![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Mai intai fraza din mesajul initial al firului, pentru ca vad ca de aici pleaca neintelegerile:
"Trebuie sa mergem pentru ca avem o datorie, dar mai departe cum ne comportam? Facem o exceptie de la post?" Nu se spune ce datorie, dar inseamna ca este o legatura speciala si nu cineva de pe strada, sau o cunostinta intamplatoare. Pot fi colegi, sefi, prieteni apropiati, rude. Aici (eu cel putin) nu vorbim de nunta unor oameni de pe strada, care nu ne spun nimic. La aia nu trebuie sa ne ducem. Desi depinde. Si sunt oameni care au anumite probleme si vai de capul lor cum isi incropesc o nunta. Fiecare om care le este aproape si ii ajuta cumva este binevenit. Prea ne gandim numai la cazuri din astea cu nunti pompoase si petreceri mari. Sau la betii. Nu stiu avem aici viziuni diferite. Eu nu stiu cum e aia sa inviti pe cineva la nunta, ca sa umpli restaurantul. De ce? Sau care sa te inivite numai pentru bani sau cadou...Eu asa ceva nu inteleg. Si la asa ceva nu particip si nu am in anturaj astfel de oameni. Inca o data: era vorba de o datorie. Nu stim de care. Alta neintelegere: nu spune nimeni sa ne ducem in fiecare zi la o nunta. Cine poate asta? Trebuie sa ai bani in primul rand ca sa te imbraci, sa dai cadou, etc. Noi vorbeam aici despre un caz aparte. Nu cred ca autoarea firului se duce in fiecare zi la nunti. S-a intamplat o data sa fie asa. De aia am zis ca nu e o problema. Sarbatori si posturi sunt tot timpul. Nunta este o data in viata. Cu Dumnezeu si sfintii Sai suntem tot timpul, nu-i abandonam daca o data mancam altceva si ajutam niste oameni. Ma inebuneste ideea asta extrema la multi dintre voi: vai nu tii post nu-l iubesti pe Dumnezeu, nu esti bun ortodox, ai baut o cana de lapte la fel, ai iesit printre oameni si nu stai in casa urland in perna si robotind ca animalul, nu esti bun ortodox. Restul nu mai conteaza, ce faci bun si cat efort faci ca sa fii bineplacut lui. Ce prostie este asta? Cum batjocoriti asa si pe oameni si pe Dumnezeu? Pentru Alin o observatie: in cazul de fata este vorba de maghiari, care apartin unei confesiuni crestine mari si nu secta (sunt catolici din cate stiu). Si ar trebui sa stie si preotii lor si sa fie mai deschis cand stabilesc o nunta la care pot sa fie invitati si din ortodoxie. Ca traiesc in Romania, tara majoritar ortodoxa. Asa si noi aici respectam niste reguli locale. Preotii nu traiesc pe alta lume. Si sunt aici multi de alte religii si confesiuni. Dar se respecta reciproc. Si exista chiar o regula afisata peste tot. "Sunt interzise orice fel de petreceri in ziua de..." (de obicei in postul Pastelui). Chiar daca altii nu au atunci, sau nu au deloc acel post. Si ortodoxul si turcul si indianul trebuie sa respecte si sa stea cuminte. Ei sunt majoritari, ei stabilesc reguli. Nu are rost sa ne certam si sa ne jignim aici. Trebuie doar sa intelegem ca este vorba de exceptii, de situatii speciale. Nu spune nimeni sa stai numai in nunti si petreceri. Si da, alegi cu grija cand esti invitat undeva. Chiar poti sfatui lumea respectiva cum sa stabileasca mai bine. Si mai ganditi-va la ceva - sunt oameni care au ziua de nastere atat de aiurea , sau chiar zi onomastica, incat niciodata nu si-o pot serba. Nici macar atat. Renunta. Mai greu cu copiii sa-i pui sa renunte... Renuntari sunt destule in viata unui om si suferinte o gramada.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 19.08.2015 at 11:44:09. |
|
||||
|
||||
![]()
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca nu i-ai cununat in zi de post atunci nu stiu cum acest exemplu cu necunoscutii poate fi un exemplu edificator pt cazul de fata! Ca doar despre asta este vorba,nu despre cum ai luat tu o decizie fulgeratoare.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu am citit toate răspunsurile, îmi cer scuze, dar v-ați gândit că puteți să le faceți un cadou, fără a participa la petrecere? Așa vă "plătiți" cumva datoria și nici nu încălcați postul.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Inteleg prezenta obligatorie la inmormantare... Acolo trebuie sa-ti arati suportul!
|
||||
|
||||
![]()
Un lucru e clar din acest mega-topic despre ispitele postului.
Trebuie sa invatam sa traim intr-o societate multiculturala si multiconfesionala. Chestiunea pusa se refera la o situatie din occident, dar, in curand, tot asa va fi si in Romania. Ne place sau nu, va trebui sa ne adaptam. Adaptare nu inseamna neaparat sa mancam cum vor unii si sa ne imbracam cum vor altii. Adaptare inseamna niste reguli de urmat, care cel mai bine ar fi sa vina din partea Bisericii. Adaptarea mai inseamna o chestie de mentalitate. Pe aici, prin Franta, nimeni nu se mira cand, in restaurant, imi fac rugaciunea dinainte de masa. Nimeni nu se mira cand ma vad obligat sa refuz o iesire de Duminica dimineata la iarba verde, daca le explic ca trebuie sa ma intalnesc cu Altcineva. La randul meu, nu ma mir cand familii musulmane isi aseaza covorul in parcare si iau o asemenea pozitie incat ma fac sa ma gandesc daca nu si-au dat seama ca sunt medic si asteapta un tuseu rectal in strada. Ii ocolesc cu un zambet jovial. La randul lor, ma saluta din spatele tejghelei cand intru in kebaparia lor cu Rozariul infasurat in locul ceasului de la mana. Un ditamai crucifixul troneaza la locul de onoare in cabinetul meu: nimeni nu mi-a spus nimic. La randul meu, nu sunt deranjat de evreii ortodocsi care imi dau un pliant de cate ori trec pe langa sinagoga sambata. Acesta va fi peisajul pestrit al viitorului apropiat si in Romania. Si nu doar la oras. Deja sunt sate in care majoritatea locuitorilor sunt adventisti. In Bucuresti, pe Mosilor si in Colentina, numarul musulmanilor este de pe acum semnificativ. Sinagogi care cazusera in ruina, am vazut ca sunt reactivate. Au deja magazinele lor, vor avea scolile lor, vor fi prezenti in adunari de bloc, in consilii locale, in ministere. Si este normal sa fie asa. Anormal este sa nu invatam sa convietuim.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
cornitze, e normal."Pretenii" intre ei se saluta. Citat:
Sfantul Stefan Cel Mare este impotriva. ![]() |
|
|||
|