Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2014, 00:35:33
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
4) de altfel, ordinea zilelor din Facere nu trebuie inteleasa complect cronologic, ci mai ales ierarhic (pronind de la general la particular, de la simplu la complex de exemplu)
Nu e bine sa ne bagam in astfel de chestii pentru ca ne complicam inutil. Exista unii interpreti care sustin creatia ca fiind facuta in 6 zile, fiecare zi avand echivalentul a 24 de ore. Exista interpreti care sustin ca zilele sunt simbolice si nu pot fi determinate temporar (atentie nu este vorba despre erezia evolutionismului teist). Exista altii care intr-adevar sustin ca primul Capitol din Facere nu prezinta obligatoriu evenimentele cronologic. Dar toate sunt pareri (chiar daca sunt exprimate de Sfinti Parinti).
Invatatura Bisericii nu spune nimic despre asta. Nu este rolul Ei. Biserica spune ca faptele creatie s-au desfasutat conform celor prezentate in Sf Scriptura. Atat. Nu exista o invatatura cu privire la durata zilelor creatie sau cronologia evenimentelor. Desi e de presupus ca, fiind numerotate, faptele s-au desfasurat in ordinea prezentata.
Vechi 05.01.2014, 08:44:00
Banikka Banikka is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu e bine sa ne bagam in astfel de chestii pentru ca ne complicam inutil.
Remarci foarte suspecte pentru un om care se pretinde apărător al științei, al adevărului. Probabil că unii vor să țină băgatul în anumite chestii exclusiv pentru ei, probabil considerându-se mai "aleși" decât alții, alții care eventual ar trebui să ia loc în strana "mirenească" și să continue să cotizeze fără să pună prea multe întrebări, fără să deranjeze în mod inutil, fără să complice nu chestiile, ci viața bine aranjată a unora.

Citat:
Invatatura Bisericii nu spune nimic despre asta. Nu este rolul Ei. Biserica spune ca faptele creatie s-au desfasutat conform celor prezentate in Sf Scriptura. Atat. Nu exista o invatatura cu privire la durata zilelor creatie sau cronologia evenimentelor. Desi e de presupus ca, fiind numerotate, faptele s-au desfasurat in ordinea prezentata.
"E de presupus" este o exprimare tendențioasă relativ la caracterul revelat de Dumnezeu al textului biblic. Ba poate fi considerată și suspectă de tăgăduirea revelației divine, altfel spus de erezie sau de tentativă de inovație eretică.

Citat:
Inca o data, Sf Scriptura nu este tratat de astronomie. Si sa folosim Sf Scriptura pentru a argumenta teorii stiintifice e gresit.
Încă o dată, Biblia nu este tratat de astronomie, dar "tratează" și aspecte astronomice și asta de pe poziția de revelație dumnezeiască. Mai mult, textele la care am dat trimitere, anume Facere 1, 14-19 și Iosua 10, 12-14 susțin o formă de geocentrism chiar fizic, nu doar teologic, cum încercau unii să își găsească scăpare pe aici.

Sacerdoții și alți oameni ai Religiei iudaiste s-au băgat în chestii chiar astronomice, pretinzând descoperiri și revelații dumnezeiești. Ciudat și suspect, în ziua de azi domnul Lucian vine să ne spună că oamenii Religiei au obligația de a trece peste aceste aspecte care țin de Revelație, deci de Învățătură de Credință, și de a arunca "cartoful fierbinte" în ograda științificilor. Iată cum învățăturile de credință sunt scoase de sub responsabilitatea Religiei și pasate "științei", chipurile fără să aducă atingere Religiei.

Last edited by Banikka; 05.01.2014 at 09:47:14.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 12:43:33
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Bravo mă!
Ai desființat Biblia.
Mulțumit?
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 15:25:44
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Banikka Vezi mesajul
Remarci foarte suspecte pentru un om care se pretinde apărător al științei, al adevărului. Probabil că unii vor să țină băgatul în anumite chestii exclusiv pentru ei, probabil considerându-se mai "aleși" decât alții, alții care eventual ar trebui să ia loc în strana "mirenească" și să continue să cotizeze fără să pună prea multe întrebări, fără să deranjeze în mod inutil, fără să complice nu chestiile, ci viața bine aranjată a unora.
Unde am pretins ca as fi un aparator al stiintei? Inca o afirmatie fara acoperire.
Biserica nu este gnostica si nu are mesaje secrete doar pentru cei "alesi"

Citat:
"E de presupus" este o exprimare tendențioasă relativ la caracterul revelat de Dumnezeu al textului biblic. Ba poate fi considerată și suspectă de tăgăduirea revelației divine, altfel spus de erezie sau de tentativă de inovație eretică.
Nu e tendentioasa. Biserica nu are pretentia ca le stie pe toate. Si daca nu este vorba despre o dogma putem incerca (fara a fi relevant pentru mantuire) sa ne dam cu parerea sau sa descoperim raspunsuri.

Citat:
Încă o dată, Biblia nu este tratat de astronomie, dar "tratează" și aspecte astronomice și asta de pe poziția de revelație dumnezeiască. Mai mult, textele la care am dat trimitere, anume Facere 1, 14-19 și Iosua 10, 12-14 susțin o formă de geocentrism chiar fizic, nu doar teologic, cum încercau unii să își găsească scăpare pe aici.
Si totusi nu face asta. Nu trateaza aspecte astronomic, doar relateaza un eveniment n punctul de vedere al observatorului uman.

Citat:
Sacerdoții și alți oameni ai Religiei iudaiste s-au băgat în chestii chiar astronomice, pretinzând descoperiri și revelații dumnezeiești.
Si Mantuitorul i-a mustrat pentru asta.

Citat:
Ciudat și suspect, în ziua de azi domnul Lucian vine să ne spună că oamenii Religiei au obligația de a trece peste aceste aspecte care țin de Revelație, deci de Învățătură de Credință, și de a arunca "cartoful fierbinte" în ograda științificilor. Iată cum învățăturile de credință sunt scoase de sub responsabilitatea Religiei și pasate "științei", chipurile fără să aducă atingere Religiei.
Atunci cand o descoperire demonstrat a stiintei va contrazice o invatatura a Bisericii atunci putem dicuta. Acum doar speculam.
Vechi 05.01.2014, 18:30:58
Banned

Implicit

Citat:
(atentie nu este vorba despre erezia evolutionismului teist)
Când a condamnat Biserica Ortodoxă "erezia" evoluționismului teist? Nu spun că nu ar fi o erezie, dar aș vrea să știu de la domnul Lucian, care pretinde că prezintă învățătura autentică a Bisericii când, unde și sub ce formă a condmanat Biserica Ortodoxă erezia evoluționismului teist? Mă refer la o condamnare explicită, ceva de genul cum au fost condamnate alte erezii.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 18:54:23
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Când a condamnat Biserica Ortodoxă "erezia" evoluționismului teist? Nu spun că nu ar fi o erezie, dar aș vrea să știu de la domnul Lucian, care pretinde că prezintă învățătura autentică a Bisericii când, unde și sub ce formă a condmanat Biserica Ortodoxă erezia evoluționismului teist? Mă refer la o condamnare explicită, ceva de genul cum au fost condamnate alte erezii.
Inainte de a raspunde astept ceva. Cand ajungem "la zi" cu postarile, ne referim si la intrebarea asta.
Pana atunci imi rezerv dreptul de a nu continua o discutie care poate fi inutila.
Vechi 05.01.2014, 22:15:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Nu e bine sa ne bagam in astfel de chestii pentru ca ne complicam inutil. Exista unii interpreti care sustin creatia ca fiind facuta in 6 zile, fiecare zi avand echivalentul a 24 de ore. Exista interpreti care sustin ca zilele sunt simbolice si nu pot fi determinate temporar (atentie nu este vorba despre erezia evolutionismului teist). Exista altii care intr-adevar sustin ca primul Capitol din Facere nu prezinta obligatoriu evenimentele cronologic. Dar toate sunt pareri (chiar daca sunt exprimate de Sfinti Parinti).
Sfanta Scriptura arata foarte clar ca e vorba de zile. La fel spun si toti sfintii. Alti interpreti care suustin ca sunt epoci sunt cei ce sustin evolutionismul teist, 2-3 in ortodoxie si o multime in alte culte (majoritatea catolici). Facerea este revelatie.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 22:43:09
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura arata foarte clar ca e vorba de zile. La fel spun si toti sfintii. Alti interpreti care suustin ca sunt epoci sunt cei ce sustin evolutionismul teist, 2-3 in ortodoxie si o multime in alte culte (majoritatea catolici). Facerea este revelatie.
Eu nu am spus ca nu este vorba de zile si ca ar fi vorba despre epoci. Dimpotriva am spus ca nu poate fi vorba despre un simbolism al zilelor si de fapt astfel sa se justifice evolutionismul teist si sa fie epoci (desi eu l-am auzit pe PS Teodosie care sustinea asta). Am spus doar ca nu exista o invatatura a Bisericii care sa spuna ca zilele respective pot fi masurate cu timpul terestru de acum si sa spunem cu certitudine ca au 24 de ore. Nici nu am spus ca nu e asa. Doar ca nu este o invatatura de credinta asta.
Vechi 06.01.2014, 15:29:16
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura arata foarte clar ca e vorba de zile.
Dacă ziua și noaptea le ai în funcție de perioada de întuneric și lumină date de rotația pământului în jurul soarelui,

și dacă soarele a fost făcut după pământ, în a patra "zi",

atunci ce fel de "zile" mai sunt cele de dinainte de facerea soarelui?
Reply With Quote
Vechi 06.01.2014, 15:47:00
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Dacă ziua și noaptea le ai în funcție de perioada de întuneric și lumină date de rotația pământului în jurul soarelui,

și dacă soarele a fost făcut după pământ, în a patra "zi",

atunci ce fel de "zile" mai sunt cele de dinainte de facerea soarelui?
Așa cum le-a vrut Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare