![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
"Sfântul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paștilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtășirea cu Sfintele Taine. El închipuiește postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Paștile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.
În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame. MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de (24 Februarie/9 martie) aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la (9/22 Martie) Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor . MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire – (25 Martie/7 aprilie) si în Dumininica Floriilor. Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit. Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare. P.S. Acestea sunt regulile de mănăstire, creștinii pot mânca ulei pe parcursul întregului post. Dumnezeu să vă Binecuvinteze și Doamne ajută." (Sursa: http://csf.md/intreaba-preotul/ )
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Altfel nu văd de ce, în caledarul meu editat de arhiepiscopie scrie "dezlegare la ULEI și vin".
|
|||
|
|||
![]()
Vad ca nu functioneaza citarea. Vroiam sa-l citez pe Dragos.
Vezi ca acolo n-am scris eu, ci un preot ortodox. Am dat si sursa de unde am citat.
|
||||
|
||||
![]()
Și ce dacă? Eu ți-am zis ce scrie într-o publicație oficială a unei arhiepiscopii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
* Intrebari din astea de cusurgiu (chiar daca nu esti) oare de unde vin? Eu cred ca mai intai vin dintr-o prea multa atentie acordata regulilor, normelor stricte. Dintr-o raceala a mintii lasate slobode peste campiile calde ale inimii... E inclinatia noastra spre formalism, spre surogat, spre iesirea laudabila din legatura cu Domnul in baza unor carcoteli. Care par, nu-i asa, "logice". Mintea voieste sa se instapaneasca asupra inimii prin socotelile ei lumesti. Iar lumea e mereu isteata, nu-i asa? Da, e isteata, dar piere ca floarea campului. In timp ce invataturile Parintilor, practicile vechi ale credinciosilor, sunt perene.... Ele vin din cunoastere, din acea teorie si practica daruite credinciosilor de catre Duhul, prin milenii. * Daca vrem sa abordam viata si credinta ca pe un puzzle, atenti sa gasim mereu piesa lipsa or prost aranjata, n-o sa ne iasa nimic. Acest puzzle nu se rezolva dupa reguli formale, ci dupa o inclinatie iubitoare. Ea, inclinatia asta, te poarta peste toate neintelegerile si nepotrivirile si iti arata noima ascunsa a lucrurilor. Fara aceasta inclinatie nici nu poti sa te rogi. Starea speciala a spiritului nostru, care e rugaciunea, ne ajuta inca si mai mult cand postim. A te ruga cu infrangere, a fi in receptivitate fata de soapta Cerului (zic soapta, intrucat cunosc ca nu prea obisnuieste sa urle), iti aduce multe folosuri printre care si masura potrivita in post. Dar a nu fi in rugaciune si totusi a te apuca de postit - valeu ce risipa! Ce zadarnicie! Ce nonsens... Si inca, ditamai pericolul! Cum sa postesti fara infrangerea inimii? Vrei sa-ti plesneasca sufletelul?...:) * Parintele zice acolo sa nu fim perfectionisti, extrem de pretentiosi cu regulile si mai zice ca nu-i nimic daca ai mancat nu stiu ce - cata vreme gandul tau a fost unul curat, de apropiere smerita inaintea Domnului. Postim cum putem. Si tocmai pentru ca nu putem cum ne-ar dicta nu stiu ce exigente descoperim, iata, cat suntem de neputinciosi... Iar asta cu atat mai mult ne ajuta sa ne tinem la smerenie si sa pricepem, a cata oara, Doamne, ca fara Tine nimic suntem. Nimic cu ifose tantose, desigur... * In concluzie, lupta cea buna se pare ca nu e a triumfatorilor, ci a invinsilor. Dar a unor invinsi care se recunosc asa cu ajutorul luminii blande a Parintelui, lumina care le sopteste ca vor primi, de fapt, cununa invingatorilor.... Poetul pe care-l poarta CristianR la semnatura (nu ca pe scalpul unui invins la curea, ci mai degraba ca pe colierul nepretuit dimprejurul inimii oferit in dar de un frate, spre aducere-aminte si imbarbatare) zice ca vom muri. In splendoare. Da, asa se cuvine sa fie lupta cea buna si rasplata: splendide! Iar pentru asta nu e nevoie decat de putina punere in paranteza a ifoselor rigoriste ale mintii carcotase, razvratite. Sa cercetam, asadar, cu dragoste! Cu infrangerea inimii... N-o sa ne mai arda de bagat bete-n roate si drumul se va deschide iarasi, nesfarsit, inainte. Si apoi vom zice inca mai insufletit, dii calutule! Tronca-tronca, schiopa-schiopa .... si asa mai departe, pana cand nu mai simti decat leganatul pe aripi, al ingerilor....:) (ma rog, marfarul de clasa a treia, in care deapana poezele Daniel Turcea si CristianR...:)) Last edited by ioan67; 16.09.2016 at 16:13:28. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Reteta coliva | DinuC | Slujba inmormantarii | 47 | 21.02.2014 07:45:51 |
Fie-va mila de un om aflat in mare, mare ispita! | Ana-Maria N | Umanitare | 42 | 08.04.2012 15:12:22 |
Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 09:18:42 |
Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 15:56:59 |
O mare rugaminte odata cu aceasta Sfanta mare sarbatoare | mara2008 | Generalitati | 7 | 25.12.2009 22:35:45 |
|