Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.11.2012, 17:54:18
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de editheraven Vezi mesajul
Daca afirmatia mea nu are rost, de unde nedumerirea ta?

" Ultima ca importanta, dar de ce nu inteleg crestinatatea?"
Nedumerirea e ca nu raspunde decat poate decat ca interpretez raspunsul asa: "nu se poate face casatoria, deoarece casatoria trebuie sa fie facuta cu doua persoane ce cred absolut aceleasi lucruri, iar tu cum nu accepti aceleasi lucruri cu un ortodox, nu o intelegi".

Daca asta e "raspunsul", mi se pare cel putin gresita ca premiza deoarece exista o variatie foarte mare intre ce cred ortodoxii intre ei, Isus sau Iisus nu e o dilema protestanta, e una ce clar a existat in ortodoxie 3 secole jumate inainte in Romania, icoanele sunt vazute la diferite nivele de sfintenie, intreba un credincios lipovean pe vechi de ce face crucea cu doua degete, si multe altele.

Deci daca asta e raspunsul te rog sa elaborezi, sau cel putin pentru mine nu are sens (decat daca BOR e intoleranta a-priori la cineva ce nu gandeste EXACT ca ei, decat daca-s ei insisi numiti ortodoxi).

Ciprian K
Reply With Quote
Vechi 22.11.2012, 18:24:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Dincolo de acele diferente superficiale - cu exceptia iconoclasmului ca acolo vorbim de sectarism, exista o linie clara de demarcatie intre ceea ce este ortodoxie si ceea ce nu este.
Nu este intelept sa dai binecuvantare pentru unirea intre un credincios si un necredincios (cred ca stii asta si din Sf. Scriptura) sau intre un credintios si un om ratacit in credinta.

Chiar daca la momentul actual poate pentru persoana respectiva nu conteaza acest aspect, mai tarziu, cand apar consecintele, s-ar putea sa zica "ce ce mi-ati dat binecuvantare daca stiati ca asa stau lucrurile? ca eu nu stiam."

Dispensa se da in ideea ca persoana ortodoxa intelege bine situatia, isi asuma consecintele si ca exista sanse ca cel necredincios/ratacit sa vina la dreapta credinta.

Altfle, e doar o simpla formalitate.
Reply With Quote
Vechi 22.11.2012, 23:42:08
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Nedumerirea e ca nu raspunde decat poate decat ca interpretez raspunsul asa: "nu se poate face casatoria, deoarece casatoria trebuie sa fie facuta cu doua persoane ce cred absolut aceleasi lucruri, iar tu cum nu accepti aceleasi lucruri cu un ortodox, nu o intelegi".

........
BOR e intoleranta a-priori la cineva ce nu gandeste EXACT ca ei, decat daca-s ei insisi numiti ortodoxi.

Ciprian K
Cred că la voi v-ar zice predicatorul cel tolerant:
- Haideți puișorilor, dacă vă iubiți, eu vă cunun chiar dacă tu ești baptist și ea ortodoxă! Noi suntem mai ecumeniști și mai open mind, nu trebuie să credeti amândoi EXACT la fel!
Ce zici, așa e?

Da bă, BOR e intolerantă. Dar la tine-n sectă v-ar cununa predicatorul fără să o reboteze pe prietena ta?
Poți fii sincer?
Reply With Quote
Vechi 22.11.2012, 23:57:06
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Da bă, BOR e intolerantă. Dar la tine-n sectă v-ar cununa predicatorul fără să o reboteze pe prietena ta?
Poți fii sincer?
Da, bineinteles ca stiu pastori ce m-ar boteza. Fara nici o discutie. Fara rebotez. Nu toti, dar asta din cauza ca nu exista canoane, si de asta am intrebat de alte optiuni. Ca sa stim TOATE optiunile.
Si legat de optiuni, si BO Rusa e (mai) toleranta, dar inseamna intre altele sa astept cateva luni pana se accepta hartia de la episcopat, si de genul.

Last edited by Ciprian Mustiata; 23.11.2012 at 00:04:58. Motiv: clarification
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 01:20:29
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
Da, bineinteles ca stiu pastori ce m-ar boteza. Fara nici o discutie.
Pentru că n-ai putut fi sincer și te gândeai cum să minți fără să clipești, ai scris prostii. Acum poți face așa:

De ce sa te mai boteze daca esti deja sectar cu acte-n regula?
Te-am întrebat despre cununie. Dar las-o, nu poți fi sincer.

Dacă vrei să te creadă cineva scrie numele unui predicator care cunună în biserica un sectar cu o ortodoxă!
Hai scrie-l, daca vrei să-și piardă pâinea a doua zi!
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 07:05:47
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Pentru că n-ai putut fi sincer și te gândeai cum să minți fără să clipești, ai scris prostii. Acum poți face așa:

De ce sa te mai boteze daca esti deja sectar cu acte-n regula?
Te-am întrebat despre cununie. Dar las-o, nu poți fi sincer.

Dacă vrei să te creadă cineva scrie numele unui predicator care cunună în biserica un sectar cu o ortodoxă!
Hai scrie-l, daca vrei să-și piardă pâinea a doua zi!
Ai dreptate, am scris de botez, dar ai dreptate, ma gandeam la cununie.

Numele acestei persoane este Velastegui Norma, si e dintr-o biserica carismatica in Madrid (unde sunt rezident acum). Acum stii numele, te rog sa o "declari" si sa o lasi fara paine. Ea si sotul ei sunt pastori intr-o biserica in zona Alcorcon (sud-vestul Madridului).

Legat de sinceritate, este un si preot ortodox ce mi-a zis ca ar accepta aceasta nunta daca am probleme cu partea BO Ruse in Arganda del Rey (e o comunitate de langa Madrid, plina de romani). Oare ai sa dai afara pe toti preotii, sau vei face o investigatie ca sa vezi cine a zis ipotetic ca ar face nunta? Ori vei declara ca sunt mincinos?

Legat de a face un atac la persoana, ai citit regulile acestui forum? Daca nu, aici e linkul:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=15661

Citat:
2. Părțile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii științifice, fie fapte concrete din realitate care sînt relevante în ceea ce privește problema discutată.

3. Părțile nu au dreptul să aducă în discuție caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirmă, nici nu confirmă validitatea ideilor pe care le susține.

4. Părtile nu au dreptul să pună în discuție motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuția de la problema în sine.

5. Etichetarea adversarului, prin menționarea școlii de gîndire, clasei sociale, organizației profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, constituie o încălcare a regulilor polemicii și dezvăluie slăbiciunea lipsei de argumente.

Last edited by Ciprian Mustiata; 23.11.2012 at 07:12:42.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 07:22:56
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

"Indurare vreau, și nu jertfă" dar cu sectarii nu trebuie să stai prea mult de vorbă.
Chiar nu-ți dai seama de idioțenia dorinței voastre? Pentru ce să te mai "cununi" religios (ghilimelele sunt datorate contextului) dacă tu ești pe calea pierzării sufletului?
Pentru soție? Dacă e așa, apăi botează-te, căiește-te pentru rătăcirile, păcatele, măscările făcute până acum și începeți o adevărată viață în Hristos.
Tu crezi că-L păcălești pe Hristos făcând "cununie" dar nebotezându-te? Chiar atât de puțină judecată ai???
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 07:41:55
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
"Indurare vreau, și nu jertfă" dar cu sectarii nu trebuie să stai prea mult de vorbă.
Daca luam istoric BOR e secta ca e separata din BO Greaca. Idem BO Rusa e secta din cea Greaca. Sa nu zic ca sunt multe ramuri de ortodoxi: Armeni, Sirieni, Etiopieni, Coptici ce nu sunt nici macar "derivati" din greci. Exista Oastea Domnului in BOR. Pot sa continui ca este azi o ruptura intre preotia ce a fost instituita de bolsevici in Rusia si cea traditionala ce nu accepta instituirea ex-bolsevica. Deci a vorbi de sectari si de secte, poti pleca de la Ortodoxie.
Pentru tine Dragos, poti sa imi spui ca acesti credinciosi sunt secta in ortodoxie sau nu? http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Bel...atriarch_Nikon
Deoarece ei au fost ce era BO in zona noastra acum 4 secole. Faceau crucea cu 2 degete, scriau Isus cu un I, si foarte probabil noi faceam la fel. E Biserica Rusa, ortodoxie sau nu pentru tine? Este biserica etiopiana?
Citat:
Pentru soție? Dacă e așa, apăi botează-te, căiește-te pentru rătăcirile, păcatele, măscările făcute până acum și începeți o adevărată viață în Hristos.
Tu crezi că-L păcălești pe Hristos făcând "cununie" dar nebotezându-te? Chiar atât de puțină judecată ai???
Legat de "idiotenia dorintei noastre" am inteles, am inteles ce era de inteles: sunt o minoritate de preoti BOR ce considera ca este mai mare pacatul sa lase doi oameni necununati, si sa se roage in felul lor la Dumnezeu (ca doar nu am fi atei), ce relativ cred dar au alte valori, sa fie posibile ca si casatorie. Dar nu trebuie spus tare pe forumuri ca pot ramane fara paine.
Legat de a fi ortodoxie sau nu, si a accepta botezul altor credinte ce sunt crestine, este practicat in tari vestice (una in care traiesc), de exemplu aici 10 biserici diferite isi accepta una alteia botezul (in Germania): http://www.lutheranworld.org/lwf/ind...f-baptism.html
A considera ca sotia mea are un nivel de credinte mutual suficient de mare cat sa nu fie relevanta o conversie in nici o directie, mi se pare normal intr-o casatorie. A cauta sa facem casatoria religios e cel putin in optiunea de a cauta, fara a ofensa ceilalti ce cred diferit.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 19:20:19
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
Da, bineinteles ca stiu pastori ce m-ar boteza. Fara nici o discutie. Fara rebotez. Nu toti, dar asta din cauza ca nu exista canoane, si de asta am intrebat de alte optiuni. Ca sa stim TOATE optiunile.
Daca accepti Taina Cununiei la ortodocsi, de ce nu accepti si botezul la ortodocsi?
Crezi cumva ca botezul te va smulge de la baptisti? Nu-i adevarat, vei ramane in continuare baptist, dar macar din iubire pentru sotia ta vei face acest sacrificiu.
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 22:33:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
Daca accepti Taina Cununiei la ortodocsi, de ce nu accepti si botezul la ortodocsi?
Crezi cumva ca botezul te va smulge de la baptisti? Nu-i adevarat, vei ramane in continuare baptist, dar macar din iubire pentru sotia ta vei face acest sacrificiu.
Perfect, am fost botezat (cand am fost mic) ortodox, deci sunt ortodox?
Iar a numi un sacrificiu si ca raman in continuare baptist, discutia trebuie pentru balanta sa fie pusa in ambele directii (adica sotia poate sa se boteze baptista si sa ramana in continuare ortodoxa, nu ti se pare la fel? Mai ales ca botezul baptist e prin scufundare si intrebarea ce ti se pune la botez e in a oferi o marturie de credinta, nu de a fi "membru al bisericii Baptiste pana la sfarsitul vietii", nu-i asa?).
A accepta Taina Cununiei poate fi facuta sub ideea de casatorie si de respect. Nu cred ca inseamna ca trebuie sa accept toate traditiile. Ortodocsii botezati si credinciosi nu accepta si respecta toate traditiile (spune-mi cate familii le vezi cu 6-10 copii azi), deci cu atat mai putin mi se pare din partea mea ca aceasta cerinta in timpurile astea e atat de necesara.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care sunt fobiile voastre? Bast-et Intrebari utilizatori 69 27.03.2017 20:23:33
nunta mixta monicaelena Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 286 22.09.2014 09:52:40
problemele noastre + problemele altora = un ocean de probleme VladCat Spiritualitatea ortodoxa 11 07.06.2012 09:49:48