Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.02.2017, 23:50:10
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

M-am referit la "intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie". Mie, personal, nu mi se pare normală vânzoleala care se face în biserică când credincioșii îngenunchează. Cred atenția ar trebui îndreptată spre cuvântul citit de preot. Vânzoleala are loc și la terminarea citirii Evangheliei sau când se iese cu darurile...și povestea poate continua. Sau care cum intră în biserică se duce să se închine fără să țină cont că a început slujba, ba mai mult unii iau toate icoanele la rând chiar și pe cele de pe catapeteasmă. Dacă a început slujba, firesc este să te închini discret la intrarea în biserică și la fel de discret să îți cauți un loc fără să perturbi slujba, defilând prin toată biserica.

Perioadele de „ne-îngenunchere canonică” în Biserică:
- Toate duminicile (52) anului liturgic (de la vecernia de sâmbătă după-amiază la vecernia de duminică după-amiază);
- De la Paște la Cincizecime (de la Dumnezeiasca Liturghie pascală până la Vecernia din Duminica Cincizecimii);
- În cele 12 zile de la Crăciun la Bobotează;
- În timpul unei hirotonii de diacon, preot sau episcop (în afară de candidatul la hirotonie, și aceasta numai începând cu secolul al XVII-lea);
- În timpul tuturor Sfintelor Liturghii zilnice, fie că se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur, sau a Sfinților Iacob și Marcu.

Perioadele de „îngenunchere canonică“ în Biserică:
- Îngenuncherea este poruncită de Biserică atunci când episcopul, preotul sau diaconul ne invită să îngenunchem: „Plecând genunchii noștri, Domnului să ne rugăm!”.
- În timpul Dumnezeieștii Liturghii a Darurilor mai-înainte-sfințite;
- În timpul slujbelor din Postul Mare (în afară de sâmbătă și duminică);
- În timpul slujbei Paraclisului Născătoarei de Dumnezeu din luna august (în afară de sâmbătă și duminică);
- În timpul tainei sfintei spovedanii (în afară de sâmbătă și duminică);
- Începând cu Vecernia Cincizecimii (duminică după-amiază);
- Acasă, se îngenunchează în aceleași ca și la biserică (în afară de sâmbătă și duminică).

Pentru a preciza orientarea Bisericii în acest sens, trebuie să spunem aici că imediat după perioada liturgică pascală, la Vecernia din după-amiaza duminicii Cincizecimii, credincioșii, pentru prima dată de la Paște, primesc porunca de a îngenunchea. Pentru restul anului liturgic, momentele în care se îngenunchează sunt cele de mai sus. Creștinii rămân deci în genunchi în cursul săptămânii, pentru a-și aminti căderea și îndepărtarea lor de Dumnezeu, și se roagă în picioare duminica în amintirea învierii lor de către Hristos.

http://forum.teologie.net/viewtopic.php?t=182

Last edited by simpllu; 28.02.2017 at 02:58:10.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2017, 23:55:25
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
M-am referit la "intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie". Mie, personal, nu mi se pare normală vânzoleala care are loc în biserică când credincioșii îngenunchiază. Cred atenția ar trebui îndreptată spre cuvântul citit de preot și nu spre a găsi un loc pe podea. Vânzoleala are loc și la terminarea citirii Evangeliei sau când se iese cu darurile...și povestea poate continua. Sau care cum intră în biserică se duce să se închine la icoana pusă la închinare, ba mai mult sunt unii de le iau pe toate la rând și pe cele de pe catapeteasmă. Dacă a început slujba, firesc este să te închini discret la intrarea în biserică și la fel de discret să îți cauți un loc fără să perturbi slujba defilând prin toată biserica.
Dar nu e o problema care poate fi rezolvata local si prin cateheza ? Mi se pare ca spui ca trebuie sa schimbam Mersul Trenurilor pentru ca unii se imbulzesc la usi inainte ca trenul sa ajunga in gara. Sau dispare sapunul lichid de pe nu stiu unde. :)
Citat:
Sunt articole la categoria "Istorie și actualitate".
Glumeam.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 00:19:54
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Dar nu e o problema care poate fi rezolvata local si prin cateheza ? Mi se pare ca spui ca trebuie sa schimbam Mersul Trenurilor pentru ca unii se imbulzesc la usi inainte ca trenul sa ajunga in gara. Sau dispare sapunul lichid de pe nu stiu unde. :)
Nu am susținut și nu susțin nu știu ce reformă. Discuția de față nu o văd mai mult decât un simplu lătrat la lună. :))
Categoric avem nevoie de cateheză (cu siguranță pescuitorii în ape tulburi nu mai aveau ce momi), dar vezi unele lucruri sunt neclare, la fel ca și cu problema căsătoriilor mixte. Avem nevoie de o uniformizare a textelor și practicilor liturgice, dar nu e cazul acum. :)

Last edited by simpllu; 28.02.2017 at 10:33:48.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 06:52:51
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Dragilor, ortodoxia este despre reguli lumești sau despre reguli dumnezeiești?
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 12:03:26
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Dragilor, ortodoxia este despre reguli lumești sau despre reguli dumnezeiești?
pai "Biserica Mea" se refera la comunitate, la oameni, nu la o constructie efemera, nu?

edit.vreau sa spun ca nu cred ca primeaza regulile bisericesti ci comunitatea crestina, oamenii.

Last edited by Lancelot; 28.02.2017 at 12:06:10.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 21:00:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
pai "Biserica Mea" se refera la comunitate, la oameni, nu la o constructie efemera, nu?

edit.vreau sa spun ca nu cred ca primeaza regulile bisericesti ci comunitatea crestina, oamenii.
Sunt trei intelesuri ale Bisericii, pe langa cladire si comunitatea credinciosilor este si sensul cel mai important, institutia lasara de Hristos, care este Trupul lui Iisus si al carei Cap este Hristos. In acest ultim inteles Biserica este infailibila, fara greseala, la fel ca si Capul Sau.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 21:27:25
Ratoon Ratoon is offline
Banned

Data înregistrării: 20.02.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sunt trei intelesuri ale Bisericii, pe langa cladire si comunitatea credinciosilor este si sensul cel mai important, institutia lasara de Hristos, care este Trupul lui Iisus si al carei Cap este Hristos. In acest ultim inteles Biserica este infailibila, fara greseala, la fel ca si Capul Sau.
De ce este infailibilă? Înțeleg de ce este Capul infailibil, însă de ce și trupul? Sfinții sunt infailibili?
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 21:37:02
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
unde gasim intelesul de cladire?
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 20:53:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
M-am referit la "intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie". Mie, personal, nu mi se pare normală vânzoleala care se face în biserică când credincioșii îngenunchează.
E acelasi inteles, nu e vorba nicicum de a sta drepti acolo, cum zice diac. Ica. Dupa cum vezi, argumentele sunt inventate. Nu e nimic gresit in slujbe, singura problema e cei ce vor sa reformeze slujbele, asa cum spune si Parintele Serafim Rose, o fac in spirit protestant, e un alt duh.
Citat:
Perioadele de „îngenunchere canonică“ în Biserică:
Asa cum spune si IPS Bartolomeu Anania, se poate sta si in picioare si ingenunchat, ingenuncherea insemna mai multa smerenie. Cred ca inainte s-a spus sa se stea in picioare pentru ca ingenuncherea era vazuta ca un semn de odihna. Acum lumea ingenuncheaza in semn de smerenie. Oricum, asa cum spun si teologii de la noi e un lucru de mica importanta.
Singura problema e reformarea aceasta in spirit protestant. Citeste link-ul dat de mine, acolo e analizat fiecare argument adus de reformisti.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2017, 23:30:36
Senior Member

Implicit

Citat:
E acelasi inteles, nu e vorba nicicum de a sta drepti acolo, cum zice diac. Ica. Dupa cum vezi, argumentele sunt inventate. Nu e nimic gresit in slujbe, singura problema e cei ce vor sa reformeze slujbele, asa cum spune si Parintele Serafim Rose, o fac in spirit protestant, e un alt duh.
Cum să fie inventate argumentele dacă au fost lăsate canoane în acest sens? Tocmai, plecatul genunchilor (când nu e cazul) poate fi o formă a duhului protestant ascuns sub o mască de falsă evlavie. Bineînțeles, îndemnul se adresează și duhului, nu doar trupului.

Citat:
Asa cum spune si IPS Bartolomeu Anania, se poate sta si in picioare si ingenunchat, ingenuncherea insemna mai multa smerenie.
Smerit înseamnă a ști să stai acolo unde îți este locul, să ții cont de prezența celor jurul tău cărora le-ai putea distrage atenția prin gesturile tale.

Citat:
Cred ca inainte s-a spus sa se stea in picioare pentru ca ingenuncherea era vazuta ca un semn de odihna. Acum lumea ingenuncheaza in semn de smerenie.
Canonul 90 al Sinodului Trulan precizează: "Am primit în mod canonic, de la de Dumnezeu purtătorii Părinții nostri, să nu plecăm genunchii în dumineci, cinstind Invierea lui Hristos..."

Sfântul Petru al Alexandriei (sec. al IV-lea) ne spune în canonul 15: iar duminica o ținem zi de bucurie pentru Cel ce a înviat în ea, întru care am primit să nu plecăm nici genunchii.

http://ortodoxiatinerilor.ro/credint...nchem-duminica

Citat:
Oricum, asa cum spun si teologii de la noi e un lucru de mica importanta.
Așa este, ce mai contează încă un lucru mic pe lângă multe altele. Aparent pare doar o problemă de formă (eu zic și cu implicații de fond dacă ții cont de ce spun canoanele). Ca la noi, la nimeni, fiecare cu regula lui, iar Biserica cu regulile sale.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare