Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.12.2012, 14:56:04
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
(...)
Problema de fapt este ca evolutionismul abandoneaza in fapt ideea unui Dumnezeu Atotputernic care poate crea tot universul intr-o secunda sau in sapte zile.
Nu este dupa mine nici o problema. Evolutia deocamdata este ceea ce putem observa si masura acum. Cred ca cei ce aplica interpretarea textului literal, aplica limite lui Dumnezeu zicand ca Dumnezeu putea crea oricum universul, dar nu prin evolutie. Nu este nici o problema pentru mine sa devin creationist, dar nu am evidenta. De asta am pus intrebari legate de acest punct de vedere (de genul de ce vedem stele la peste 6000 de ani lumina).

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Evolutionismul teist, mai ales, pleaca de la premisa ca Sfintii Parinti nu au fost chiar sfinti, intrucat au fost lipsiti de intelepciunea Duhului Sfant. (...)

Si daca abandonam Facerea pentru ca nu ne place cum incepe (nu concorda cu conceptia vremii noastre), daca abandonam pe Sfintii Parinti pentru ca erau "retrograzi" sau "neintelepti" dupa intelepciunea actuala, vom constata ca am abandonat Biserica. Caci, ce sa vezi, Hristos este cel care a vegheat asupra lui Moise cand a scris Facerea, si tot Hristos este cel care locuieste in si cu Sfintii lui. Noi insa unde suntem?

De-aceea spun, eu vreau cu Sfintii Parinti, vreau cu ei, ca sa ma mantuiesc si eu prin credinta Bisericii, in Hristos, ca si ei.
Un lucru ce trebuie sa il intelegi, e ca evolutionismul teist nu are nici o problema cu sfintenia Sfintilor Parinti. Aici cred ca e o distinctie ce trebuie inteleasa, si vreau sa descriu mai clar. Stim ca Sfantul Petru nu stia sa scrie si sa citeasca, dar a fost manat de Duhul Sfant sa scrie si sa indrume primele biserici crestine. Domnul Iisus stim ca stia sa citeasca, dar nu stim daca stia sa scrie (un punct de vedere ce e disputat azi, singura referinta, din Evanghelia dupa Ioan, nu spune prea multe), dar stim ca a fost insusi Dumnezeirea. Dupa mine educatia si informatia zilelor noastre este egala cu faptul ca oricine din trecut ce a zis ceva, nu ar fi zis numai adevar.

Este gresit sa aplicam standardele de azi pentru secolul I. Acest lucru inseamna intradevar sa faci cateodata un compromis in ceea ce crezi cu multa convingere. Bolile sunt provocate de microbi sau sunt un blestem de la Dumnezeu? Poate sa fie ca sunt amandoua? Este clar dupa mine ca a zice ca bolile sunt facute de microbi, poate contrazice pe multi dinaintea lui Pasteur, dar nu ii face pe cei ce au zis asta nesfinti. Faptul ca gandim cu inima, scris in multe locuri in Sfanta Scriptura, acceptat de oricine din antichitate, si nu stiu nici o referinta in antichitate ca gandim cu creierul, inseamna ca Sfintii Parinti sunt lipsiti de Duh Sfant si cunoastere?

Cred ca toti acceptam asta, desi poate intelegem intr-un mod diferit. Crestinii au probleme cand ajung sa ia totul literal dar pe de alta parte nivelul nostru de intelegere a lumii este diferit.

Azi avem mai multa informatie, dar daca cineva din trecut care chiar sa fi primit o revelatie in care Duhul Sfant i-ar fi spus: vezi ca pamantul nu e in centru, vezi ca stelele nu-s pe firmament, vezi ca animalele se schimba, probabil ca ar fi zis ca mesajul e de la Satan, si nu ar fi lasat nota asta nicaieri scrisa in istorie. Asta nu ii face neaparat lipsiti de Duhul Sfant, nu-i asa?
Reply With Quote
Vechi 14.12.2012, 22:25:28
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Faptul ca gandim cu inima, scris in multe locuri in Sfanta Scriptura, acceptat de oricine din antichitate, si nu stiu nici o referinta in antichitate ca gandim cu creierul, inseamna ca Sfintii Parinti sunt lipsiti de Duh Sfant si cunoastere?
Mintea in limbajul filozofic al vremii patristice implica intelectul cu cele 2 componente: ratiune si contemplatie, precum si afectivitatea ("inima").
Din nefericre dupa Descartes notiunea de minte a fost trunchiata de latura afectiva si in acest sens este folosita in limbajul curent.

Cat despre antropologia antica laica (medicina si filozofia vremii), preluata copy-paste de catre Sfantul Ioan Damaschin in sec VIII d.Hr. cand in Dogmatica apare creierul ca "oragan al gandirii" si sunt precizate zone specifice din creier raspunzatoare pentru anumite "facultati" umane recomand:

Nemesius din Emesa: Despre natura omului
http://www.librarie.net/autor/69586/nemesius-din-emesa

Sfantul Ioan Damaschin: Dogmatica
http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...chin,-sf..html

pr. Andrew Louth: Sfantul Ioan Damaschinul. Traditie si originalitate in teologia bizantina
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=182

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
De ce evolutionismul teist este o erezie? nadut Teologie si Stiinta 372 27.11.2012 12:41:07
ROMANI , VI SE PREGATESTE CEVA saccsiv Homosexualitatea 170 06.03.2012 14:51:43
Venirea Antihristului ancah Biserica Romano-Catolica 16 23.04.2008 02:29:50
un vis se pregateste sa moara quasar Generalitati 52 03.02.2008 18:58:43