Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 16.03.2013, 23:57:29
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
aici este articolul: http://www.clarin.com/mundo/tsunami-...883111930.html - cand am timp o sa il traduc...
Traducere:

Tsunami-ul Bergoglio : se spune ca a scos 90 de voturi in Conclav

Suntem asigurati ca de la prima votare a fost in centrul scenei. Iar cuvantarile sale din intrunirile preparatorii, despre indurare (mila), spiritualitate si necesitatea de purificare a Bisericii, au fost cele care l-au catapultat.

Avalansa, tsunami. Din relatarile unor cardinali, chiar daca nu se dau multe date precise in legatura cu cele cinci scrutinuri, care intre marti si miercuri au culminat cu alegerea cardinalului argentinian, Jorge Bergoglio, de 76 ani, ca si Papa Francisc. Dar se stie din ceea ce se numeste "murmur radio", ca arhiepiscopul de Buenos Aires a fost consacrat cu peste 90 de voturi, un rezultat foarte bun, mai bun decat cel de 84 voturi obtinut de predecesorul sau Joseph Ratzinger in aprilie 2005.

Primul scrutin de marti seara a fost pentru multi o surpriza pentru ca sprijinul pentru cei doi candidati mai tari pe hartie, arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, si arhiepiscopul de Sao Paolo, brazilianul Odilo Scherer, a fost mult sub ceea ce se spera. Cu precadere Scherer a aratat un profil mediocru.

Ambii reprezentau principalele doua factiuni care se infruntau. Se presupunea ca "partida romana", manevrata de sefii Curiei, va prezenta un nivel mai mare de voturi, dar in schimb un numar insemnat de cardinali extra-europeni si din America Latina l-au sustinut pe card Bergoglio, lucru care l-a pus pe compatriotul nostru in centrul scenei inca de la prima votare.

Scurgerile de informatii semnaleaza ca a fost o lupta progresiva intre grupari, pentru cel ce avea sa castige. Un rol decisiv au jucat cei 11 cardinali nordamericani. Se credea ca sunt condusi de arhiepiscopul de New York, Timothy Dolan. Dar in realitate cel care se pare i-a convins cel mai tare pe americani, a fost arhiepiscopul de Washington, Donald Wuerl.

Card Wuerl a insistat pentru card Bergoglio in conversatiile informale (din afara conclavului). "Este solutia justa" pentru purificarea si reformarea Bisericii, a sustinut arhiepiscopul de Washington.

Un puternic impuls in favoarea argentinianului l-a dat arhiepiscopul de Paris, Andre Vingt-trois, cu sprijinul altor cardinali francezi, care si-a exprimat opinia, la cina de marti seara, la pensiunea Santa Marta, dedicata intalnirilor secrete dintre cardinali prelungite pana la ore tarzii din noapte, zicand ca "Bergoglio este o optiune mai buna decat Scola".

Cum se mai intamplase in timpul Sinoadelor, interventiile cardinalului argentinian au fost foarte ascultate. Au fost decisive cuvintele sale in una din congregatiile preparatorii, in care Bergoglio a vorbit despre mila in Biserica, despre o spiritualitate reinnoita, aparand necesitatea de purificare care viza fara a spune scandalurile pentru luptele intestine din Vatican, care faceau necesara "terminarea cu mentalitatea carierista de promovari si posturi de putere".

De la periferia Asiei si Africii, si de asemenea de la Nord la Sudul continentului american, avalansa in favoarea lui Bergoglio si-a luat zborul. La ultima congregatie preparatorie, inainte de Conclav, s-a produs un fapt crucial pentru evenimentele din Capela Sixtina. Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat pe timpul lui Benedict al XVI-lea, si cardinal camerlengo la sede vacante, a citit un raport de 15 minunte asupra statului si a gestiunii IOR, banca Papei, asediata intotdeauna de scandaluri si ilegalitati, asa incat multi spera sa o inchida intr-o buna zi.

Majoritatii cardinalilor cuvintele lui Bertone nu le-au picat bine deloc. Iar brazilianul Odilo Scherer si-a incediat posibilitatile, aparand linia lui Bertone.

La cina de marti seara, consensul pentru cardinalul argentinian a crescut cu rapiditate. Scola si Scherer au fost considerati "candidaturi preliminare" si fara viitor, dupa spusele multora.

Aceasta panorama s-a constatat la al doilea scrutin si mai ales a treia votare de miercuri dimineata. Pauza de pranz, inca o data cu un scurt voiaj la pensiunea Santa Marta care i-a adapostit pe cei 115 cardinali electori, a fost decisiva.

O parte din cardinalii italieni i-au dat voturile lui Bergoglio. De asemenea Scola, dat fiind ca candidatura sa sta pe loc. Scherer cazuse deja in al treilea scrutin. Avalansa a luat aproape cele doua treimi in al patrulea scrutin, si s-a implinit de fapt in al cincilea, cu sefii Curiei resemnati in fata evidentei popularitati a argentinianului.

Last edited by mirela.t; 16.03.2013 at 23:59:32.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare