Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2013, 18:18:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Pai sa-l luam si pe Luther sa-l punem in contextul asta.
Se incadreaza?
De ce nu?
Vechi 12.12.2013, 20:54:46
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
M-ați dat de gol... :)
Așa este. :)
Dumnezeu să vă binecuvinteze, Fani și vă felicit din toată inima pentru toate mesajele pe care le postați aici, pe forum (mesaje din care am avut multe de învățat)!
Sf. Maxim Marturisitorul? pai nu ai spus ca este vorba de cineva din trecut, eu una am crezut ca te referi la o situatie contemporana. Bravo celor mai rezervati in aprecieri.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2013, 09:43:01
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doar că nu veți putea face aceasta decât acceptând principiul potrivit căruia valori creștine autentice sunt libertatea de conștiință și discernământul duhovnicesc, iar NU OBEDIENȚA.
Ce-ar fi să treci peste reaua credință cu care de atâtea ori ți-ai permis să abordezi realitatea forumului (și am toată convingerea că această rea credință o aplici ori ai aplicat-o și în viața "reală", "nevirtuală"), ce-ar fi deci să treci peste astea și să ne spui și nouă așa cam ce crezi tu că înseamnă libertatea de conștiință și discernământul duhovnicesc, în varianta ta "autentică" de creștinism ori de înțelegere a creștinismului.
Reply With Quote
Vechi 15.12.2013, 15:43:25
teotom teotom is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.05.2012
Implicit despre ascultare

Evident în primul rând contează în aprecierea situației, 'ce spune cutare monah/mirean/cleric'
așa:
1- dacă monahul respectiv e Arie (sau Nestorie ...) merită o caterisire și chiar o palmă;
2- dacă monahul este Maxim Mărturisitorul (sau Marcu al Efesului...) atunci el nu merită caterisirea cu toate că monahul Maxim Mărturisitorul a fost caterisit și a fost chiar mutilat prin tăierea mâinii drepte și a limbii, (astea neoprind-ul în mărturisire, căci a continuat să mărturisească în chip minunat)

Ascultarea necondiționată (tăierea voii) este o atitudine mântuitoare și mai mult de atât :sfințitoare (fiind maximul împlinirii 'legii'/poruncii: 'cine vrea să-mi urmeze, să se lepede de sine...'). Această ascultare se face în primul rând față de Dumnezeu, apoi de duhovnic, ierarhie, avă. Asta înseamnă că cei care ascultau de Arie motivând ascultarea nu făceau acest lucru, ci erau împreună răzvrătiți cu Arie. Iar Sf Maxim Mărturisitorul (papa Martin, Marcu Evghenicul ... ) era în (împlinea porunca) ascultare.

Problema este enunțată în mod viclean.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare