![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Este o realitate, cruda sau nu , a ultimelor aproape 200 de ani . Tu ai parerea ca pe linga Hristos se poate trece cu mare usurinta . Este un aspect al postului tau . Eu ma opresc insa asupra unui aspect general , a unui flagel care a atins aproape in totalitate omul : prostia umana . Astazi este un cult al prostiei . Ea nu mai imbraca forma banuita sau cunoascuta de acum 200-300 de ani . Astazi , prostia este "culta" , este elevata , este elitista, poarta grade si ranguri . Exista o lume a prostilor, o societate a lor, exista o respingere din partea ei a tot ceea ce nu ii seamana . Desi este atit de multa incit este sufocanta, astazi prostia este uneori greu de recunoscut , nu mai are forma concreta , este diafana , este acoperita de multe diplome, obtinute altcindva decit atunci cind era firesc sau cu bani. Prostia a fost cizelata si cultivata in viata tinarului exact atunci cind trebuia sa fie sugrumata, inlaturata . Astazi prostia are cultura fizica, este nelipsita de la sedintele de miscare si sport incit s-a fortificat atit de mult incit nu o mai poti impinge mai incolo decit cu mare greutate . Ea este cea care striga prima ca o agresezi , ea este cea care lupta pt. drepturile altor prosti , ea este cea care nu cunoaste contraceptia , nu stie ce este obezitatea ci are forme subtiri, subtiri si fine de tot, de multe ori greu de descoperit pt. fistecine ! Nu poate rabda tacerea ci vrea sa transeze tot timpul lucrurile, tragindu-si spuza pe propria-i turta, vrea sa faca mereu "dreptate", nu vrea insa decit adevarul ei ,nu cunoaste aproapele ci doar fratele intru prostie ! Nu cunoaste egalitatea ci doar ierarhizarea absurdului . Este innebunita sa fie dezmierdata si adulata, indreptatita si cultivata, este... neobosita si gata mereu de lupta . De aceea exista si un sfat pt. cei care vor sa ia aminte : nu te pune cu mintea prostului ca este odihnita ! Dar cu toate aceste calitati si "sublimuri" ale ei , nu o putem stirpi . Daca am face astfel la ce am mai lua aminte si de unde am sti de ce sa ne mai ferim ! Insa inafara de aceasta desaga mare , numita "prostia oamenilor contemporani" ar fi bine sa sesizam ca in lumea noastra exista defapt multe lumi paralele. Oamenii acestora , fara a se amesteca, privesc mereu inafara lor si sfirsesc a se lasa uimiti de prostia celorlalti . Cine poate spune sigur , unde este prostia adevarata ? in care lume ? Intr-o lume in care "ba pe mata" si "ba tu esti ma amarutule , nu te vezi?" te trezesc dis de dimineata si te insotesc seara la culcare , a renunta la adevaratul tried de orientare nu inseamna decit ... obtinerea satisfactiei sublime (: "...ai vazut ca e ca mine, baaaa!"). Si citi dintre noi nu sunt fericiti in ziua de astazi !? Fie ca ne-am luat o sticla de cola, fie ca mincam la restaurant, ori ca mergem in vacanta sau la jobul bine platit , sau la iubita ce ne asteapta nerabdatoare, fie ca am dat ceva de opomana in numele catelusei care tocmai a raposat, fie ca ne-am pus o amuleta sau un talisman de cruce la git si 8 rinduri de metaniere pe antebrate, fie ca am fost la sala si ca astazi este prima zi in care greutatea noastra este exact cea din standarde, s.a.m.d. O lume pestrita care zilnic se freaca/buseste de ea insasi si din care normalitatea (adica dreapta socoteala) si firescu (adica, buna rinduiala) este din ce in ce mai putina si o vezi mult mai rar.
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 09.02.2013 at 14:38:24. |
|