Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.07.2013, 14:26:47
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
La restul am raspuns chiar de mai multe ori, nu are rost sa repet aceleasi lucruri doua luni, ca pe topicul trecut, Decebal oricum va repeta ce crede si nu va tine seama de ce as scrie eu, am vazut asta pe topicul trecut si nu mai fac acelasi lucru.
Faptul că ai răspuns nu înseamnă că ai și spus adevărul. De fapt am demonstrat foarte clar că ești într-o profundă eroare atât logică, cât și teologică. De aceea și eu cred că este mai bine să nu mai dai aceleași răspunsuri că efectiv nu are rost să repeți la infinit aceleași aberații pe care le-ai spus și până acum; lucrurile stau la fel ca și pe topicul despre Fecioara Maria, și acolo ai făcut bine că te-ai oprit că "nu mai suporta foaia de hârtie" erorile tale logice și teologice.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2013, 15:15:31
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Lumina aceasta, adica un sfant care lumineaza sau orice minune poate fi vazuta daca Domnul ingaduie sa fie vazuta acea minune, sa fie vizibila, nu daca i se schimba ochii celui ce vede, ca tot cu ochii vede. Acea lumina apare in plan fizic, nu se schimba cel ce vede, ci minunea devine vizibila cu ochii. Daca un sfant straluceste cu lumina harului poate fi vazut si de un ateu daca se uita acolo, pentru ca harul acela devine vizibil pentru orice ochi care privesc.
Sfântul Grigorie Palama vorbește despre lumina necreată în raport cu Hristos. Numai din Dumnezeu lumina necreată strălucește în mod originar, pentru că Dumnezeirea este izvorul ontologic al luminii necreate. Văd că ai avut bunul simț să nu mai menționezi că lumina ar izvorî din vreun sfânt, dar nu ai avut bunul simț să dai (așa cum ți-am solicitat) vreun citat din care să reiasă că aberația aceea susținută de tine ar fi fost susținută de sfântul Grigorie Palama. Cu alte cuvinte ai recunoscut în mod tacit și implicit că ai greșit, că erai într-o mare și urâtă eroare teologică.

Dar să revin la lumina necreată și la ce învață Sfânta Tradiție despre ea, nu ce învață un cătălin2 de la Brașov. Și pentru aceasta voi relua citatele de la sf Grigorie pe care le-am mai dat o dată deja, dar peste care userul cătălin2 preferă să treacă precum trenul prin gară.

După Sf. Grigorie Palama,
Citat:
„marea vedere a Schimbării la Față a Domnului este taina zilei a opta, adică a veacului ce va să fie, care se arată după crearea lumii acesteia în șase zile și după trecerea celor ce sunt simțirii noastre de aici, care lucrează după șase simțuri, adăugând la cele cinci pe care le avem și simțul cuvântului rostit. Și asta, deorece nu numai dincolo de simțire, ci și dincolo de orice cuvânt este împărăția lui Dumnezeu, cea făgăduită celor vrednici. Astfel, după încetarea cea bună a celor ce se săvârșesc prin cele șase simțuri, se face roditoare din valoarea lor în ziua a șaptea, și apoi, cu puterea lucrării de sus, în ziua a opta se face arătată împărăția lui Dumnezeu. (...) Prin urmare, nici nu devine, nici nu se termină, nici nu se descrie și nici nu cade sub simțuri lumina Schimbării la Față a Domnului, chiar dacă a fost văzută cu ochii trupești, pentru scurt timp. Prin schimbarea simțurilor care a lucrat-o în ei Duhul, cei îmbunătățiți ai Domnului au fost mutați din cele ale trupului în Duh, adică pe acea tainică lumină, pe care nu o înțeleg cei care zic cuvinte necuviincioase despre ea.”
Tot după Sf. Grigorie Palama,
Citat:
„Zice deci „ca soarele” pentru ca nu cumva după simțire să înțeleagă cineva lumina aceea; departe să fie de noi nebăgarea de seamă a minții acelora care, în afară de cele ce cad sub simțuri, nu poate produce nimic mai înalt. Și a zis aceasta, pentru ca să cunoaștem că, precum este soarele pentru cei ce trăiesc și văd după simțire, tot așa este Hristos Dumnezeu pentru cei ce trăiesc și văd după Duhul și nu au nevoie de o altă lumină aceia care prin vedere dumnezeiască au ajuns să fie chipuri dumnezeiești, căci El și nu altul le este lumină. Ar mai avea ei nevoie de o altă lumină, de vreme ce au dobândit-o pe cea mai mare? Și pe când Se ruga așa a strălucit acea lumină negrăită și s-a arătat în chip negrăit apostolilor chemați, în timp ce erau prezenți corifeii profețnilor, ca să se arate rugăciunea ca fiind priciuitoarea acelei fericite vederi și să învățăm că prin apropierea de Dumnezeu cea prin virtute și cea prin unirea minții cu El prin rugăciune, se săvârșește și se face arătată acea strălucire. O strălucire care se dă la toți și este văzută de toți aceia care tind fără încetare spre Dumnezeu, prin binefacere și rugăciune curată. Căci zice, frumusețea cea adevărată și binevoitoare, văzută numai de cel curat la minte, este după dumnezeiasca și fericita fire, iar de se va întâlni cineva cu strălucirile și harurile ei, se împărtășește cu ceva din ea, ca și când s-ar topi pe fața lui o strălucire înfloritoare.”
Aceste două citate spun foarte multe, dar prin sublinierile și îngroșările pe care le-am făcut am încercat să scot în evidență anumite învățături clare ale sfântului Grigorie Palama. Lumina necreată a lui Hristos nu cade sub simțuri, ea este lumina împărăției lui Dumnezeu și prin urmare, fiind de natură necreată, este deasupra creatului și deasupra simțurilor. Lumina necreată a lui Hristos poate fi văzută și cu ochii trupești dar numai sub condiția lucrării Duhului asupra văzătorului, adică numai pe baza unei lucrări supranaturale. Vederea este transfigurată și ea datorită lucrării Duhului Sfânt, pentru că vederea naturală nu poate circumscrie, nu poate cuprinde singură de sine și prin sine strălucirea luminii necreate a Mântuitorului. Pentru a putea fi văzută este necesară deci lucrarea Duhului Sfânt; aceasta este învățătura sfântului Grigorie Palama, recunoscută de Ortodoxie, nu învățătura lui Cătă Contra2. Lumina necreată nu se înțelege după simțire, iar cuvintele sfântului sunt foarte clare, nu însă și pentru inși ca cătălin2.

Tot potrivit sfântului Grigorie Palama vedem și în ce categorie se înscriu cei precum cătălin2, anume în categoria celor care nu o înțeleg dar își permit să vorbească cuvinte necuviincioase despre lumina necreată a lui Hristos (a se vedea citatul întâi), și în categoria celor nebăgători de seamă, care nu pot produce cu mintea lor nimic mai înalt decât ceea ce cade sub simțuri, adică decât ceea ce se simte (a se vedea citatul al doilea).
Reply With Quote
Vechi 31.07.2013, 17:18:49
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit Cataline, recunoaste ca te-a facut KO.

Serios, ca si aconfesional, deci cit de obiectiv se poate, pot spune ca oricine il citeste pe Grigore Palama ajunge la concluziile date de Decebal. E logica si bun-simt in stare pura.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2013, 17:28:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Nu cred ca ai inteles la ce ma refeream. Minuni false sunt minuni de la ingerii cazuti, nu minuni trucate. Minuni adevarate sunt minuni de la Domnul, nu minuni nefalsificate.
Am inteles, vrei sa zici ca sunt doua categorii de false minuni: de la diavoli si de la oameni.

Citat:
Asta spuneam, ca discernamantul in cazul minunilor tine de cercetarea duhurilor, de deosebirea intre minuni de la vrajmasul sau de la Domnul. Nu daca e trucat sau nu, am observat ca la catolici e preocuparea asta.
Aha, deci posibilele falsurile de la oameni nu trebuiesc investigate.
Interesant soi de discernamant invoci.

Citat:
Eu nu am intalnit in ortoodxie preocuparea daca cineva minte sau a facut un trucaj.
Da, credulitatea este unul din slabiciunile ortodoxului.
Care a inceput sa fi exploatat si va fi si mai multe exploatate in viitor.

Citat:
Chiar in cazul icoanelor care izvorasc mir, se cerceteaza daca nu a ajuns din neatentie mirul acolo, nu daca umbla vreun mincinos si pacalitor prin biserici sa dea cu mir pe icoane.
Bagi tu mana in foc pentru chestia asta.
Din neatentie..stropeau cu mir in biserica si hop...a sarit pe icoane.

Citat:
La atei probabil e preocuparea asta, ca se tem ca au facut credinciosii o conspiratie sa-i pacaleasca pe ei ca sa devina credinciosi si sunt suspiciosi la orice minune. De exemplu ca la Ierusalim Patriarhul a ascuns o lampa.
Nee..nici vorba, ei "stiu" ca nu exista minuni si ca ele sunt facute nu pentru a-i pacali pe ei, ci pe credinciosi.
Ca incearca sa explice CUM se face asta in cazuri notorii pe care credinciosii, in naivitatea lor, le invoca chipurile, ca argumente in fata ateilor, este alta poveste.
Vechi 02.08.2013, 12:15:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Am inteles, vrei sa zici ca sunt doua categorii de false minuni: de la diavoli si de la oameni.
Corect.
Citat:
Aha, deci posibilele falsurile de la oameni nu trebuiesc investigate.
Interesant soi de discernamant invoci.
Cine sa le investigheze si cine sa le faca, cu ce interes? Falsuri faci cand nu ai ceva, la fel cum neadevaruri spui cand nu esti in adevar. Am mai intrebat, cunosti un singur exemplu de fals intentionat in ortodoxie? Eu nu am intalnit.
Citat:
Bagi tu mana in foc pentru chestia asta.
Din neatentie..stropeau cu mir in biserica si hop...a sarit pe icoane.
Asa spuneau preotii cand era vorba de o icoana care lacrima, ca mai intai s-au uitat sa vada daca nu e stropita din greseala. Si au sters icoana, a parut iar, si tot asa. Nici in aceste cazuri nu am intalnit in ortodoxie cazuri de pacalire intentionata.
Citat:
Esti sigur ca intelegi exact despre ce e vorba cu termenii astia?
Desigur, am dat si un link pe topicul acesta. Nu sunt sigur ca tu ai inteles, avand in vedere pasajul urmator:
Citat:
Nu si daca e botez valid cel mult prin iconomie.
Aici nici macar nu inteleg ce vrei sa spui. Un botez nu se repeta chiar daca omul respectiv s-a facut satanist sau vrajitor 50 de ani si apoi s-a hotarat sa se intoarca la ortodoxie. Peotul care repeta un botez valid este caterisit, exista un canon in acest sens.
Citat:
O decizie ecumenica in acest sens, poti cita?
De cand am intrat pe forum scriu despre asta, tu abia acum ma intrebi. Daca nu e o intrebare retorica, adica sa spui ca la sinoadele ecumenice s-au dat hotarari impotriva catolicismului care nu exista, o sa iti raspund.
Primul sinod tinut in Biserica despre asta a discutat, mai exact daca ereticii si schismaticii trebuie rebotezati. E vorba de Sinodul Cartagina, secolul III, in timpul Sfantului Ciprian. Acolo spune ca dintotdeauna se stie ca cei din afara Bisericii nu au botez si Sfinte Taine. Hotararile Sinodului cartagina au fost reintarite la Sinoadele ecumencie, cand se spunea ca se reintaresc hotararile Sinodului Cartagina si a altor Sinoade. La Sinoadele ecumenice se si preciza caror eretici si schismatici li se aplica iconomia, si carora acrivia, in functie de forma exterioara a botezului. Canonul I al Sfantului Vasile cel Mare explica detaliat iconomia si spune clar ca ereticii si schismaticii nu mai au preotie, har si Sfinte Taine dupa despartirea de Biserica. Canonul I al Sfantului Vasile cel Mare a fost inclus in lista de canoane de la Sinodul Trulan (intre doua sinoade ecumencie a fost un sinod doar pentru canoane).
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare