Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.12.2013, 18:04:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mai multi aderenti ai ereziei erau chiar dupa ce era condamnata de sinod. Tomcai asta e, trebuie sa si caute adevarul (chisr si doar cu rugaciunea), nu doar sa il primeasca de la cine se nimereste. Oricum, am citit ca si printr-un cler eretic sunt valabile Tainele, atata timp cat nu a intrat in schisma.
Biserica nu este chiar "cine se nimereste" chiar si daca se afla intr-o situatie dificila din cauza unor lideri ai ei.

Nu stiu daca poti argumenta ca o data ce a primit harul, nu mai sunt valide daca a intrat in schisma.
Nu stiu daca ai sa gasesti in Sfanta Traditie ceva despre "retragerea harului preotiei".
Vechi 20.12.2013, 20:46:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu stiu daca poti argumenta ca o data ce a primit harul, nu mai sunt valide daca a intrat in schisma.
Nu stiu daca ai sa gasesti in Sfanta Traditie ceva despre "retragerea harului preotiei".
Canonul sfantului Vasile explica mai exact: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...e_cel_Mare.pdf
"Căci începutul dezbinării s-a făcut prin schismă; iar cei ce s-au lepădat de Biserică n-au mai avut harul Duhului Sfânt peste ci, căci a lipsit comunicarea prin întreruperea succesiunii. Căci cei dintâi care s-au depărtat aveau hirotoniile de la Părinți, și prin punerea mâinilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfânt, de la care ei au căzut;"

Asadar, preotii care s-au rupt aveau hirotonia, dar dupa aceea nu mai avea nimeni, pentru ca nu mai aveau preoti hirotoniti.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2013, 20:50:29
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

umbla un fel de neo-donatism pe aici?
Vechi 20.12.2013, 23:40:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Canonul sfantului Vasile explica mai exact: ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...e_cel_Mare.pdf
"Căci începutul dezbinării s-a făcut prin schismă; iar cei ce s-au lepădat de Biserică n-au mai avut harul Duhului Sfânt peste ci, căci a lipsit comunicarea prin întreruperea succesiunii. Căci cei dintâi care s-au depărtat aveau hirotoniile de la Părinți, și prin punerea mâinilor peste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfânt, de la care ei au căzut;"

Asadar, preotii care s-au rupt aveau hirotonia, dar dupa aceea nu mai avea nimeni, pentru ca nu mai aveau preoti hirotoniti.
Inclin sa cred acelasi lucru, ca aveau preotia si ce decurge de aoco, dar nu mai puteau hirotoni, dar din pasajul de mai sus ar reiese ca n-ar mai avea nici harul preotiei prin care pot boteza.

Desi asa cum stim, pentru un botez valid, nu e neaparat necesar harul preotiei particulare.
Vechi 23.12.2013, 18:25:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Inclin sa cred acelasi lucru, ca aveau preotia si ce decurge de aoco, dar nu mai puteau hirotoni, dar din pasajul de mai sus ar reiese ca n-ar mai avea nici harul preotiei prin care pot boteza.
Desi asa cum stim, pentru un botez valid, nu e neaparat necesar harul preotiei particulare.
Nu stiu exact, daca se retrage preotia se pierde si harul preotesc sau nu. Am gasit acum ceva scris chiar de administrator: http://www.crestinortodox.ro/drept-b...lor-95953.html
Si am gasit si mai clar: http://ro.wikipedia.org/wiki/Caterisire (amuzant e ca scurtul articol de pe wikipedia are unica sursa un blog, dar presupun ca cel de pe blog a citat de undeva).
Deci, din cele doua linkuri ar reiesi sa harul preotiei nu se pierde la caterisire, doar daca e vorba de erezie.
In aceasta intelegere probabil sfantul Vasile spune ca preotii care s-au rupt aveau harul, dar dupa aceea nu au mai avut preoti, pentru ca trebuia sa fie hirotonit de episcop, iar episcopul sa fie asezat de ceilati episcopi, etc.
Laicul poate boteza doar daca e membru al Bisericii, adica are cel putin botezul.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare