe Celine Dion, al 7. copil, nascut intr-o familie, in care tatal se spetea muncind pentru toata familia, conform spuselor mezinei familiei. Doar un exemplu din multele.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A face multi copii nu este in sine reteta fericirii si nu e un sfat care toti ar trebui sa si-l insuseasca. Cred ca mai degraba sa vezi pe cineva cu putini copii dar cu o educatie excelenta si sa-ti para rau ca n-au facut mai multi asa decat sa-i vezi cu multi copii si sa te intrebi de ce n-au stiut sa se opreasca mai devreme. Pe de alta parte, daca e sa o luam si atfel, de ce sa nu-i fericim pe tigani? Nu am auzit sa faca avorturi, fac multi copii, chiar daca n-au cu ce sa-i intretina, ca mila se gaseste, slava Domnului, daca sunt dati afara pe usa, intra pe geam, iar daca nu li se da, se servesc si singuri. Un popor supravietuitor, descurcaret, cu curaj, tupeu si mai ales rar in ziua de azi: uniti. Ar trebui sa-i avem ca model, nu? Last edited by AlinB; 04.10.2012 at 17:37:42. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cred ca discutia s-a infiripat pe un topic despre tigani,unde cativa membrii de aici ne indemnau calduros sa-i avem ca exemplu!!!! Basca ca s-au gasit altii care sa afirme ca femeile tiganci sunt net superioare romancelor,mustind de moralitate!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai bine ne-am intreba de ce consideram acum ca e mai important sa facem lux si sa ne cocolosim copiii, in loc sa facem oameni educati si civilizati din ei. Efectele acestor greseli de educatie le constatam cu regret in mod pregnant la cei, care ajung guvernantii acestei tari: smecheri, egoisti, indiferenti fata de suferintele oamenilor, hoti si mai ales mincinosi. Oameni crescuti in puf, de multe ori singuri la parinti. In ceea ce ii priveste pe tigani, e bine ca nu au si pacatul avortului... In rest, sa incercam sa nu judecam, avand in vedere ca fiecare plateste pentru propriile pacate. |
|
|||
|
|||
![]()
Sunt multe feluri de crestini, si mai ales, cu multe niveluri de intelegere.
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Părintele Cleopa te lămurește mai bine: - Prea Cuvioase, copiii care sunt avortati au suflet? - Au! Cum să nu aibă? - Dintr-a câta zi au ei suflet? - Din clipa zămislirii. Căci spune proorocul Ieremia: Doamne, Tu zidesti duhul omului întru zămislire. - Păi, înseamnă că sunt numai suflet, părinte. - Sămânța bărbatului și a femeii este vie. Si atunci, în clipa împreunării, s-a zidit si sufletul si trupul. Last edited by ovidiu b.; 04.10.2012 at 16:46:32. |
|
||||
|
||||
![]()
De cate ori intru pe-aici (si nu intru foarte des) ma surprinde trist modul cum acest topic "guverneaza" parca forumul nostru... ziditor si aducator de pace. Pe de o parte varsta, iar pe de alta bunul simt ma motiveaza sa stau deoparte si sa-l las pe Dumnezeu sa ne lumineze pe fiecare, atunci cand ne vine randul. In acelasi timp, stand cu bratele incrucisate si asteptand pe Dumnezeu sa gaseasca o cale, in timp ce vrajmasul are la indemana alte 20 de cai sa ne tina ancorati in "flecareala", ma face sa ma simt intr-o oarecare masura vinovat. Dar eu si cei ce gandesc la fel ca mine, nu putem face nimic, daca nenea adminu' nu este sesizat. Daca insa nenea adminu' vede vanzoleala de pe acest topic si o gaseste "ziditoare", probabil vede dincolo de ceea ce noua nu ne este dat sa vedem.
Ceea ce gasim in scrierile sfintilor parinti sunt linii orientative si atat. Cum ar fi fost sa spuna nu stiu ce sfant ca in anumite conditii, sotii se pot impreuna chiar si in zile de post? La cat e omul de usor de inselat, ar fi facut din asta un obicei de care sa se agate. Stiu un preot foarte ostenitor care avea obiceiul intr-o vreme, sa faca de unul singur in fiecare miercuri si vineri, Sfantul Maslu. Uneori se intampla sa nu aiba nici macar dascal. In marea majoritate a scrierilor sfintilor parinti, Sf. Maslu se face cu cel mai putin doi preoti. Doar in caz exceptional, cand chiar nu se poate altfel, Sf Maslu poate fi facut si de un singur preot. Ei, el a gasit aceasta mica "dezlegare" si i-a dat "copy & paste". Pana la urma nu face nimic in nume personal, ci numai pentru a-si vedea odata terminate lucrarile bisericii in care slujeste cu toata daruirea, inclusiv duminicile spre seara, inclusiv in noptile de revelion... Fratilor, cand Dumnezeu ingaduie un lucru, nu se poate sa nu existe in acel lucru si un anume "bine" sau macar "o lectie" pentru ceilalti. Cand Dumnezeu nu mai ingaduie, trage linie si gata. Astazi am fost la o inmormantare a unui barbat de 48 de ani. Un om de toata isprava, foarte harnic si indemanatec, saritor oricand i se cerea ajutorul. Dar avea 3 pacate capitale: patima fumatului; patima bautului; si traia in concubinaj de foarte multi ani. Luni s-a urcat intr-un nuc sa-l scuture, de unde a cazut si nu a mai miscat. Nu mergea la biserica, nu se spovedea, nu se imparetasea... Unde a ajuns sufletul acestui om? Cine sa-l mai poata scoate din iad? Unii preoti, nici in pomelnic nu primesc astfel de suflete care au sfarsit din mania lui Dumnezeu... Bine este sa facem voia lui Dumnezeu toata viata noastra, dar in anii tinerietii, omul este foarte slab, iar Dumnezeu extrem de rabdator, milostiv si lesne iertator. Dintre toti de pe-aici, Ovidiu jaloneaza trufas si extrem de naiv. Sincer mi-e mila de tine, dragul meu frate, fiindca habar nu ai ce iti pregateste vrajmasul. Eu eram mult mai putin inversunat decat tine si tot nu am scapat. Tu "te joci" cu invataturi ce nu-ti apartin si nu intelegi cum stau de fapt lucrurile fiindca "n-ai fost acolo". Tine minte omule: n-ai sa scapi de urzeala diavolului (sau "ironia sortii") chiar si in varf de munte de te vei urca. Si acolo vei avea de infruntat ispite mult peste puterile tale? De ce? Fiindca ai avut indrazneala sa crezi ca tu esti altfel; ca POTI fi altfel. Dar de asata ne vom convinge dupa niste ani... Multi ani!... Si mai ales, nu noua ni se datoreaza reusita in infranare si in taierea voii, ci a harului lui Dumnezeu. Iar tu (dupa parerea mea) L-ai "provocat" indeajuns ca sa te puna la grea incercare... Eu totusi raman la parerea ca acest topic ar fi trebuit inchis demult!
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poate deveni abstinenta o problema? | teodoraianys | Generalitati | 110 | 21.09.2013 20:09:21 |
Cine da lui isi da, cine face lui isi face | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 11.10.2011 13:18:21 |
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? | Mihai36 | Generalitati | 14 | 28.07.2011 19:42:24 |
Educație sexuală în școli iar | Iustin32 | Generalitati | 21 | 28.09.2009 21:30:02 |
|