![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Hristos nu inviaza in fiecare zi? E gresit sa spui "Hristos a inviat", sa spunem pe 14 februarie?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
,,Hristos a inviat din morti Cu moartea pre moarte calcand Si celor din morminte Viata daruindu-le! Este un cantec-rugaciune, caci, asa cum de curand am aflat, este foarte folositor duhovniceste in lupta cu fortele raului. Problema este daca e corect sa dam acestui salut alte conotatii decat cele pe care le are in mod normal, pentru noi, ortodocsii. Adica sa marturisim, ca Hristos a inviat de doua ori pe an: o data cu prlejul Pastilor catolice, si o data cu prilejul Pastilor ortodoxe. Pentru ca pricep greu, as dori niste argumente din Scrierile Sfintilor Parinti, in acest sens. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca credem cu adevarat ca Hristos a inviat, nu ne permitem sa ne jucam cu vorbele. Nu putem fi partasi la ratacirile altor confesiuni, spunand cuvinte pretioase in momente nepotrivite. Aceste cuvinte au o mare valoare pentru noi, motiv pentru care trebuie sa le rostim cu un rost. Sa nu facem abstractie de Sfanta Lumina de la Ierusalim! http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html Daca o pretuim cu adevarat, o asteptam cu rabdare. Si sarbatorim Invierea Mantuitorului in mod ortodox, tinand seama de voia Sa, aratata an de an prin minunea care se face in fiecare an cu ocazia Sfintelor Pasti ale ortodocsilor. |
|
|||
|
|||
![]()
,,Atunci cand, pe la anul 1300 si ceva, niste armeni au vrut sa primeasca ei lumina, patriarhul ortodox s-a indepartat si asezat langa un stalp, care este pana in ziua de azi, ca marturie. Au asteptati toti, cu focul inimii, sa vina focul divin. in cele din urma, a venit focul divin ca un fulger, ca un traznet, acolo unde era patriarhul ortodox.
Nu pentru omul acela, ci pentru sfanta Ortodoxie, fratilor, ca e dreapta marturisire. Ortodoxia crede cu atata putere si in crucea Mantuitorului, dar si in inviere. Niciodata Ortodoxia n-a despartit crucea de inviere. In Apus s-a pus prea mult accent pe crucea si pe patimile Mantuitorului, de aceea in operele unor pictori mari Mantuitorul este infatisat in suferinta lui atat de contorsionat, atat de chinuit - suferinta infatisata pana la ultima ei limita. Dar pentru noi aceasta suferinta a Mantuitorului reprezinta iubirea Lui pentru noi, iar in iubire e viata. Prin urmare, nu poate fi despartita crucea de inviere, Vinerea Mare de Duminica Pastelui. De aceea, cred eu, pentru dreapta noastra credinta, pentru marturisirea sfintei invieri cu atata foc, lumina divina e un dar facut Ortodoxiei.'' (Parintele Constantin Galeriu) Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88060.html |
|
|||
|
|||
![]()
Ce treaba are lumina de Ierusalim cu faptul ca eu pot sa raspund unui catolic cu bunavointa la Hristos a Inviat !
Mai fratilor, voi mai aveti uzul ratiunii? Apoi, doamna Floricica zice ca e pacat sa te impartasesti fardata. Perfect adevarat. Problema apare atunci cand noi judecam fara mila. Apoi, tot doamna Floricica spune ca eu nu pot sa raspund la salutul unuia care crede ca Hristos e arhanghelul Mihail. Catolicii cred ca Hristos e arhanghelul Mihail si nu stiam eu? Inca o data intreb. Mai aveti ratiune? Acest cuvant - ratiune - va mai spune ceva ? |
|
|||
|
|||
![]()
Si daca raspunzi cu bunavointa la salutul unui catolic care marturiseste si el ca Hristos a Inviat, asta inseamna ca tradezi Ortodoxia ? De unde aceasta aberatie ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un raspuns (pe intelesul tuturor) ti-a dat si Catalin2. Daca vrei sa vezi, daca nu...e problema proprie si personala. In defintiv, in aceasta viata omul face ce vrea, traieste cum vrea, asculta de cine vrea, intr-un cuvant are liber la orice. Toate ii sunt ingaduite. Dar cu siguranta nu toate ii sunt si de folos. Mie personal imi place sa cred ca inca mai am ratiune. Si chiar aceasta ratiune, bat-o vina, imi spune sa cercetez, sa intreb, sa caut, sa citesc, sa cer in rugaciune de la Dumnezeu sa se milostiveasca si de sufletul meu. Caci eu ticaloasa de mine, necontenit bat in cuiele de pe Crucea unde Hristos sta Rastignit pentru mine. Si mi-e tare frica ca in ziua judecatii mele sa nu fiu trimisa in randul caprelor. Si ratiunea mea imi mai sopteste ceva: cauta si vei afla, bate si ti se va deschide, cere si ti se va da. Acuma daca ratiunea mea nu coincide cu a fratiei tale, sa ma ierti. Imi sustin afirmatiile conform ratiunii mele. Si cum "cuvintele putine sunt ca zaharul iar tacerea e ca mierea", ma retrag din orice discutie in contradictoriu. Caci duhul blandetii nu prea este agreat pe acest forum si scapa doar cine poate. Iar competitiile gen " cine-i mai tare in a-l face praf pe aproapele cu....pareri personale" nu-mi plac.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Că răspunzi unui (eventual) salut e una. Și atunci însă trebuie specificat clar că pentru tine e altfel. Dar să te apuci tu, ÎMPOTRIVA hotărârilor păstorilor tăi, să dai apă la moară celor de alte confesiuni, deja nu mai ține frate de iubirea de aproape. Iubirea de aproape e până la credință: din contră, din iubire de aproape trebuie lucrat și arătate greșelile altor confesiuni, nu adâncite rătăcirile. Despre asta-i vorba, nu despre "a fi OM". Până unde merge "a fi OM"? Poate nu mai vrei să ții post, "să fii OM" cu protestanții. Poate vrei să te mai împărtășești de Sfintele Taine ca "să fii OM" cu catolicii/protestanții/păgânii. Că doar astea nu țin de dogmă. Poate vrei să negi existența lui Dumnezeu, ca "să fii OM" cu ateii. E, ce dacă umblăm puțin la dogmă, important e "să fii OM", nu?