Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfinti Parinti (Patrologie)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2014, 15:02:23
Pelerin spre Rasarit
Guest

Lightbulb

Diferenta dintre litera si Duh,sau un punct de vedere cu privire la studiului Patristicii.Cand cititi topicul nu uitati de titlul topicului,este vorba in primul rand de o anumita viziune vie,nu incremenita,transpusa-n viata,acesta este mesajul principal care,am sperat si sper,sa ajute pe toti cei care vor citi.Fara aceasta transpunere nu va exista nici viata,care emana cu puterea unui izvor pt insetati,pe care ei incerca sa o transmita.Dumnezeu sa va ajute.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2014, 13:01:41
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Maxime ale Cuviosului Nil Ascetul

Calea bună și scurtă spre virtute este fuga de lume.
Cine poftește cele nestricăcioase trebuie să socotească drept nimic cele stricăcioase.
Dacă dorești viața cea adevărată, ucide în tine omul cel vechi.
Urăște viața de față, căci vezi roata ei mișcându-se fără rânduială.
Nu pofti bunuri a căror folosire trece și agoniseală piere.
Râzi de cei ce prosperă în afaceri și compătimește cu cei ce pierd în ele; căci cel dintâi lucru aduce răsplată, iar celălalt iubire de înțelepciune.
Deprinde răbdarea, în care au știut să se exerseze martirii, fiindcă și de la noi se cere martiriul conștiinței.
Preferă tuturor lucrurilor sufletul și alergarea virtuții îți va fi fără osteneală. Căci toate sunt stricăcioase, dar sufletul e nemuritor; se cuvin, așadar, ca în locul celor stricăcioase să preferăm nemurirea.
Pregătește-te pentru cele triste și vei fi scutit de întristări mai multe.
Nu cere de la Dumnezeu cele plăcute, numai cele folositoare; căci cerându-le pe acelea nu ți le va da, iar dacă le primești, degrabă se vor strica.
Nu disprețui sărăcia, căci ea îl face pe luptător să nu fie distras de la porunci.
Nu te bucura de bogăție, căci grijile pentru ea separă de cele mai multe ori pe om de Dumnezeu, chiar și împotriva socotinței sufletului.
Vechi 11.05.2014, 02:19:15
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Maxime ale Cuviosului Nil Ascetul

Calea bună și scurtă spre virtute este fuga de lume.
Cine poftește cele nestricăcioase trebuie să socotească drept nimic cele stricăcioase.
Dacă dorești viața cea adevărată, ucide în tine omul cel vechi.
Urăște viața de față, căci vezi roata ei mișcându-se fără rânduială.
Nu pofti bunuri a căror folosire trece și agoniseală piere.
Râzi de cei ce prosperă în afaceri și compătimește cu cei ce pierd în ele; căci cel dintâi lucru aduce răsplată, iar celălalt iubire de înțelepciune.
Deprinde răbdarea, în care au știut să se exerseze martirii, fiindcă și de la noi se cere martiriul conștiinței.
Preferă tuturor lucrurilor sufletul și alergarea virtuții îți va fi fără osteneală. Căci toate sunt stricăcioase, dar sufletul e nemuritor; se cuvin, așadar, ca în locul celor stricăcioase să preferăm nemurirea.
Pregătește-te pentru cele triste și vei fi scutit de întristări mai multe.
Nu cere de la Dumnezeu cele plăcute, numai cele folositoare; căci cerându-le pe acelea nu ți le va da, iar dacă le primești, degrabă se vor strica.
Nu disprețui sărăcia, căci ea îl face pe luptător să nu fie distras de la porunci.
Nu te bucura de bogăție, căci grijile pentru ea separă de cele mai multe ori pe om de Dumnezeu, chiar și împotriva socotinței sufletului.
Bune de citit, ne mai aducem aminte de Dumnezeu. Mulțumim ! și mai așteptăm și altele ...
Reply With Quote
Vechi 30.05.2014, 13:33:39
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit Sfantul Simeon Noul Teolog si experierea luminii dumnezeiesti

Extras din articol: ,,Sfântul Simeon spune că lumina transformă și preface în lumină tot ceea ce atinge. În Imnul 16, Sfântul Simeon mărturisește despre fața sa și despre toate mădularele sale devenite purtătoare de lumină: „El însuși Se găsește întru mine, fulgerând înăuntrul inimii mele ticăloase, învăluindu-mă de jur-împrejur cu strălucirea Lui nemuritoare, făcând să scânteieze toate mădularele mele cu razele Sale, împletindu-Se întreg cu mine, mă sărută întreg, Se dă întreg mie, nevrednicului, și mă satur de iubirea și frumusețea Lui, mă umplu de plăcerea și îndulcirea dumnezeiască, mă împărtășesc de lumină, mă împărtășesc și de slavă, iar fața mea strălucește ca și a Celui dorit de mine și toate mădularele mele devin purtătoare de lumină“.

Articolul complet,scris de preot Liviu Petcu,il puteti citi aici
Reply With Quote
Vechi 13.07.2014, 00:11:44
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

O rugăciune a Sfântului Simeon Noul-Teolog:
„…cu focul mă împărtășesc, iarbă uscată fiind eu, si – străină minune! – mă răcoresc nears, ca rugul de demult care, aprins fiind, nu se mistuia”.
Acest foc necreat este un foc spiritual și iubitor, fiindcă Dumnezeu este Iubire, iar focul divin al prezenței Sale este Iubire. Sfântul Simeon Noul-Teolog a spus următoarele:
„Dumnezeu este foc și foc a venit să arunce pe pământ; de aceea aleargă căutând lemne, adică o intenție și o hotărâre liberă bună, ca să cadă pe ele și să le aprindă. Iar în cei care sunt aprinși, se înalță ca o flacără mare și ajunge până la ceruri… Dar după ce ne-am făcut cu desăvârșire curați de întinăciunea patimilor, [focul] se face neîncetat înăuntrul nostru hrană și băutură, luminare și bucurie și ne face pe noi înșine lumină prin împărtășire”
Vechi 01.09.2014, 15:25:40
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Santul Ioan Gura De Aur

Multe sunt lucrurile care îi caracterizează pe creștini, dar mai presus de toate sunt pacea și iubirea. De aceea a spus Hristos: Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții (Ioan 13, 35) și Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă (Ioan 14, 27).

După cum rădăcinile pomului înșile sunt amare și cu toate acestea din ele ies roade care ne plac, tot așa întristarea după voia lui Dumnezeu ne va aduce o mare bucurie.

Știu cei ce adesea s-au rugat și-au vărsat lacrimi în suferință, câtă bucurie au cules, cum și-au simțit conștiința curățită și de jos s-au ridicat cu o și mai mare de nădejde.

Cum totdeauna am zis, nu din firea lucrurilor, ci din înclinările noastre se ivesc, necontenit, întristarea sau bucuria. Așadar, de vom face ca ele să fie ceea ce se cade să fie, avem bun temei de bucurie neamestecată. Cât privește trupul, felul văzduhului și înrâuririle dinafară îi pricinuiesc mai puțin rău sau mai puțin bine decât propria lui alcătuire. Tot asemenea este și pentru suflet, ba încă mai limpede, căci asupra trupului vine de se năruie trebuința cea trupească, pe când, pentru suflet, totul este atârnător de voință.

Dacă râvniți după mulțumire, nu urmăriți bogăția, nici sănătatea trupească, nici slavă, nici puterea, nici luxul, nici ospețele desfătătoare, nici veșmintele de mătase, nici ogoarele mănoase, nici casele arătoase, nimic asemenea acestora.

Ci căutați înțelepciunea cea după Dumnezeu, și alegeți calea virtuții. Și nimic din ce este, nimic din ce poate fi, nu va avea tăria să vă mâhnească. Ce zic eu să vă mâhnească? Ceea ce mâhnește pe alții, vouă vă va spori bucuria…
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos Nestiut Generalitati 4 10.04.2014 20:58:59
Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos mirelat Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 23 25.09.2013 04:44:16
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 20:23:37
Despre trupurile inviate in patristica Mihnea Dragomir Sfinti Parinti (Patrologie) 99 29.05.2012 15:09:59
Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata tatolivia Intrebari utilizatori 0 09.10.2011 16:10:56