![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am învățat la facultate despre doctrina și practicile lor, dar n-am cunoscut personal nici măcar un singur membru al acestei secte, astfel încât am doar cunoștințe teoretice. Chiar îmi puneam recent o întrebare de... etică aplicată, să spunem. Dacă aș fi în situația de a lua o decizie pentru un martor al lui Iehova aflat în spital într-o situație critică (el fiind inconștient, deci incapabil de a hotărâ pentru el însuși), ce ar fi moral să aleg: să i se facă transfuzie și astfel să-i fie salvată viața, sau să i se respecte convingerile religioase și să fie lăsat să moară doar pentru a nu i se introduce sânge în organism? Nu sunt în situația de a lua astfel de hotărâri (să mă ferească Dumnezeu!), dar mă întrebam cum ar fi corect din punct de vedere moral... Oare într-o astfel de situație, ce ar avea prioritate: salvarea vieții unei persoane, sau respectarea convingerilor ei religioase? Pentru un creștin atât viața, cât și libertatea sunt valori esențiale... Voi cum ați proceda într-o astfel de situație? :) Am aflat că, în America, unei martore a lui Iehova i s-a spus că i se poate face o operație pe cord deschis (sau era chiar transplant de cord, nu mai rețin exact) fără transfuzie și, la mai mult timp după operație, și-a dat seama (nu știu cum) că, de fapt, medicul chirurg îi introdusese sânge fără a-i cere acordul. Știți ce a făcut ea, când a aflat cum i-a fost salvată viața? L-a dat în judecată pe medic... și a câștigat procesul, astfel încât chirurgului i s-a interzis să-și mai practice meseria. A distrus cariera celui care i-a salvat viața. Dincolo de această dramă, ar fi interesant să discutăm dacă, din punct de vedere etic, decizia chirurgului a fost corectă. A, era să uit un amănunt important: în instanță, medicul a adus în discuție tot o problemă de conștiință, afirmând că jurământul lui Hipocrat i-a impus să salveze viața pacientei chiar și contra voinței ei. Ce părere aveți?
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|