Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.10.2014, 15:04:03
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tot-Laurentiu Vezi mesajul
Am și eu o întrebare. Care dintre următoarele variante considerați că este cea mai corectă?

- păcatul strămoșesc
- păcatul primordial
- păcatul originar
- păcatul lui Adam
Toate sunt corecte în funcție de context, dar acuratețe semantică are "păcatul originar" dacă te referi la condiția căzută a naturii umane ca origine ontologică a tuturor păcatelor.
Vechi 09.10.2014, 14:24:12
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit intrebare diversa

La ce s-a referit Mantuitorul cand a zis " celui care are i se va da mai mult, iar celui care nu are i se va lua chiar si ce are"? Si mai ales, la cine se refera ca va face asta, Dumnezeu sau lumea?
lumea crede ca s-ar fi refererit la bani, putere, bunuri materiale, si procedeaza in consecinta ( cei care au vor mai mult și iau de la ceilalti cat se poate, pana nu mai au ce....pentru ca fireste cine are putere asupra celor mai slabi, le poate lua acestora si restul bunurilor, posesiunilor...
Daca insa s'a referit ca Dumnezeu ar da unora si ar lua altora, sigur nu se refera la bani si bunuri, ci la alte lucruri si calitatî; care ar putea fi acestea? Credinta, dragostea? Taria de caracter si alte virtuti?
Reply With Quote
Vechi 09.10.2014, 15:32:53
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit O parere

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
La ce s-a referit Mantuitorul cand a zis " celui care are i se va da mai mult, iar celui care nu are i se va lua chiar si ce are"? Si mai ales, la cine se refera ca va face asta, Dumnezeu sau lumea?
lumea crede ca s-ar fi refererit la bani, putere, bunuri materiale, si procedeaza in consecinta ( cei care au vor mai mult și iau de la ceilalti cat se poate, pana nu mai au ce....pentru ca fireste cine are putere asupra celor mai slabi, le poate lua acestora si restul bunurilor, posesiunilor...
Daca insa s'a referit ca Dumnezeu ar da unora si ar lua altora, sigur nu se refera la bani si bunuri, ci la alte lucruri si calitatî; care ar putea fi acestea? Credinta, dragostea? Taria de caracter si alte virtuti?
Este vorba despre lumina credintei. La asta s-a referit Domnul Iisus, nu la bani, bunuri materiale sau putere.
Credinta pe o ai ti-o va înmulti Dumnezeu, daca ti-o doresti, iar dacă nu ai deloc sau de cata ai te indoiesti, vei pierde si ceea ce ti se pare ca ai.
Dar mai bine sa asteptam sa raspunda prietenii nostri de pe forum, mai invatati, mai stiutori, caci s-ar putea sa fie mai mult decat am zis eu.
Reply With Quote
Vechi 09.10.2014, 23:09:57
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Sfantul Ioan Hrisostom(Ioan Gura de Aur) spune:
"
Cand cineva are bunavointa si zel, i se vor da lui toate cele de la Dumnezeu.
Cand este gol, nici pe cele ale sale nu le va primi inapoi, nici cele de la
Dumnezeu nu i se vor da.Ca si ceea ce i se pare ca are, zice, se va lua de la
el;nu pentru ca Dumnezeu ia inapoi ceea ce da, ci ca sa nu se invredniceasca
el de cele ale Lui

"
Putem sa facem o legatura intre acest verset, spusele lui Sfantul Ioan Hristotom
si spusele lui Arsenie Boca.
Arsenie Boca spunea ca nu bogatia te mantuieste si nici saracia nu te mantuieste.Ci felul in care inima ta priveste bogatia sau saracia.

Adica: daca esti bogat cu dare de mana si faci milostenie din inima curata
din dorinta de a ajuta, atunci Dumnezeu iti va rasplati cele date, si in plus.
(celui care are i se va da mai mult).
daca esti sarac si pizmui/urasti pe cei saraci/bogati, atunci nici Dumnezeu
nu-ti va da ceea ce ceri.(iar celui care nu are i se va lua chiar si ce are).
De aici mai rezulta urmatoarele:
Conteaza mai mult intentia cu care faci o fapta buna, decat fapta buna in sine.Adica degeaba faci o fapta buna daca scopul faptei o reprezinta mandria(marirea de sine) ca altii sa te laude.
Iar aici vine parintele Cleopa care spune:
"Binele care nu este facut bine , nu e bine" (fapta buna facuta cu scop rau)

Referitor la prima parte a versetului "celui care are i se va da mai mult," este echivalenta cu "cine pe saraci ajuta, pe Dumnezeu imprumuta"

De asemeni vezi si aici:
http://www.crestinortodox.ro/editori...se-136378.html

Last edited by oaie_cugetatoare; 09.10.2014 at 23:12:36.
Reply With Quote
Vechi 09.10.2014, 23:41:43
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Domnul ne face pe toti dupa asemanarea Lui,a afirma ca unora ne da mai multe calitati iar unora mai putin ,este o greseala ca sa nu spun sacrilegiu!
Apoi multe calitati si defecte se transmit si prin genele urmasilor,vedem din vietile sfintilor ca multi dintre ei vin din parinti credinciosi,din parinti preoti chiar. Da,credinta se mosteneste,se transmite genetic.

Oricum voiam sa-ti raspund la intrebare.
Ceea ce ai intrebat se refera la posibilitatile si darurile fiecaruia;unii au posibiliati si facultati mintale mai bune decat altii,fiecare va fi judecat dupa aceste posibilitati pe care le-a avut si dupa resursele sale proprii.
Este inutil sa spun ca Dumnezeu nu are aceleasi asteptari de la un bolnav mintal cum are de la un om de stiinta,sau de la un African cum ar avea de la un grec orthodox .
Daca suntem dotati atunci trebuie sa ne si pregatim pt ce-i mai greu!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2014, 02:52:40
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Cuvântul S-a întrupat pentru a ne dărui învățătură duhovnicească.
E vorba despre pilda talanților - lucrarea virtuților.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2014, 10:54:37
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Sfantul Ioan Hrisostom(Ioan Gura de Aur) spune:
"
Cand cineva are bunavointa si zel, i se vor da lui toate cele de la Dumnezeu.
Cand este gol, nici pe cele ale sale nu le va primi inapoi, nici cele de la
Dumnezeu nu i se vor da.Ca si ceea ce i se pare ca are, zice, se va lua de la
el;nu pentru ca Dumnezeu ia inapoi ceea ce da, ci ca sa nu se invredniceasca
el de cele ale Lui

"
Cand este gol = mi se pare ca aici ar putea fi o greseala de traducere in privinta timpurilor ( verbului). Daca este gol pt ca asa s-a nascut, asa a fost dintotdeauna, atunci normal ca nu are ce sa primeasca inapoi. Desi, ziceti voi, nimeni nu s-ar naste chiar gol ( dpdv spiritual, al bagajului informational, genetic, etc)
Daca ai fost plin si te-ai golit, atunci, intr-adevar...
De ce ajungem unii din noi sa ne golim, asta este probabil un proces insidios, probabil suntem inselati, credem ca facem bine ceea ce facem fie pastrand si zgarcindu-ne, fie risipind fara noima, pana cand ne trezim goi pe dinauntru, nemaiavand ce darui...

( sa va dau un exemplu: daca acum niste ani, credeam ca sa fii medic este " the most sacred", cea mai sfanta, importanta misiune pe care o poate primi sau prelua cineva, acum cred, si persist in convingerea asta de cativa ani, ca cel mai bun lucru pe care l-am putut face a fost sa renunt...cred in continuare ca aceasta slujire este si trebuie sa fie sacra, de aceea sunt de condamnat, in opinia mea cei care o profaneaza si fac din ea o doar o afacere ( si nu vreau sa fiu si eu unul dintre acestia). Poate ca am ajuns la um punct din care eu personal cu propriile mijloace, nu putea, face mai mult. Daca as fi pretins ca atat cat fac e de ajuns, as fi mintit....nu zic ca altii ca mai mult de atat nu poate decat Dumnezeu- caci mai pot si alti oameni, mai dotati material si intelectual decat noi...adica vreau sa zic ca daca tu in pravalia ta nu poti pune un diagnostic mai avansat, sau nu poti face o interventie terapeutica mai de amploare, nu mi se pare corect sa spui omului " prietene, mai mult nu se poate, du-te acasa si ce-o vrea Dumnezeu", atata timp cat stii ca putin ma incolo, peste drum poate, intr-o clinica mai mare, acele lucruri se pot face pentru el....)

Acum nu stiu care e adevarul, poate astea sunt doar scuze, pentru a ne justifica neputinta, pe de o parte, sau lenea, pierderea ravnei, pe de alta... faptul ca am ajuns si ma gasesc intr-o stare de extrema mizantropie, inclusiv fata de propria persoana ( am ajuns sa gandesc ca nu meritam noi oamenii ca Dumnezeu sa ne iubeasca atat de mukt incat sa invie din morti si sa ne daruiasca viata vesnica; inca putin si ajung sa-mi pierd i acesta bruma de credinta si sa cred ca poate e doar o iluzie a noastra ca ar fi ( fost) asa), astfel incat stau si maintreb daca vreodata chiar am fost buna sau am avut niste calitati, niste daruri...( e foarte posibil sa tecrezi " baiat bun" si ca pretinzi doar uneori ca esti " baiat rau", dar sa-ti dai foarte curand seama ca defapt esti ( ai devenit) " baiat rau"( sau poate asa ai ost intotdeauna) si doar ai pretins si poate chiar ai crezut pt o scurta vreme ca ai fi fost " baiat bun"....)

Last edited by fallen; 10.10.2014 at 11:36:07.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2014, 11:08:13
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

[quote=Yasmina;56895

Este inutil sa spun ca Dumnezeu nu are aceleasi asteptari de la un bolnav mintal cum are de la un om de stiinta,sau de la un African cum ar avea de la un grec orthodox .

Daca suntem dotati atunci trebuie sa ne si pregatim pt ce-i mai greu![/QUOTE]

Iti dai seama, nu, ca africanul practicant destoinic ak religiei lui, considera si el la fel, ca Dumnezeu are pretentii mai mari de la el decat de la noi ceilalti, nu?

A, si iarta-ma pt o mica obiectie : Dumnezeu ne-a facut dupa Chipul Lui ( adica cu cele 3 calitati: libertatea-liberul arbitru si inca 2 pe care nu mi le mai amintesc, sami fie rusine) iar Asemanare este un deziderat pe care trebuie sa ne straduim, daca vrem, nu impotriva libertatii care ne-a fost daruita, sa il atingem ( cel putin asea ne spunea noua la cateheza)

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Domnul ne face pe toti dupa asemanarea Lui,a afirma ca unora ne da mai multe calitati iar unora mai putin ,este o greseala ca sa nu spun sacrilegiu!
Ap
Chiar daca El imprastie seminte asemeni semanatorului, dar unele cad in drum, altele in loc stancos fara apa, altele intre buruieni, si doar putine in sol fertil....s-ar putea spune ca practica polenizarea naturala, pe calea vantului, a insectelor, etc, pt ca un agricultor profesionist ar semana numai in sol fertil si ar avea grija sa aiba toate conditiile ( si cu toate astea, tot nu ar iesi toate), insa Dumnezeu lasa sa actioneze atat genetica, cat si mediul, si asa e normal, e datul firii si nu ne putem opune... aportul nostru personal poate fi doar in sensul ca unii primesc mult, de la parinti, atat ca fond genetic cat si ca conditii de mediu, insa nu au suficienta ravna sa-si aduca si ei un aport personal, pecand altii nu au decat un sambure de credinta si conditii extrem de vitrege, si totusi ravna lor e maxima si reusesc perormante de neimaginat...

Last edited by fallen; 10.10.2014 at 11:47:20.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2014, 12:36:28
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit :))

@fallen: "Chiar daca El imprastie seminte asemeni semanatorului, dar unele cad in drum, altele in loc stancos fara apa, altele intre buruieni, si doar putine in sol fertil....s-ar putea spune ca practica polenizarea naturala, pe calea vantului, a insectelor, etc, pt ca un agricultor profesionist ar semana numai in sol fertil si ar avea grija sa aiba toate conditiile ( si cu toate astea, tot nu ar iesi toate), insa Dumnezeu lasa sa actioneze atat genetica, cat si mediul, si asa e normal, e datul firii si nu ne putem opune... aportul nostru personal poate fi doar in sensul ca unii primesc mult, de la parinti, atat ca fond genetic cat si ca conditii de mediu, insa nu au suficienta ravna sa-si aduca si ei un aport personal, pecand altii nu au decat un sambure de credinta si conditii extrem de vitrege, si totusi ravna lor e maxima si reusesc perormante de neimaginat...[/QUOTE

Ce ghidusii spui tu draga Fallen?
Fraza asta e de postat la topicul "sa ne amuzam o leaca"
E tare!
Reply With Quote
Vechi 10.10.2014, 14:41:00
fallen fallen is offline
Senior Member

Question

Imi pare rau daca nu am redat cu exactitate pilda semanatorului, insa banuiesc ca o stie toata lumea destul de bine ...

Eu altceva as fi vrut sa ma ajutati sa imi dau seama...
1) oare am fost candva mai credincioasa si acum sunt pe cale sa mi pierd credinta, sau nu am avut-o niciodata ( doar am facut parte dintre cei care se amagesc sperand ca Dumnezeu ii/ne iubeste pe toti, cand de fapt nici nu meritam asa ceva)

( cum spuneam si alta data, sunt diferite grade de ateism: cel mai raspandit este cel in care credem ca exista un creator al lumii si universului astuia in care traim, insa nu se amesteca in vietile noastre, nu il intereseaza si nu le influenteaza in nici un fel, indiferent cat suntem de buni sau rai ;singurul lucru care nu-l inteleg eu la adeptii acestei teorii este atunci de ce trebuie sa mai fim buni si sa facem bine cand putem face si rau ca tot aia e...)

PS: cred ca multi dintre cei ce ma stiu de la inceput fie se asteptau sa cad in necredinta, fie stiau ca deja nu o aveam..( credinta, ma refer).:

2) am fost vreodata o persoana buna si acum am devenit rea, sau am fost rea dintotdeauna, si egoista, si am vrut sa fiu sau sa par buna doar din mandrie sau orgoliu, sa ma admire lumea, sa fac impresie buna?
( deci va rog sa ma credeti ca aproape numai am nici o farama de bunatate, dragoste, compasiune, mila, etc...chiar daca sunt partinitoare cu unii, chiar nu sunt dispusa, numai am puterea sa ajut pe nimeni...de-abia ma mai duc pe mine; acum am mai auzit una buna: soacra-mea si-a rupt piciorul si nu a vrut sa stie fii-sa, sa nu cumva sa-i strice planurile, in schimb cica vrea sa ne ducem noi sa avem grija deea...adica eu nu mi-am luat co toata vara, pt mine ca sa ma odihnesc, nici ca sa-mi fac treburile mele ( pt ca stiam ca sunt prea epuizata ca sa ma apuc de altevtreburi gospodaresti, asa ca am preferat sa raman la serviciu :)) si ce sa fac, sa mi iau acum ca sa le rezolv pe ale ei ??? ( macar daca s-ar abtine sa nu imi zica vorbe care sa ma jigneasca, sau poate crede ca daca lui fii-su sunt obligata sa i le suport, nu inseamna ca imi si plac sau ca mi le asum...de ex azi mi-a zis ca i-au dat tratament cu heparina si i-am zis sa aiba grija sa nu se loveasca ( pt ca am mai vazut oameni tratai cu anticoagulante care au facut ditamai hematoamele fara ca macar sa stie ca s-au lovit) si-mi zice ca ce vorbesc in dodii, sau nu stiu cum a zis, adica ca si cum as fi fost proasta, cum sa se loveasca cand ea nici nu poate sa calce jos?). Parerea mea personala pana la urma este ca nu au dreptul sa te jigneasca decat cel mult 1) cei care te hranesc, intretin,'adapostesc si astfel depinzi de ei -soti, parinti, etc, si poate esti chiar o povara pr ei, sau 2)cei care te iubesc si eventual i-ai suparat, dezamagit...

Asadar, in care posibila ipostaza a semintei m-as putea afla: cea care a cazut in drum si au mancat-o ciorile,cea care a cazut in loc pietros, fara apa, sau cea impresurata de buruieni?
Cum e mai bine sa fii atunci cand esti mai prost si mai dezavantajat, abuzat, batjocorit de ceilalti? Credincios sau ateu? Dc esti credincios o vezi ca pe un test de umilinta din partea lui Dumnezeu, in urma caruia poate vei castiga ceva ( dar "in ceruri", nu aici); dc esti ateu te impaci cu ideea ca vei fi mereu persecutat de cei mai puternici si nu vei castiga nimic niciodata, degeaba astepti, tot ce poti sa faci e sa persecuti si tu la randul tau pe cei mai slabi ca tine...( sipoate, ar zice unii in felul asta te ambitionezi si te ridici pa la urma, iti creste increderea si poate oi birui si pe vechii persecutori, pecand stand si rabdand ca asa e crestineste, nu vei castiga nimic niciodata si vei pierde din ce in ce mai mult, fiind convins ca neputinta ta e pe placul lui Dumnezeu...)

Last edited by fallen; 10.10.2014 at 15:37:20.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare