Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #10  
Vechi 17.01.2016, 11:22:46
Misuar Misuar is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2016
Mesaje: 146
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Este un aspect particular al chestiunii mai generale: "de ce ingaduie Dumnezeu raul" ? Fiindca din acelasi motiv ingaduie schismele, ereziile, falsele religii, dupa cum ingaduie razboaie, foamete, boli ori seceta.
Asa cum am spus mai spus, exemplul cel mai bun e scenariul din Rai, unde Adam si Eva il cunosteau direct pe Dumnezeu, stiau care sunt poruncile direct de la El, si totusi raul exista ( sarpele ) si prin voia lor libera au ales incalcarea poruncilor.
Ori omul de azi, vine pe lume necunoscand nimic ( nici porunci, nici pe Dumnezeu ).

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Cea dintai datorie a omului pe Pamant este sa Il cunoasca pe Dumnezeu. Atata cat se lasa Atoatele cunoscut. Pentru aceasta, omul este chemat sa cerceteze daca nu cumva Dumnezeu a vorbit oamenilor, ce anume le-a spus si ce a facut. Omul poate avea ideea de Dumnezeu unic, inteligent, viu si atotputernic bazandu-se numai pe observatie si intelgenta sa. Cu conditia bunei credinte. Ulterior, de asta data bazandu-se pe sursele credintei, dintre care cea dintai este cuvantul Domnului care e Biblia, omul poate descoperi atat misiunea generala a oamenilor pe pamant, cat si faptul ca Dumnezeu Intrupat a cladit o singura Biserica, pe care o prefigurase si ingrijise timp de milenii inainte prin poporul Sau ales. De asemenea, omul cunoaste criteriile dupa care poate deosebi Biserica autentica, aceea cladita de Cristos, de falsele Biserici.
Intradevar, ideea unui Dumnezeu creator si infinit, unic si viu este intuitiva, probabil insamantata in om.
Dumneavostra vorbiti despre Biblie ca si sursa adevarului, probabil ( dar nu neaparat ) fiind crescut in Europa crestina, eventual intr-o familie de crestini. Dar omul care se naste in China, in India, crescut intr-o alta cultura? Sau amerindienii de pe la 1000, la care Biblia nu ajunsese?
Poate ne spuneti care si care sunt criteriile dupa care omul poate deosebi 100% care e Biserica autentica si de ce considerati ca sunt adevarul ultim.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Toate acestea, insa, cu conditia bunei credinte. Sa nu uitam ca omul e singura faptura vizibila care, daca vrea, ii poate spune "Nu!" lui Dumnezeu.

Prin urmare, nu alegerea gresita o osandeste Domnul. Motivul pentru care cei care se afla in afara Bisericii lui Dumnezeu se expun damnarii perpetue nu este rezultatul unei alegeri care ar fi cumva asa, ca rezultatul unei extrageri loto, ci reaua credinta cu care s-a facut.
In cazul acesta nu vorbim de alegere gresita, ci de lipsa unei alegeri, lipsa unui demers, a unei cercetari, a unei preocupari, a unui parcurs propriu. Imi aminteste de un banc in care Itic se roaga staruitor, sambata de sambata, sa castige la loto. Dintr-o data se aude o voce ca de tunet: "Bey Itic, dar mai joaca si tu, din cand in cand, trage macar un bilet!". Cea mai buna metoda de a nu castiga la loto este sa nu joci. Dar, cum spuneam mai sus, alegerea asta (curios termen, eu il prefer pe acela de a urma religia decat de a alege religia) nu are caracter aleatoriu, din moment ce Dumnezeu, din inaltul Lui, a facut destule demersuri in creatie si in sufletele noastre ca sa Il urmam asa cum trebuie.
Poti sa faci cate demersuri vrei, dar fiecare dogma, sau fiecare religie are argumentele ei. De exemplu schisma dintre Biserica Catolica si Ortodoxa. Fiecare are argumentele sale, nu se poate spune despre niciuna ca nu are argumente impotriva celeilalte.
Si atunci omul alegere ceea ce i se pare lui ca are argumentele mai puternice, dar tot tine de predilectia omului. Omul alege cu buna credinta. Daca credeti ca oamenii sunt de alta credinta fiindca vor sa fie osanditi, etc, sau ca vor sa ispiteasca pe Dumnezeu, cred ca gresiti grav.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare