Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
1. Victor HUgo, "Mizerabilii" - scena cu Preotul și Jean Valjean. Preotul îl găzduiește peste noapte pe fostul ocnaș, acum ajuns pe drumuri, vagabond. Însă, la plecare, în loc de recunoștință Jean Valjean îi fură părintelui toată argintăria (tacâmurile, parcă). Apoi hoțul e prins de poliție și, aflîndu-se de la cine a fost furată argintăria, polițiștii și infractorul ajung acasă la părinte - pentru verificarea autenticității furtului. Surpriză, însă! Preotul declară polițiștilor că Jean Valjean nu a furat nimic, subliniind că argintăria e darul părintelui pentru bietul pelerin necăjit...
Vezi, așadar, ce înseamnă noblețea sufletească?
Oare ce impact a avut gestul preotului asupra fostului ocnaș și hoț? I-o fi mișcat conștiința? I-o fi înmuiat inima?...
I-o fi adus reînvierea încrederii pierdute, mai demult, în oameni?...
2. Sfânta Evanghelie: Mt 18, 23-35
|
Da, da... cunosc cazul.
Da, stiu si ce ne invata Mantuitorul. Dar mie, nevrednica, imi e greu, aproape imposibil sa fac ascultare. Despre asta vosbesc eu, despre neputinta mea si nu numai a mea.
Cunosc porunca Domnului si stiu ca daca El a spus asa, asa trebuie sa fie. Insa... mi-e greu.
Dar dumneata ce ai face daca ai prinde in casa un strain furand? Ai face precum preotul, nu-i asa?
Te cred.