Rugăciunea de pocăinÈă a regelui Manase
Doamne AtotÈiitorule, Dumne*zeul părinÈilor noÈtri, al lui Avraam, al lui Isaac Èi al lui Iacov Èi al seminÈiei lor celei drepte, Cel ce ai făcut cerul Èi pământul cu toată podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Care ai încuiat adâncul Èi l-ai pecetluit cu numele Tău cel temut Èi slăvit, înaintea Căruia toate se tem Èi tremură din pricina atotputerniciei Tale; pentru că nimeni nu poate să stea înaintea strălucirii slavei Tale Èi nesuferită este mânia urgiei Tale asupra celor păcătoÈi.
Nemăsurată Èi neajunsă este Èi mila făgăduinÈei Tale, căci Tu eÈti Domnul cel Preaînalt, bun, îndelung-răbdător Èi mult-milostiv, Căruia Îi pare rău de răutăÈile oamenilor.
Tu, Doamne, după mulÈimea bunătăÈii Tale, ai făgăduit pocăinÈă Èi iertare celor ce Èi-au greÈit Èi după mulÈimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăinÈă păcătoÈilor, spre mântuire. AÈadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepÈi, n-ai pus pocăinÈă pentru cei drepÈi: pentru Avraam Èi Isaac Èi Iacov, care nu Èi-au greÈit Èie, ci ai pus pocăinÈă mie, păcătosului, pentru că am păcătuit mai mult decât nisipul mării. Multe sunt fărădelegile mele Èi nu sunt vrednic a căuta Èi a privi la înălÈimea cerului, din pricina mulÈimii nedreptătilor mele. Strâns sunt eu cu multe cătuÈe, încât nu pot să-mi ridic capul Èi nu am nici loc de odihnă, pentru că Te-am mâniat Èi rău am făcut înaintea Ta; n-am împlinit voia Ta, nici am păzit poruncile Tale, ci fapte urâte am făcut, înmulÈindu-mi smintelile.
Dar acum îmi plec genunchii inimii, rugând bunătatea Ta Èi zicând: Am păcătuit, Doamne, am păcătuit Èi fărădelegile mele eu le cunosc; însă tot eu cer, rugându-Te: iartă-mă, Doamne, iartă-mă Èi nu mă pierde din pricina fărădelegilor mele, Èi nici nu mă osândi la întuneric sub pământ, căci Tu eÈti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc. Arată-Èi peste mine bunătatea, mântuieÈte-mă pe mine, nevrednicul, după mare mila Ta Èi Te voi preaslăvi în toate zilele vieÈii mele; căci pe Tine Te slăvesc toate puterile cereÈti Èi a Ta este slava în vecii vecilor. Amin.
Last edited by cristiboss56; 16.08.2016 at 20:15:01.
|