Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Arta bisericeasca in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2015, 21:49:40
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Deloc? Nici pe dinauntru? La pictura, ma refer.
Pictura pare destul de reușită, a fost realizată de Ioan Popa, un pictor foarte talentat.

Iată un fragment dintr-un dialog cu acest pictor:

"Dacă te pregătești cu post și rugăciune, te cutremuri când începi o icoană"

- Pictura murală din biserici îți impune o anumită conduită morală și spirituală, ca la icoană, ori ține exclusiv de meșteșug și de talent?

-Am cunoscut mulți pictori de biserici foarte talentați, care aveau în schimb o viață duhovnicească neîngrijită. Și mă minunam, căci făceau, într-adevăr, niște lucruri... fără duh. Trebuie să ai răgaz și timp pentru a simți cum anume să pictezi. Și foarte mult contează ca pictura ta să fie plăcută de un părinte duhovnicesc, chiar dacă nu are studii și nu a văzut multe, pentru că el vede dincolo de culori, vede duhul picturii, care e transmis și altor credincioși. Acel duh care te face să plângi în fața unor icoane, pe când în fața altora n-ai nicio tresărire. Mi-am dat seama că, îngrijindu-mă de viața mea duhovnicească, mă apropii cu mai multă delicatețe și dragoste de o icoană și altfel reușesc să o realizez. Dacă te pregătești cum se cuvine, cu post și rugăciune, te și cutremuri când începi o icoană. O pictezi, de exemplu, pe Maica Domnului, și te rogi să ți se dea de Sus ce lumină să-i pui în ochi, cum să-i conturezi gura, ce fel de expresie să-i așezi pe chip. Dacă ești curățit sufletește, te inundă dragostea de Dumnezeu și de oameni. Altfel, este mare pericolul căderii în mândrie: să crezi că ți se datorează totul, să nu iei în considerare talantul pe care ți l-a dat Dumnezeu la naștere și ajutorul de Sus pe care îl primești constant.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe ioanna Arta bisericeasca in general 2 20.03.2014 17:05:04
Recaderea de dupa fallen Impartasania (Taina Euharistiei) 17 12.05.2012 20:57:32
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... Mihailescu-Marin Daniel Generalitati 8 27.06.2011 23:03:13
Ce ramane dupa noi? Ioan_Ciobota Generalitati 0 22.09.2008 19:27:45
Dupa 20 de ani. Ioan_Ciobota Generalitati 10 22.08.2008 11:33:25