Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfinti Parinti (Patrologie)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2014, 00:35:18
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Definții duhovnicești ale celui între sfinți părintelui nostru Grigorie din Nazianz

Simplitatea e o deprindere inactivă spre rău, iar duplicitatea este viclenia purtării.
Plăcerea e o moliciune a sufletului, iar întristarea e o mușcătură și tulburare a inimii.
Grija e un vârtej, iar îngrijorarea e unul și mai mare.
Reflecția e contrapunerea de raționamente față de cele ce trebuie făcute.
Judecata e fixarea deliberărilor minții, iar respingerea lor știu că e plictiseala.
Învidia este topirea sufletului atunci când aproapelui îi merge bine. Din pricina invidiei se ivesc răutatea și vătămarea.
Reproșul celor răi este o suferință lăudabilă.
Sfiala e o străngere de inimă de frica rușinii, iar obrăznicia e disprețuirea sfielii.
Sârguința e o concentrare spre cele ce ne stau înainte, iar destrămarea ei știu că e indolența.

Dacă vă sunt de folos, mai postez, dacă nu, mă opresc aici.
Sigur că ne sunt de folos. Dar pe cea bolduită n-am prea înțeles-o, poate detaliezi un pic pe marginea ei.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2014, 00:54:56
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Sigur că ne sunt de folos. Dar pe cea bolduită n-am prea înțeles-o, poate detaliezi un pic pe marginea ei.
Și pe mine m-a pus pe gânduri pasajul acela, însă în cele din urmă cred că mi-am dat seama despre ce e vorba. În text, "plictiseala" traduce grecescul "akedia", care înseamnă semnificativ mai mult decât "stare sufletească apăsătoare, ușoară depresiune morală provocată de singurătate, de lipsa de ocupație sau de o ocupație neatrăgătoare, de monotonie" (dex), este o boală duhovnicească considerată mortală în literatura ascetică, ale cărei caracteristici sunt, printre altele, paralizia minții (mai ales a discernământului) și anularea voinței. La acestea două cred că se referă Sfântul Grigorie.

Last edited by Mihailc; 13.04.2014 at 01:09:21.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2014, 13:09:19
Senior Member

Implicit

Muțumesc Monnis și Mirela pentru încurajări, urmează runda a doua de definții duhovnicești ale aceluiași întru sfinți părintele nostru Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul.

Ambiția este dorința moderată de cinstire, iar o ambiție fără măsură este insolența.
Slava deșartă știu că e pofta de cele vide.
O părere este faptul de a părea într-un fel sau altul, altă părere sunt închipuirile lucrurilor.
Insulta este acțiunea și cuvântul unui răuvoitor.
Ocărâtorul este cel ce proferează lucruri de rușine.
Reproș fără pedeapsă e critica din partea unui prieten, iar acuza e învinuirea de cele ce trebuie pedepsite; cea care nu e adevărată e calomnie. Un reproș fără dovezi este hulă.
Gură rea e cel ce-și înarmează vorbirea împotriva tuturor.
Politețea e strălucirea purtării în colectivitate, iar zeflemeaua e strălucire în afara rațiunii.
Superficialitatea e neghiobia cuvântului și a gândirii.
Râsul e scurtătura fălcii, dar și săltarea inimii.
Ebrietate numește folosirea fără măsură a vinului, beție e excesul care vine din ebrietate, iar mahmureala e durerea de cap care vine din beție.

Last edited by Mihailc; 13.04.2014 at 13:18:02.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2014, 02:17:08
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
Și pe mine m-a pus pe gânduri pasajul acela, însă în cele din urmă cred că mi-am dat seama despre ce e vorba. În text, "plictiseala" traduce grecescul "akedia", care înseamnă semnificativ mai mult decât "stare sufletească apăsătoare, ușoară depresiune morală provocată de singurătate, de lipsa de ocupație sau de o ocupație neatrăgătoare, de monotonie" (dex), este o boală duhovnicească considerată mortală în literatura ascetică, ale cărei caracteristici sunt, printre altele, paralizia minții (mai ales a discernământului) și anularea voinței. La acestea două cred că se referă Sfântul Grigorie.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. It makes more sense now.. :)
Reply With Quote
Vechi 14.04.2014, 16:03:33
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Implicit

[quote=Mihailc;556527]
[i]Simplitatea e o deprindere inactivă spre rău,..]

Eu cu această definiție am probleme, de când ați postat-o; speram să mă lămuresc singură, dar.....nu s-a întâmplat, astfel încât, orice lămurire e binevenită!
Vechi 14.04.2014, 16:12:24
Senior Member

Implicit

[quote=Mihailc;556527]
Citat:
În prealabil postat de Monnis Vezi mesajul
[i]Simplitatea e o deprindere inactivă spre rău,..]

Eu cu această definiție am probleme, de când ați postat-o; speram să mă lămuresc singură, dar.....nu s-a întâmplat, astfel încât, orice lămurire e binevenită!
Lămurirea o găsești, cred, în modul cum citești propoziția. Simplitatea e o deprindere care nu e activă spre rău. Cuvântul grecesc tradus prin simplitate (haplotes) mai înseamnă și sinceritate, onestitate, neprefăcătorie, generozitate a inimii.
Vechi 14.04.2014, 16:29:37
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Smile

[quote=Mihailc;556683]
Citat:

Lămurirea o găsești, cred, în modul cum citești propoziția. Simplitatea e o deprindere care nu e activă spre rău. Cuvântul grecesc tradus prin simplitate (haplotes) mai înseamnă și sinceritate, onestitate, neprefăcătorie, generozitate a inimii.
Mulțumesc! nu știu de ce, pentru mine se estompase atât de mult cuvântul ''inactivă'', sau îl percepeam inactiv=latent, încât mă ''bântuia'' fraza ,,simplitatea e o deprindere ...spre rău''.
Vechi 14.04.2014, 17:03:33
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
iar mahmureala e durerea de cap care vine din beție.
Cred că asta este singura definiție al cărei sens îl cunoșteam corect :)
Celelalte chiar mi-au fost de folos.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2014, 17:17:11
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Cred că asta este singura definiție al cărei sens îl cunoșteam corect :)
Celelalte chiar mi-au fost de folos.
Bună observație, Cristian!
Vechi 14.04.2014, 20:03:34
Senior Member

Implicit

Runda a treia, tot definiții ale Sfântul Grigorie Teologul.

Lentoarea e mișcarea cu anevoie spre ceva.
Zelul e, pe de o parte, imitare, iar, pe de altă parte, un chin.
Când afecțiunea este furată spre un străin dorit, cei vechi o numesc gelozie.
Mândria știu că e o umflare a inimii, iar orgoliul este o aprindere pe care o trezește ușurătatea.
Trufaș este pentru mine cel ce vrea să pară, iar aroganța spun că e complăcere de sine.
Smerita-cugetare înseamnă a nu te socoti vrednic, iar aparența acesteia e ironia.
Generozitatea e dăruirea simplă a lucrurilor proprii, iar risipirea lor știu că e destrăbălarea.
Zgârcenia spun că e lipsă de generozitate.
Măreția e strălucirea faptelor, iar meschinăria înseamnă a gândi mic despre cele mari.
Propriu unui suflet mare este să poarte toate ușor, iar faptul de a nu suporta nici măcar cele mici e propriu unui suflet mic.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos Nestiut Generalitati 4 10.04.2014 19:58:59
Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos mirelat Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 23 25.09.2013 03:44:16
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Despre trupurile inviate in patristica Mihnea Dragomir Sfinti Parinti (Patrologie) 99 29.05.2012 14:09:59
Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata tatolivia Intrebari utilizatori 0 09.10.2011 15:10:56