Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2015, 04:02:13
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Așa cum pertinent a subliniat și colegul Pelerin, ne-am fi așteptat ca atât ”moaștele” lui Elisei, cât și ”picturile” medicului-evangheist Luca să fie nelipsite în cadrul închinării la Templu ori în adunările primilor creștini; ori nici vorbă de așa ceva! Nici măcar o sugestie cât de mică...
Fraților, să fim drepți la cuget! Iar nu copii la minte. Oare Scriptura face inflație de cuvinte? Oare vouă, care sunteți bibliști, și care bibiliți cu programe sofisticate fiecare cuvințel scripturistic, găsindu-l important foarte și plin de miez, vi se pare că vreun cuvânt din Evanghelie ori vreuna dintre Epistole sunt scrise de florile-mărului? Nu mai degrabă s-a scris atunci când a fost necesar? Așadar în vederea depășirii unor probleme cruciale pentru viața Bisericii, care apăruseră deja, precum și a celor care aveau să vină?
Vă mirați că nu sunt texte care să pomenească unul sau altul dintre aspectele vieții de credință? Nimic mai firesc! La ce bun să punem dreptar acolo unde lucrurile decurg deja drept?
Așadar nu găsim scrise acele lucruri care deja funcționau din plin. Nici Biblia nu ar fi trebuit să fie scrisă! Dar, întrucât oamenii au fost mereu îndărătnici și tari de cerbice, uituci și ușor de momit, întrucât inima noastră a fost mereu învârtoșată, greoaie și nerecunoscătoare, întrucât nu am voit să primim pe Dumnezeu din tot sufletul nostru, atunci, da, prin pogorământ ne-a lăsat Dumnezeu busola asta numită Scriptură. Dar nici de ea nu am ascultat, precum știm, ci am ales mereu să orbecăim prin istorii...
Apoi, să nu uităm: suntem rupți de universul liturgic și de înțelesul originar al teologiei icoanei. Parcă suntem niște țațe și o adunătură de gură-cască în fața icoanei... Guralivi și grăbiți, gălăgioși și snobi, ne perindăm opiniile deșucheate pe coridorul vizitatorilor Sacrului și debităm enormități fără măsură. Suntem rupți, astăzi, de universul unitar al Liturghiei care, amintiți-vă cei ce scormoniți prin texte vechi, nu putea fi lipsit nici de icoană, nici de cântare, nici de tămâie, nici de lacrimile suferinței și dorului... Ce legătură mai avem noi, modernii, cu toate acestea?
Vorbim despre icoane! Avem noi habar de universul primilor iconari? Trăit-am noi întâlnirile lor cu Dumnezeu? Și invers, în timp ce flecărim pe net din dorința de a ne confirma obsesiile și micuțele prejudecăți, avem noi habar ce străduințe depun iconarii de azi?

Mă încumet să întreb altceva: de ce credeți că sfinții tăcuți și neștiuți nu au simțit nevoia să scrie tratate lungi de teologie? De ce tăcerea lor? De ce discreția? De ce nu mai degrabă tomuri și tomuri, mereu... Ce, unul care vorbea cu Dumnezeu prin creierul munților sau în arșița câmpiei nu ar fi avut nici un cuvânt de spus despre credință?
Oare nu a fost de ajuns că sfinții s-au hotărât, în fața barbarilor păgâni și a ereziilor, să vorbească? Nu au vorbit oare odată pentru totdeauna? Oare flecăreau conjunctural? Oare dădeau cu presupusul? Asta să însemne, oare, "părutu-ni-s-a nouă și Duhului Sfânt"?...

Scriptura nu conține textele pe care am voi noi să le conțină ci doar pe acelea pe care Dumnezeu, Proniatorul nostru, a găsit de folos să le insufle pentru noi. Ce nu e scris acolo înseamnă că a fost trăit deplin pe altă cale. Anume, prin trăirea sfinților, mucenicilor, mărturisitorilor. Ei au trăit făcînd. S-au găsit destui să le noteze sfânta viață.

Când Moise cobora cu Tablele Legii, deși Poruncile erau scrise acolo, în piatră, cei mai mulți nu îi dădeau crezare. Deși le vorbea, ei nu îl ascultau. Dar ce zic de Moise? Priviți pe Hristos! A fost vândut și răstignit de cei care au stat la masă cu El, de cei care Îl ascultau când pe munte când pe malul mării, de cei cărora Domnul le-a vindecat orbii și paraliticii, nătângii și leproșii, de cei cărora Hristos le-a înviat morții... Ce tot îi dați cu Scriptura, ca argument suprem, când strămoșii noștri L-au răstignit pe Însuși Argumentul Suprem, pe Cel Care a trăit printre ei, a suferit împreună cu ei, S-a bucurat împreună cu ei și S-a răstignit pentru ei, prin alegerea lor?

Dacă nici de Moise și nici de Hristos nu au voit să asculte oamenii, voiți ca ei să asculte musai de Scriptură și doar de Scriptură? Când? Azi, în noianul de scripturi care încep cu abecedarul chirchiz telenovelizat, continuă cu scriptura efectelor adeverse ale paracetamolului, trec prin recomandările uneia din cele zece mii de firme producătoare de prezervative și termină cu analogia-supergolurilor-din-liga-statului-burundi? Iertați, vă rog, dar multe noime le mai răsturnăm sub soare...
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare