Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2015, 22:44:42
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Care este scopul pentru care trec ei prin Iad ?
Nu scopul ci CAUZA.
Pe de altă parte, ei pot rămâne acolo pe vecie dacă nu se roagă nimeni pentru ei.
Pe de altă parte, din purgatoriu ieși automat după ce te curăță focul la regim automat, nu?
Chiar nu e nici o diferență?
Reply With Quote
Vechi 26.03.2015, 22:59:14
Barsaumas
Guest

Implicit

Dragos, adica mantuirea deppinde si daca e cine sa se roage pentru tine!? Adica daca nu ai urmasi...ciuciu, cu "devaronienii" noapte de noapte, vesnic, asa-i?
Bisericism curat. Prefer sa cred ca DACA voi fi vrednic sa Se milostiveasca Dumnezeu de mine, o va face El, fara intercesori.
Daca prin absurd mantuirea e cum si-o imagineaza unii hirotoniti lacomi de autoritate mistica si lumeasca deopotriva, nu merci, prefer Jos sau Sus pe meritele mele, nu pe determinismul asta clerical sec.
Dar va reamintesc ca suntem off-topic.
Reply With Quote
Vechi 26.03.2015, 23:43:53
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Dragos, adica mantuirea deppinde si daca e cine sa se roage pentru tine!?
Nu dragă. Mai sunt și alte căi. De exemplu să fii un sfânt.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2015, 10:37:40
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu dragă. Mai sunt și alte căi. De exemplu să fii un sfânt.
Nu mai glumi, că s-ar putea să o ia în serios. Ar putea crede că sfântul e un ins izolat de organismul Bisericii, că trăiește exclusiv prin resurse (merite, auzi!) proprii, că s-a autonomizat și s-a făcut stat în stat. Așa, cam ca canceru.
Ar putea uita că și în Sânul Sfintei Treimi e comuniune.
Iar mintea nu ar mai nădăjdui la unirea umilită și simțitoare foarte cu inima (fără de care nu se poate face lucrare lăuntrică de despătimire și înviere întru înveșnicire), dacă pălește duhul comuniunii cu semenii și duhul sfintei interdependențe omenești. De aici la autismul total nu-i mult de mers.
Or, sfântul nu e nicicum autist. Și nici rebel însingurat nu e ș.a.m.d. Nu duhul dezbinării l-a purtat în sfințenie, ci Duhul lui Hristos Cel slăvit în Treime.
Smerenia nu poate fi concepută ca proprietate absolută a unui om, ci ca o însușire de relație interumană, ca o stare ce înflorește și se dezvoltă între persoane, prin relația cuvenită cu Persoanele Sfintei Treimi.

Proprie Bisericii și teologiei noastre ortodoxe este viziunea organică, organismică.
În multe cărți semnate de cuvioși și sfinți, finalul sună cam așa: "fraților, rugați-vă și pentru mine, păcătosul!".
Reply With Quote
Vechi 27.03.2015, 10:48:30
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Dragos, adica mantuirea deppinde si daca e cine sa se roage pentru tine!? Adica daca nu ai urmasi...ciuciu, cu "devaronienii" noapte de noapte, vesnic, asa-i?
Bisericism curat. Prefer sa cred ca DACA voi fi vrednic sa Se milostiveasca Dumnezeu de mine, o va face El, fara intercesori.
Daca prin absurd mantuirea e cum si-o imagineaza unii hirotoniti lacomi de autoritate mistica si lumeasca deopotriva, nu merci, prefer Jos sau Sus pe meritele mele, nu pe determinismul asta clerical sec.
Dar va reamintesc ca suntem off-topic.
Mai întâi, dacă nu e Cineva să se roage în tine pentru tine, apăi aia nu e rugăciune, ci solilocviu steril.
Mântuirea de care tot vorbim nu e isprava unuia, nu e fapt de spider or superman.
Dacă ar fi după merite personale, tot omu s-ar duce drept la dracu. Că nu știe să deosebească stânga de dreapta.

Și da, fără îmbisericire nu e mântuire.
Copilul, când se naște, nu o face singur. Mai e p-acolo și doftoru și moașa etc.
Apăi nici însăși mumă-sa nu stă degeaba: împinge, gâfâie, se canonește... Altfel moare puiu, bre - pricepi?

P.S. Când mai treci pe la biserică, pune te rog și pentru mine o lumânare, spre iertarea păcatelor. Mai ales dacă ai aflat că între timp am murit, ok?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare