Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2015, 21:02:15
Grand Moff Hadrianus
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Mulțumesc, Adrian.

Acuma, e greu să nu interpretezi cartea lui Iona în cheie cristologică, câtă vreme însăși Hristos a făcut vorbire despre Iona.

Pe de altă parte, aș îndrăzni să încerc și să propun o analiză a textului așa cum l-ar fi putut percepe iudeii dinaintea lui Hristos.

De ce fuge Iona ? Un prim indiciu ar putea fi chiar explicația pe care tot el o dă: „O, Doamne!, oare nu acestea erau cuvintele mele pe care eu le-am grăit pe când încă mă aflam în țara mea? Tocmai de-aceea apucasem să fug la Tarsis: fiindcă eu știam că Tu ești milostiv și îndurat, îndelung-răbdător și mult-milostiv, și că-Ți pare rău de răutăți."

Ce să înțelegem de aici ? Coroborat cu finalul capitolului 3, e rezonabil să presupunem că Iona obiectează față de salvarea ninivenilor, o apreciază ca fiind nedreaptă. El se așteaptă ca aceștia să fie pedepsiți pentru păcatele lor.
"Normal" (cf. gandirii, iudaice si nu numai, de auto-elect). Ninivitenii erau niste netaiati imprejur, care prin definitie erau o ofensa ca existenta chiar. Fii atent la nuanta, la ce ii spune Hashem lui Jonah, cum acolo sunt niste mii de niniviteni, ma rog, cu aproximatie, care nu stiu sa deosebeasca stanga de dreapta, afara de o multime de vite. Caracterizarea asta, plus aceasta alaturare...ce nuanta iti subliniaza? E dovada de respect sa enumeri niste fiinte umane cu livestock si pets ai lor? Vorba unui personaj de al lui Istrati: " zece mii de pogoane, douazecii de mii de vite, o mie cinci sute de robi. cam tot aia". Cartea lui Iona a fost scrisa de un iudeu, cu prejudecatile nationale, rasiale si religioase inerente. Asa ca el subliniaza mania lui Iona pentru ca niste dusmani ai Poporului sunt crutati. Tu ai dreptate, cheia cristologica nu e singura.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare