Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 13.08.2013, 22:55:39
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti.
Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine.

Last edited by Miha-anca; 13.08.2013 at 23:07:51.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 14.08.2013, 00:29:44
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti.
Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine.
Mihaela,

Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :)

Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii.
- Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd.

Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini.

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 14.08.2013, 01:29:11
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Mihaela,

Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :)

Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii.
- Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd.

Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini.

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...
Florin-Ionut, multumesc de invitatie. Mi-am luat bilet de avion si duminica seara sunt in Timisoara. Sau ai zis Lima?!? Spune-mi repede ca sa am timp sa schimb biletul.

Sa stii ca si eu cunosc retetele lui Ernst Günter. Dealtfel eu am fost ani de-a randul vegetariana, asa ca nu te contrazic, ci stiu precis ca ai dreptate.

Imi zici ca si sotia ta e adepta acestei mancari sanatoase. Ce te-ai face, daca ea nu ar accepta mancarea sanatoasa si ar vrea carne in fiecare zi?!? Asta, ca sa intelegi cum de am ajuns iar sa mananc carne.
Imi cer scuze de off-topic.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 14.08.2013, 04:01:15
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Florin-Ionut, multumesc de invitatie. Mi-am luat bilet de avion si duminica seara sunt in Timisoara. Sau ai zis Lima?!? Spune-mi repede ca sa am timp sa schimb biletul.

Sa stii ca si eu cunosc retetele lui Ernst Günter. Dealtfel eu am fost ani de-a randul vegetariana, asa ca nu te contrazic, ci stiu precis ca ai dreptate.

Imi zici ca si sotia ta e adepta acestei mancari sanatoase. Ce te-ai face, daca ea nu ar accepta mancarea sanatoasa si ar vrea carne in fiecare zi?!? Asta, ca sa intelegi cum de am ajuns iar sa mananc carne.
Imi cer scuze de off-topic.
Aici nu avem decît un reșou electric ca vai de el, nu ne bucurăm de toată gama de rețete. Invitația era pe mai încolo...

Nu știu cine e Ernest G. Pentru noi, rețeta respectivă e alternativa la ciocolata din comerț, tocmai din cauză că fiica mea va crește și va vrea ce mănîncă alți copii.

Păi dacă soția nu ar accepta, ar găti orice ar vrea. Dar pe mine nu m-ar forța să mănînc orice. Mai ales junk food.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 14.08.2013, 07:57:51
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Aveea Jean Constantin o melodie foarte sugestiva pe tema asta- a mancarii in general si a "mancarii sanatoase"": yutub- ""Jean Constantin Vreau sa fac un chef nebun""!

Acuma nu putem manca numai verdeturi sau numai vegetarian- trebuie si carne si lactate!
Iar carnea sa zicem intr-un bors sau ciorba merge numai farta, dar la friptura nu ai cum sa nu o prajesti! O varza cu ciolan , celebrele (daca mai tineti minte) conserve de fasole cu carnati, la un gratar la iarba verde (unde mai ales acuma vara cand e cald merge si o bere) , o parjoala sau sarmale nu au de ce sa faca rau.
Iar cu micii fac parte din traditia romaneasca, sunt gustosi, nu vad ce ar fi rau la ei (cu conditia ca si carnea din care sunt preparati sa fie proaspata- asta conteaza foarte mult) si romanul nicioadata nu cred ca va putea renunta la ei!

Poate cea mai gustoasa mancare si bine preparata am intalnit-o in Basarabia! Aia intradevar specialisti cand vine vorba de bucatarie- e adevarat si multe rusoaice de pe acolo la gabarit cam "balsoi"- "tanc T-32""!
Reply With Quote
  #6  
Vechi 14.08.2013, 14:00:02
Leoaica's Avatar
Leoaica Leoaica is offline
Member
 
Data înregistrării: 03.07.2013
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 40
Implicit

Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii.
- Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Deci..am cateva intrebari:
- ce consistenta are produsul final?
- se poate pastra mai multe zile ?
- pudra de roscoave????


Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini.

Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...[/quote]


Turte care bat pasca????Cu drojdie sau fara? sare, miere???Altceva?

Chiar nu stiu ce am facut...

Last edited by Leoaica; 14.08.2013 at 14:02:31.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 16.08.2013, 18:09:42
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:

- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla.
- Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii.
- Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust.
- Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună!

Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd.
Multumim pentru reteta, o sa le fac si eu celor mici. Daca mai ai asemenea retete te rugam sa le postezi, spre binele tuturor :-)

Alunele de padure sunt foarte bune pentru arsurile la stomac. Se mesteca o aluna de padure pana se face pasta si apoi se inghite.

Tot de pe forum am aflat, (cred ca Fani a scris asta), ca migdalele sunt o bogata sursa de calciu. Patru migdale asigura necesarul de calciu pentru o gravida. Se recomanda migdalele hidratate (lasate cateva ore in apa) fara coaja maronie, care se indeparteaza foarte usor in acest mod.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 17.08.2013, 00:21:03
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Multumim pentru reteta, o sa le fac si eu celor mici. Daca mai ai asemenea retete te rugam sa le postezi, spre binele tuturor :-)

Alunele de padure sunt foarte bune pentru arsurile la stomac. Se mesteca o aluna de padure pana se face pasta si apoi se inghite.

Tot de pe forum am aflat, (cred ca Fani a scris asta), ca migdalele sunt o bogata sursa de calciu. Patru migdale asigura necesarul de calciu pentru o gravida. Se recomanda migdalele hidratate (lasate cateva ore in apa) fara coaja maronie, care se indeparteaza foarte usor in acest mod.
Mananc alune de padure,fiind preferatele mele si mai ales ca fiind vegetariana am nevoie de protein si grasimi din toate soiurile de nuci.
Nu am observat sa-mi treaca arsurile,dar am sa mai incerc,poate indeosebi inainte de mese.

Eu fac foarte des "lapte"de migdale.Cumpar migdale crude,le las la inmuiat in frigider cateva ore si apoi le dau la blender.
Laptele il folosesc la multe preparate:shake-uri de fructe,ceai,cafea,cereale(din alea care se fierb),piure de cartofi sau chiar supe de legume(fasole verde,sfecla sau ciuperci).
De cand nu mai consum produse lactate nu am mai avut vreo infectie respiratorie,desi prin 2011 cred ca m-am imbolnavit de vreo 5-6 ori intr-o singura iarna!!!!
Pt cine are urechi de auzit!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 17.08.2013, 00:26:21
Geo_Geo79
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Secrete din bucatarie:

1. nu folositi sarea de lamaie

2. folositi otet in loc de calgon

Si cam atatea mi-am adus aminte :d
Reply With Quote
  #10  
Vechi 17.08.2013, 15:48:48
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Mare atentie vegetarieni si nu numai! Evitati unele si dati de altele.

1. Ciorbe, supe, borsuri - sunt bune tocmai pentru aportul de lichid in organism. Iar ciorbele sunt bune si pentru zarzavaturile pe care le contin.
Trebuie sa avem grija la cantitatea de lichide pe care trebuie s-o consumam zilnic: cam 2 litri se spune ca este normal.
Daca voi supe/ciorbe nu, lapte nu, aia nu, aia nu - ce beti?

2. Alunele, migdalele, nucile et co. - sunt bune pe de o parte dar contin multi oxalati.

Va rog nu cautati sa aflati cum este o piatra la rinichi, ce dureri da!

3. Si sarea poate contribui la pietre - daca nu se beau destule lichide se pot depune tot felul de saruri in rinichi, la care contribuie si sarea de bucatarie.

Chiar va rog, daca tot cercetati si tineti diete - intrebati si despre contraindicatii.

Ce legatura are laptele cu infectiile respiratorii? Eu chiar citeam zilele trecute efectele benefice la laptelui, inclusiv asupra inimii si altor organe.

Calciul este util in organism. Lipsa de calciu si magneziu pot produce mari neplaceri, inclusiv pietre la rinichi. Atentie femei! Osteoporoza!

In ce vegetale se gaseste calciu?
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare