Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2012, 21:12:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
1. De fapt nu sunt cunostinte vaste, sunt si multe pareri personale. Se poate citi catehismul, nu dureaza mult, se capata cunostintele necesare.
2. E firesc sa fie ortodocsi si pe acele subforumuri, acolo se vorbeste despre acel cult, nu e dedicat celor din alte culte. De exemplu e si o sectiune dedicata vrajitoriei, nu inseamna ca acolo se intalnesc vrajitorii si vorbesc intre ei, ci ca noi scriem despre asa ceva. Nici cei din acele culte nu intra pe forumul ortodox doar sa vorbesca intre ei, ci si cu ortodocsi (sau mai ales cu ortodocsi).
3. Foarte bun punctul acesta.
1. Nu este vorba de catehism. E vorba de mai mult. Sunt multi care vin cu citate si raspunsuri din lucrari teologice grele. Ma uitam si pe firele cu concursuri ce cunostinte au in materie de persoane, de lacasuri.
Si in orice discutie ai senzatia ca ei stiu tot si tu esti undeva mic, mic.

2. Cred ca ori nu inteleg eu la ce te referi, ori tu nu ai inteles la ce ma refeream eu. Mai degraba partea a doua.
Eu vorbeam despre subforumurile dedicate altor confesiuni sau religii (catolica, musulmana, iudaica). Tu vorbesti despre subforumurile de interes general (despre vrajitorie, eutanasie, sarbatori, etc.).
Marturisesc ca m-ai zapacit.
Poate n-am inteles eu bine pentru cine/ce s-au deschis acele subforumuri (catolic, musulman, etc.)
S-o luam de la capat ca sa ne lamurim:

Acesta este un forum care se numeste "crestin-ortodox". In mod normal ar trebuie sa nu se permita decat ortodocsilor sa intre pe el.
Unii chiar asa au inteles si mereu cer sa fie inchise portile si sa fie alungati/opriti cei de alte confesiuni/religii si ateii.
Altii (si eu printre ei) au inteles ca este un forum dedicat ortodocsilor, dar este deschis pentru toti care vin sa cunoasca ortodoxia.
La fel, in acele subforumuri speciale pot si ortodocsii sa cunoasca alte confesiuni/religii.
Deci este dorita comunicarea, deschiderea, sau nu?
Altii spun sa se duca cei de alte confesiuni/religii si sa scrie numai in subforumurile facute pentru ei si sa nu se mai amestece in discutiile ortodocsilor.
Dar eu spuneam ca se intampla mult si invers, adica se duc ortodocsii si se baga in discutiile catolicilor, sau protestantilor, etc. si chiar ii ataca si acolo.
Oare asta este corect?

Deci, va rog sa lamurim mai intai de toate ce fel de forum este acesta si cui este dedicat si pentru ce sunt acele subforumuri pe confesiuni/religii.

Last edited by sophia; 25.10.2012 at 21:19:22.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 21:40:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Nu este vorba de catehism. E vorba de mai mult. Sunt multi care vin cu citate si raspunsuri din lucrari teologice grele. Ma uitam si pe firele cu concursuri ce cunostinte au in materie de persoane, de lacasuri.
Si in orice discutie ai senzatia ca ei stiu tot si tu esti undeva mic, mic.

2. La fel, in acele subforumuri speciale pot si ortodocsii sa cunoasca alte confesiuni/religii.
Deci este dorita comunicarea, deschiderea, sau nu?
Altii spun sa se duca cei de alte confesiuni/religii si sa scrie numai in subforumurile facute pentru ei si sa nu se mai amestece in discutiile ortodocsilor.
Dar eu spuneam ca se intampla mult si invers, adica se duc ortodocsii si se baga in discutiile catolicilor, sau protestantilor, etc. si chiar ii ataca si acolo.
Oare asta este corect?
Deci, va rog sa lamurim mai intai de toate ce fel de forum este acesta si cui este dedicat si pentru ce sunt acele subforumuri pe confesiuni/religii.
1. Acolo multe din raspunsuri erau gasite cu google. Copiezi o parte din citat si o scrii pe google, iti da sursa.
2. Forumul este in intregime ortodox, nu exista subforumuri pentru alte culte. Acolo noi discutam despre protestantism, catolicism, etc. Dar din punct de vedere tot ortodox, de obicei aratam erorile acelor culte. Pentru ca pe forum pot intra si neortodocsi, acestia discuta mai mult despre cultul lor, dar tot cu ortodocsi. De obicei neortodocsii intra pe forum pentru a-si propaga invatatura cultului lor, mai ales neoprotestantii.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 22:16:09
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Polemicile intrre otodocsi sunt mai putine si mai slabe. Problema cel putin pe acest forum,este la polemica cu cei de pe alte culte.Oare avem dreptul sa vorbim aspru cu ei si pina la ce limita? Un limbaj agresiv si cu jigniri este oare ingaduit ,atunci cand aperi pozitia ortodoxa intr-o astfel de disputa ? Chiar daca ele doar raspund la eventualele jigniri ale celeilalte parti. Sau chiar daca suntem exasperati de reaua intentie sau nestiinta celuilalt.
Sau e doiar o perceptie a mea si a altora, si limbajul folosit de unii ortodocsi mai inversunati,nu e de fapt agresiv ci e just?
Adica intrebarea mea este punctuala : cei care vorbesc asa,considera ca sunt agresivi cu buna stiinta si trebuie sa o faca pentru a apara credinta,sau nu se considera agresivi ?
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 22:33:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Cu sectarii nu prea ar trebui să stai de vorbă, mă refer când e vorba de polemici. Îi spui o dată, de două ori, vezi că nu pricepe (adică e încăpățânat), îl lași în pace. Deci nu prea ai nevoie de un limbaj mai dur sau de o formă de adresare altfel decât cel normală.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 01:16:41
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cu sectarii nu prea ar trebui să stai de vorbă, mă refer când e vorba de polemici.
Nu doar in polemici. In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic.
Chiar daca ti-e frate, tata sau sot.
Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.

Ne vorbeste Parintele Cleopa:
Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 01:21:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.
Cu omul sectar atâta ai voie să vorbești: odată și de două ori (Tit 3, 10) și apoi să-ți fie ca un păgân și vameș.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 01:48:27
Miha-anca
Guest

Implicit

O lectura de folos, care ne ajuta sa intelegem de ce e nevoie sa pastram invatatura curata:
Poate astăzi ceva mai mult ca oricând, Hristos este negat. Atunci era ceva negat din El: nestorienii negau unitatea de persoană, monofiziții au negat umanitatea, arieniiau negat egalitatea cu Tatăl, deci fiecare câte ceva. Dar astăzi se neagă peste tot Hristos. Și asta ne somează să punem și mai mult în lumină adevărurile Lui.” (PărinteleDumitru Stăniloae).
În fața acestor rătăciri contemporane nu avem decât două opțiuni: ori primim învățătura Bisericii și o urmăm pe ea, ori ne formăm o părere personală și, încercând să deosebim ce este bine de ce este rău, riscănd să ne îndepărtăm de Adevăr.
http://www.scribd.com/doc/46005481/i...smuluivatatura

Last edited by Miha-anca; 26.10.2012 at 01:51:04.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 09:29:39
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
În cazul ăsta, cine trăiește în Occident, trebuie să fie mut și surd și să se zăvorască.
Pe de altă parte, noi, ortodocșii obișnuiți, om fi chiar așa lipsiți de erezii, când mulți nu știu în ce sau în cine cred și cine-i mântuiește, și cum? Nici cu aceștia n-ar trebui să vorbim?
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici? Dacă da, atunci câți sunt cei cu care mai vorbești sau poți sta la masă?
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 09:59:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
În cazul ăsta, cine trăiește în Occident, trebuie să fie mut și surd și să se zăvorască.
Pe de altă parte, noi, ortodocșii obișnuiți, om fi chiar așa lipsiți de erezii, când mulți nu știu în ce sau în cine cred și cine-i mântuiește, și cum? Nici cu aceștia n-ar trebui să vorbim?
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici? Dacă da, atunci câți sunt cei cu care mai vorbești sau poți sta la masă?
Ce facem cand cineva se ineaca si cere ajutor?
Il intrebam carei religii ii apartine si in functie de acest aspect il salvam sau nu?Pe principiul ca nu avem de-a face cu ereticii...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 11:48:16
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Tu, Dalian, pui în practică cuvântul ăsta, pe care-l recomanzi aici?
Nu este recomandarea mea.

Eu doar am observat cu cat entuziasm au fost imbratisate regulile sectarilor protestanti de la Oxford.

Dar tu ce parere ai drag coleg, ar trebui sau nu respectate si aplicate aceste invataturi ale Bisericii: Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare