![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
putini dintre voi sunt constienti de tot ceea ce presupune "pocainta adevarata", s-a scris rareori aici, cel putin eu nu am citit pana acum, mai ales ca exista puncte de vedere superficiale precum cel care insiruie spovedania+impartasania ca act de pocainta complet. deci: "pocainta cea adevarata den trei parti are fiinta ei. Intai den infrangerea inimii. A doua den ispovedaniia pacatelor la parintele cel duhovnicesc. Si a treia facerea canonului". Citatul de mai sus este din "Invatatura besericeasca" al lui Antim Ivireanul. "sinceritatea si severitatea trebuie sa prezideze toate aceste secvente, in succesiunea lor, si mai cu seama examenul de constiinta, acea "infrangere a inimii", Antim spune rumpere si sfaramare, adica achizitionarea starii de regret profund pentru greselile comise, remuscare adanca in stare nu numai sa recapituleze abaterile, ci si sa se transforme in vointa de a nu mai cadea in culpa." acum, ce este dificil in aceasta succesiune? evident, cel mai important lucru, primul! "infrangerea inimii", sau asa cum atat de frumos se exprima autorul celor de mai sus, "achizitionarea starii de regret profund". Intrebare: crezi ca "infrangerea inimii" este ceva exclusiv crestinesc sau, chiar, religios? |
|
|||
|
|||
![]()
Parerea de rau pentru pacatele facute tine de constiinta, care a fost data fiecarui om. Dar cu cat un om este mai pacatos si mai indepartat de Domnul, cu atat mai mult o sa aiba o parere rau mai mica.
|
|
|||
|
|||
![]()
Catalin,
Te rog mult, vreau un raspuns pe larg la ce ti-am scris. Multumesc mult.
|
|||
|
|||
![]()
O sa iti raspund doar daca te intereseaza raspunsul.
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, ma intereseaza.
|
|||
|
|||
![]()
O sa incerc sa raspund maine, acum nu mai am timp deloc.
|
|
||||
|
||||
![]()
Uite, vezi? Ăsta e cusurul tău. Eu ți-am spus că îmi formez opiniile pe baze ortodoxe, chiar dacă altele decât ale tale, dar nu eretice.
Slavă Domnului că găsim în Ortodoxie teologi destui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
deci "infrangerea inimii" tine de fiecare om in parte, fie el crestin, ateu, mahomedan, budist, etc. ceea ce spunea antim ivireanu acum 300 de ani stiau toti teologii crestini, stiu si cei de azi la fel de bine, stia si bartolomeu anania, exact acesta este motivul pentru care aduce in discutie ceva aproape antagonic crestinismului, islamul. am citit despre o soapta a lui dumitru staniloaie in urechea unui amic francez. cei doi calatoreau cu trenul, pe canapeaua din fata lor un tanar si o tanara stateau imbratisati, in fiecare privire pe care si-o aruncau se vedea iubirea, staniloaie ii spune francezului: "vezi, prietene, si acesti doi tineri se roaga, in felul lor!" cati dintre noi vor fi mantuiti si vor reveni pe pamant alaturi de Hristos? o infima parte din omenire si stiti ceva? e posibil ca majoritatea sa nu fie crestini! pentru ca mersul la spovedanie nu inseamna nimic fara "infrangerea inimii", absolut nimic. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
vorbesc serios.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|