Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Le-aș propune celor care mă acuză de "relativism" pentru că mă bucur și mă mir de taina unicității fiecăruia dintre noi, le-aș propune să mediteze la următoarea întrebare simplă:
din ce motiv, oare, între cărțile Sfintei Scripturi există diferențe foarte ușor observabile, în funcție de autorii lor?
De exemplu, între epistolele Noului Testament (redactate aprox. în aceeași perioadă și având același mesaj despre Hristos Cel răstignit și înviat) stilul literar și chiar unele dintre ideile Sfinților Apostoli Petru, Pavel, Ioan, Iacov și Iuda se deosebesc între ele destul de mult.
Oare nu aveau toți aceeași credință?
Sfântul Apostol Pavel spune: "deci ori eu, ori aceia așa propovăduim și voi așa ați crezut" (I Cor15, 11). Prin urmare, el recunoștea cu toată convingerea adevărul și caracterul revelat al mesajului celorlalți Apostoli, deși fiecare dintre ei îl transmitea într-un stil diferit și accentuând idei diferite. Îi recunoștea harul apostolic lui Petru, deși, la Antiohia, avusese cu el o... polemică pe teme de credință (Gal2).
De ce-n Scripturi există o varietate atât de mare de genuri literare... de la poezie (Psalmi și alte multe pasaje și scrieri întregi cu un caracter poetic, de o deosebită valoare literară), până la scrieri profetice, apocaliptice (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, dar și anumite pasaje din V T aparținând genului literar apocaliptic), scrieri din lit. sapiențială, cărți istorico-narative, epistole etc?
De ce, oare, Duhul Sfânt nu le-a insuflat tuturor autorilor biblici să scrie fix aceleași cuvinte și definiții, fără a le lăsa libertatea de a transmite mesajul divin în stilul propriu al fiecăruia? De ce Dumnezeu i-a lăsat, cu alte cuvinte, să mărturisească mesajul revelat cu atât de multă... originalitate?
|
Deci, sa inteleg ca tu vrei sa asimilezi diferentele dogmatice romanocatolici-ortodocsi cu diferentele de stil si exprimare din Sf. Scriptura?
Citat:
P. S. Faptul că aici, pe topic, s-au creat deja două tabere (pe de o parte, Cezar_Ioan, N.Priceputu, MariS, Vlad, Theodore și eu - sper că n-am uitat pe cineva -, iar pe de altă parte Cătălin2, AlinB, Dragos ș. a.) evidențiază tocmai ideea pe care încerc s-o susțin: aceea că aceleași realități (mai exact, aceeași credință) pot fi privite, înțelese, asumate, trăite în modalități diferite și, tocmai prin aceasta, complementare.
Și inclusiv între cei care simt și trăiesc în modalități asemănătoare credința în Dumnezeu există diferențe de nuanță în gândire. :) Și asta este minunat!
|
Nu stiu unde vezi tu complementaritate sau "nuante"
Eu vad un conflict de idei destul de acut, doua pozitii ireconciliabile.
Iar daca asta e "minunat"...
Citat:
"Dacă ar fi toți un singur mădular, atunci unde ar mai fi trupul?" - se întreba retoric Apostolul neamurilor cel care, într-un alt context, remarcase și faptul că "fiecare are de la Dumnezeu chemarea sa: unul așa, altul într-alt fel" (I Cor7, 9).
|
Inca o data intreb, incerci sa asimilezi romano-catolicii cu un "madular" al Bisericii?
Si cu care l-ai asemana?
Ei se cam vor capul (sau cel putin Papa), esti dispusa sa-i acorzi acest loc?