![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu stiu daca poti argumenta ca o data ce a primit harul, nu mai sunt valide daca a intrat in schisma. Nu stiu daca ai sa gasesti in Sfanta Traditie ceva despre "retragerea harului preotiei".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Căci începutul dezbinării s-a făcut prin schismă; iar cei ce s-au lepădat de Biserică n-au mai avut harul Duhului Sfânt peste ci, căci a lipsit comunicarea prin întreruperea succesiunii. Căci cei dintâi care s-au depărtat aveau hirotoniile de la Părinți, și prin punerea mâinilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfânt, de la care ei au căzut;" Asadar, preotii care s-au rupt aveau hirotonia, dar dupa aceea nu mai avea nimeni, pentru ca nu mai aveau preoti hirotoniti. |
|
||||
|
||||
![]()
umbla un fel de neo-donatism pe aici?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desi asa cum stim, pentru un botez valid, nu e neaparat necesar harul preotiei particulare.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si am gasit si mai clar: http://ro.wikipedia.org/wiki/Caterisire (amuzant e ca scurtul articol de pe wikipedia are unica sursa un blog, dar presupun ca cel de pe blog a citat de undeva). Deci, din cele doua linkuri ar reiesi sa harul preotiei nu se pierde la caterisire, doar daca e vorba de erezie. In aceasta intelegere probabil sfantul Vasile spune ca preotii care s-au rupt aveau harul, dar dupa aceea nu au mai avut preoti, pentru ca trebuia sa fie hirotonit de episcop, iar episcopul sa fie asezat de ceilati episcopi, etc. Laicul poate boteza doar daca e membru al Bisericii, adica are cel putin botezul. |
|