Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.01.2017, 01:01:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Asta e o mare prostie. Niciun reformator nu a susținut că până la Reformă creștinismul a fost "lipsă".
Ba da.
Desigur, e vorba de ala apostolic, "adevarat", ei sunt primii care si-au adus aminte de el.
Fiecare schisma derivata din schisma schismei stra-schisemei a re-iterat exact aceleasi pretentii.
Pana la ei, crestinism apostolic, ioc.

Ma rog, sunt constienti ca lipsa legitimitatii istorice e problematica, de aia mai incearca, pentru necunoscatori, sa mai arate chipurile spre "crestinii adevarati" dinainrea lor.

De obicei, grupulete de eretici, fara continuitate istorica, persecutati de biserica romano-catolica.
Daca aveau si ceva Scripturi cu ei, perfect.

Bibliolatri? Check.
Martirizati de romano-catolici? Check
Erezii? Check ....err.. se presupune ca nu trebuia sa stiti despre asta.

Uite, intreaba-l pe dl. PentiTraditional.

O sa-ti spuna cu mandrie patriotica, ca au radacinile direct de la Apostoli, din zilele glosolaliei.
Daca il pui sa-si traseze drumul prin istorie de atunci si pana acum, err... system overload & silent mode.

Pastorii lor fac facultati de teologie serioase si stiu cum stau lucrurile, dar crezi ca are vreo unul curaj sa vorbeasca laudativ in adunare despre Una Biserica de unde au furat Sf. Scriptura?

Doar atat: ei sunt "biblici" si "apostolici", restul nu.
Oricum nu vrea nimeni sa stie ceva mai mult, e prea complicat.

Last edited by AlinB; 11.01.2017 at 01:19:48.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 10:56:14
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Uite, intreaba-l pe dl. PentiTraditional.
O sa-ti spuna cu mandrie patriotica, ca au radacinile direct de la Apostoli, din zilele glosolaliei.
Colegu' AlinB, dl. Penti iti va raspunde exact la fel ca orice alt crestin de pe forum. Nici mai mult nici mai putin. Poate doar mandria lui sa fie mai putin exclusivista. In rest, la fel.

Daca nu ma crezi pe mine, intreaba-l, de exemplu pe Catalin sau pe Copacel sau pe orice ortodox de pe forum. Fa un exercitiu si vezi daca vreunul dintre ei iti va spune ca radacinile lui sunt in Mihail Cerularie.

Toti iti vor raspunde-n cor: noi ne tragem direct din Apostoli, de la Cincizecime, anul 33. Ba unii iti vor zice chiar si de felonul si Cartile Liturgice ale lui Pavel.

Daca vei intreba doi colegi catolici, ei iti vor raspunde la fel.
Niciunul nu-ti va spune: "noi la 1054 ne-am rupt din ortodoxie, singura biserica adevarata si am devenit schismatici si eretici."

Nu te astepta ca un pretestant sau un catolic sa sustina pozitia ortodoxa!
E nerealist.
Citat:
Doar atat: ei sunt "biblici" si "apostolici", restul nu.
Da, dar macar noi mai dam o sansa la mantuire si celorlalti. Daca se pocaiesc, binenteles. Insa nu spunem ca daca vor sa fie mantuiti trebuie mai intai sa treaca in Biserica Penticostala.

Ortodocsii nu si nu. Daca nu devii ortodox, ioc mantuire.

Last edited by Penticostalul Traditional; 11.01.2017 at 11:19:14.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 12:42:31
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Da, dar macar noi mai dam o sansa la mantuire si celorlalti. Daca se pocaiesc, binenteles. Insa nu spunem ca daca vor sa fie mantuiti trebuie mai intai sa treaca in Biserica Penticostala.

Ortodocsii nu si nu. Daca nu devii ortodox, ioc mantuire.

Punctul de vedere ortodox este, si in aceasta privinta, mult mai aproape de Biblie decat punctul de vedere penticostal. Doar ca, dupa parerea mea, au gresit...Biserica. Dar esenta ramane: Biserica, si numai ea, este vehiculul salvarii, Maslinul Altoit, via sadita de dreapta lui Dumnezeu.

Eu nu am citit nicaieri in Cartea Sfanta ca te-ai putea mantui in afara Bisericii. Nici ca Biserica ar avea un fel de granite invizibile, astfel incat sa faci parte din ea fara sa-ti dai seama. Ceea ce am citit eu este ca s-au salvat cei care erau in Arca lui Noe, iar cei care erau "uniti spiritual cu Arca lui Noe" au pierit in Potop. Ceea ce am citit eu este ca nu toti evreii au format Poporul Ales, ci numai aceia care l-au urmat pe Moise, in timp ce aceia care au ramas cu Faraon intelegem ca au pierit. Chiar si dintre primii, in Tara Fagaduita au pus piciorul doi insi, din toata multimea care plecase.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 13:39:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Punctul de vedere ortodox este, si in aceasta privinta, mult mai aproape de Biblie decat punctul de vedere penticostal. Doar ca, dupa parerea mea, au gresit...Biserica.
Mda, daca intr-o buna zi ortodocsii care pleaca Duminica la slujba , nimeresc cu totii in cate o Biserica Catolica, vor fi mantuiti...
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ceea ce am citit eu este ca nu toti evreii au format Poporul Ales, ci numai aceia care l-au urmat pe Moise, in timp ce aceia care au ramas cu Faraon intelegem ca au pierit.
Asa intelegem cu totii.

Iar pana in anul de gratie 2017 protestantii au inteles bine ca Poporul Ales este format numai de aceia care l-au urmat pe Martin Luther, in timp de aceia care au ramas cu Papa, au pierit.

Insa tinand cont ca in acest an catolicii doresc sa trecem ”de la conflict la comuniune, impreună în speranță”, sunt primiti si ei in Canaan.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 18:59:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Nu te astepta ca un pretestant sau un catolic sa sustina pozitia ortodoxa!
E nerealist.
Mai intai ar trebui sa te straduiesti sa intelegi pozitia ortodoxa.
Daca ai intelege-o, n-ai face afirmatii de genul:

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Daca nu ma crezi pe mine, intreaba-l, de exemplu pe Catalin sau pe Copacel sau pe orice ortodox de pe forum. Fa un exercitiu si vezi daca vreunul dintre ei iti va spune ca radacinile lui sunt in Mihail Cerularie.

Toti iti vor raspunde-n cor: noi ne tragem direct din Apostoli, de la Cincizecime, anul 33. Ba unii iti vor zice chiar si de felonul si Cartile Liturgice ale lui Pavel.

Daca vei intreba doi colegi catolici, ei iti vor raspunde la fel.
Niciunul nu-ti va spune: "noi la 1054 ne-am rupt din ortodoxie, singura biserica adevarata si am devenit schismatici si eretici."
Si acum, ca si cautator autentic al adevarului care fara doar si poate esti, dar fara inca o doza semnificativa de discernamant, imi permit sa-ti sublinez diferenta care iti scapa.

Vezi tu, spre deosebire de neoprotestanti care s-au rupt din diverse grupari cu care au dat pe urma de pamant, pe motiv ca parintii n-au fost la inaltimea viziunii spirituale ale copiilor, lucrul asta nu s-a intamplat nici in Biserica Ortodoxa nici in biserica romano-catolica.

Nici una din ele nu si-a renegat trecutul sau a venit cu inovatii doctrinare sau de alta natura - nu la momentul schismei oricum, si nici mai tarziu, cel putin Biserica Ortodoxa.

Fiecare si-a dus mai departe traditia pe care au respectat-o ca si pana atunci, la fel si inaintasii.

Ceea ce, repet, nu se poate spune despre gruparile neoprotestante care au luat nastere tocmai renegandu-si radacinile de pana atunci, prezentandu-se pe sine ca "upgrade" -uri semnificative fata de trecutul condamnat chiar ca nedemn.

Este exact diferenta intre un copac care se rupe in doua, fiecare bucata pastrand radacinile (cazul Marii Schisme) si o creanga care se rupe de copac sau mai rau, dintr-o creanga care s-a rupt din copac sau din creanga care s-a rupt dintr-o creanga care ..etc. si pretinde ca ea este un copac mult mai bun decat oricare a existat de la samanta de copac incoace.

Citat:
Mantuirea altora e in mana lui Dumnezeu, asa ca sa nu fim absurzi sa cream un "om de paie" in lipsa de argumente.

De altfel probabil ca esti si tu fan al doctrinei "In afara Bisericii nu exista mantuire".
Diferenta sta doar in modul in care iti concepi tu eclesiologia.

Ortodocsii nu si nu. Daca nu devii ortodox, ioc mantuire.[/quote]
Vechi 12.01.2017, 01:06:41
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi permit sa-ti sublinez diferenta care iti scapa.

Vezi tu, spre deosebire de neoprotestanti care s-au rupt din diverse grupari cu care au dat pe urma de pamant, pe motiv ca parintii n-au fost la inaltimea viziunii spirituale ale copiilor, lucrul asta nu s-a intamplat nici in Biserica Ortodoxa
Nu sunt foarte convins.
Eu cred mai degraba ca oriunde se produce o schisma, cele doua grupari se vorbesc de rau una pe cealalta.

Te rog sa nu-mi spui ca la ortodocsi, cand diverse grupari se rup unele de altele, o fac in deplina pace si armonie, fratii se imbratiseaza, se elogiaza reciproc, etc.

Ca sa iau doar un caz de la noi, BOSV cam ce spune despre BOR?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 12:30:56
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
Ba da.

Fiecare schisma derivata din schisma schismei stra-schisemei a re-iterat exact aceleasi pretentii.
de fapt o singura ruptura e importanta, cea dintre roma si constantinopole din 1054. papalitatea a dus o lupta extrema pentru impunerea superioritatii spiritualului asupra temporalului. inainte de asta a trebuit sa se reformeze ea insasi, ma refer la biserica latina. in plina reforma in apus la constantinopole a fost numit un mirean ca patriarh, chestiune de neacceptat la roma, in contradictie cu ceea ce combatea papalitatea. au urmat anatemizarile reciproce, schisma definitiva.

de unde pana unde erezii si alte cele...
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 12:39:15
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2010
Implicit

Si totusi Hristos ce spune despre toate 'bisericile' aparute in timp si despre toata cearta asta intre 'crestini', intre ucenicii si urmatorii lui?

Pe El L-a intrebat cineva despre toata situatia asta?

Ne certam fara sa intrebam Capul Bisericii unde isi gaseste El trupul.

Interesant, vorbim despre Hristos dar nu cu El. A ajuns un fel de obsesie si motiv de cearta si nu Dumnezeu Viu cu care vorbesti.
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 12:47:17
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Si totusi Hristos ce spune despre toate 'bisericile' aparute in timp si despre toata cearta asta intre 'crestini', intre ucenicii si urmatorii lui?

Pe El L-a intrebat cineva despre toata situatia asta?

Interesant, vorbim despre Hristos dar nu cu El. A ajuns un fel de obsesie si motiv de cearta si nu Dumnezeu Viu cu care vorbesti.
dupa cum se vede toata lumea face clasamente, eu sunt cel mai bun, dupa mine vine el, chiar daca a gresit... abia la urma veniti voi si nu stiu daca nu cumva sunteti eretici, etc. :)

probabil ca nu conteaza cum se numeste biserica, suntem judecati unul cate unul, nu?
Reply With Quote
Vechi 11.01.2017, 13:14:43
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Unii se cearta pentru a pune monopol pe Trupul lui Hristos.
Si lupta ca a lor confesiune sa primeasca exclusivitate.

Insa Trupul lui Hristos se gaseste pe tot pamantul. Orice crestin nascut din nou care il iubeste si il urmeaza pe Hristos pana la sfarsitul vietii, face parte din Trupul lui Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare