Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 07.10.2013, 10:35:57
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Mesaje: 1.231
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Doamna Corina ,imi permit sa il citez pe Dan Puric ,a vorbit aseara la TV Trinitas
Toleranta e un cuvant demonic ,inventat de Occidentul aflat in apostazie.
Sa avem intoleranta pentru toate actiunile ecumeniste de distrugere a ortodoxiei ,pentru ideea ca toate religiile sunt bune , pentru homosexualitate , pedofilie ,etc.
Si intelegere fata de pacatos nu fata de pacate ,Doamne fereste.
Ati spus :
"N-o sa stim niciodata cu certitudine daca Biserica Ortodoxa e cea adevarata, sau alta. Oricine orice ar zice, n-o sa stim. Asta tot Bunul Dumnezeu o stie. Ca zicem noi ca Biserica x e cea adevarata pentru ca au fost scrise x si y lucruri de catre a si b, da, putem specula, dar n-o sa stim niciodata. Tot ce a fost scris, a fost scris de om, iar omul are tendinta sa greseasca. Doar Dumnezeu e cel care nu greseste si nu are pacat. Atat. In rest, omul greseste/infloreste/pacatuieste. Chiar daca Cartile Sfinte au fost scrise de OAMENI sub indrumarea Duhului Sfant, aia nu ineamna ca oamenii respectivi nu au gresit/interprtat gresit. E o chestiune de logica, de ceea ce ne face OAMENI. "
Daca nu stiti care e pozitia bisericii ortodoxe fata catolicism care s-a separat de ortodoxie cititi scrierile sfintilor parinti.
Mai documentati-va putin ,mi se pare ca sunteti intr-o totala confuzie
Oamenii aceia care au scris nu sunt niste oameni oarecare ,ei s-au rugat mult ,au trait in asceza ,au cunoscut cercetarea sf.Duh ,au scris fiind insuflati de sf.Duh. Nu de la ei au scris ,la fel ca si cei 4 sfinti Evanghelisti.
Dumneavoastra va exprimati parerea proprie.
De unde stiti ca sunteti in adevar ?
"cititi scrierile sfintilor parinti." deci, OAMENI.

Nu stiu nici eu ca sunt in adevar, asa cum nici voi nu stiti. Aici e buba. Ca ne certam pe ceva ce nu avem niciunul dintre noi certitudinea ca e asa cum zicem.

Tolerenta intre confesiuni/religii, de ce n-ar fi?
Atat timp cat cel de alta confesiune nu te obliga sa faci nimic din ce crezi ca nu trebuie....atata timp cat iti poti pastra fara nici o problema propriile convingeri si poti face la fel e bine lucrurile strict ortodoxe, fara sa it ceara sa faci ce se face si la ei.

Nu-s de acord nici cu pedofilia, nici cu zoofilia, nici cu necrofilia etc., pentru ca, in primul rand, cei abuzati (copii, animale, cadavre etc.) nu au cum sa se opuna. Deci nu e ceva consimtit de ambii.
Asa ca in cazutile astea nu e vorba de toleranta deloc din simplul motiv ca nu e cu acordul partilor.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 07.10.2013, 12:50:40
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

In concluzie:

-daca partenerul de viata (iubitul, sotul) nu te obliga sa-ti schimbi convingerile religioase si nu incearca sa te determine a-ti schimba religia si a trece la alta religie;
-daca voi doi va iubiti cu adevarat;

Atunci nu vad nici un motiv pentru care sa nu va intelegeti!
Reply With Quote
  #3  
Vechi 07.10.2013, 13:11:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
In concluzie:

-daca partenerul de viata (iubitul, sotul) nu te obliga sa-ti schimbi convingerile religioase si nu incearca sa te determine a-ti schimba religia si a trece la alta religie;
-daca voi doi va iubiti cu adevarat;

Atunci nu vad nici un motiv pentru care sa nu va intelegeti!

In cazul asta, cu cat incerci mai mult sa simplifici problema cu atat te departezi mai tare de realitate si te apropii mai mult de probleme. Reale.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 07.10.2013, 13:10:39
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Corinusha, mult m-aș bucura să aflu că ai cugetat (dovedind capacitatea de pliere a conștiinței asupra propriilor mișcări, de oglindire a universului cognitiv și emoțional lăuntric) la judecarea superficială, în duhul lumesc, a celor sfinte.

Atunci când pătrundem într-un domeniu al realității, prima grijă e să îi cunoaștem legile, regulile, specificul de funcționare.
Dacă voim să facem matematică, de exemplu, nu vom proceda după regulile și principiile horticulturii și nici după legile baletului. Ci vom căuta să cunoaștem ce este numărul, ce sunt operațiile aritmetice, cum funcționează ș.a.m.d.
Dacă voim psihologie, de pildă, nu vom gândi și interveni după legile mecanicii, nici după cele ale matematicii ori ale chimiei și nici după cele ale teologiei.

Astfel, dacă voim să cunoaștem cele ale Bisericii, nu vom cugeta după legile celorlalte domenii ci, înțelegînd că teologia are un specific al ei, vom căuta să cunoaștem acest specific. Vom căpăata, așadar, gândirea, vorbirea, simțirea, voirea celor bisericești și astfel ne vom îmbiserici. Vom fi în Biserică și ai Bisericii.

Altminteri, de rămânem în duhul celor lumești, oare ce consistență ori pertinență vor avea cugetările noastre cu referire la credință, Biserică, Dumnezeu și eu, tu, noi, ei? Și ce impact, ce roade, asupra vieții noastre și a semenilor?
Sfinții Părinți sunt învățătorii noștri tocmai din acest motiv: lepădîndu-se de viețuirea și cugetarea lumească, încropită din ghemuri ale unor cunoașteri nedepline, vădit omenești și nedumnezeiești, au conviețuit cu Duhul lui Hristos, lucru de neînțeles și de necrezut pentru omul lumesc.

Tu, dacă zici că ai studiat psihologia, vei fi auzit poate despre Jean Piaget. El descoperă și comunică nouă că oamenii se dezvoltă prin jocul dinamic a două procese complementare: asimilarea și acomodarea.
A asimila înseamnă a "umple burta" unei scheme cu conținuturi informaționale. De pildă, dacă ai deprins schema mersului, începi să exersezi și să nuanțezi schema asta în fel și chip, mergînd în felurite moduri după cum e drumul, încălțămintea, vremea, starea fizică sau psihică, dansul, ritualul etc. vezi cum își îmbogățesc mersul copiii, actorii, îndrăgostiții, bătrânii, șchiopii, amputații, bețivii etc.

Dar vine o vreme când, pe lângă schema mersului ai nevoia sau dorința să înveți și schema alergatului. La început îți e greu deoarece memoria îți cere să activezi doar ceea ce ai: mersul. În acest moment, ai de ales: ori restructurezi (modifici) schema mersului și astfel deprinzi alergarea, ori rămâi rigid prizonierul schemei mersului și renunți să mai alergi.
Această modificare a schemei se numește acomodare. E mecanismul de îmbogățire și diversificare a schemelor/mecanismelor psiho-comportamentale, fără de care omul ar rămâne blocat în prima achiziție și nu ar putea desfășura o viață omenească. Asta pățesc cei pe care îi numim "puțin inteligenți", cu IQ de nivelul scăzut....

În concluzie, cred că pentru a avea acces la un nou nivel al realității umane, anume cel al credinței în Iisus Hristos, e inteligent (și, implicit, necesar pentru supraviețuire, veșnică viețuire) să ieși din prizonieratul unor scheme vechi rigide și să NU asimilezi BIserica la lumescul schemelor vechi.
Ci, dimpotrivă, înțelegînd precaritatea și deșertăciunea celor lumești, să năzuiești a acomoda gândirea, simțirea și voirea ta la principiile, legile, specificul întreg al Bisericii. Altminteri saltul în Biserică e imposibil și vei rămâne lângă Ea și lângă Cale.
Despre acest salt, Apostolul Pavel vorbea nu în termeni de schemă și acomodare (acești termeni tehnici au apărut abia în secolul XX, în înțelegerea/erminia psihologiei dezvoltării specifice școlii piagetiene) ci, desemnînd același proces în fond, vorbea despre "altoi" și "altoire". Iar Domnul pune temei acestor înțelegeri mai noi când spune pilda aluatului (dacă vrei să cauți).

Îți doresc ce îmi doresc și mie: spor în acomodare (fără de care nici învățare nici inteligență a dezvoltării nu este, la nimeni sub soare) și/sau în altoire. Să nu ne imaginăm că asimilăm Biserica la noi, acomodînd-O noi pe ea (lucru dealtfel imposibil și răsturnat, în fond delirant) ci dimpotrivă, să ne lăsăm noi asimilați de Biserică iar pentru aceasta să ne lăsăm acomodați (restructurați, altoiți) de Ea. Nu facem pe Hristos după chipul nostru, ci ne lăsăm modelați noi după chipul/duhul lui Hristos, prin lepădare de sine ("Lasă toate ale tale și urmează Mie!"). Iar pentru această transformare, "laboratorul" pus în lumea noastră de Însuși Domnul, e Biserica. Una. Sfântă. Sobornicească și Apostolească.

Doamne ajută!

Last edited by cezar_ioan; 07.10.2013 at 13:25:01.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare