Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.10.2017, 14:27:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Nimeni nu adus în discuție că ar fi ceva de îndreptat, dar faptul că sunt practici contestate de unii ca tine (gen obligativitatea sfințirii icoanelor) i-a determinat pe acești oameni să-și argumenteze alegerea făcută. Icona este sfințită de chipul pe care îl reprezintă. Dacă icoana nu corespunde normelor canonice, slujba de sfințire nu o face să devină icoană; și invers, dacă icoana este canonică, ea nu poate fi considerată lipsită de sfințenie dacă nu i s-a ținut slujba de sfințire.
De fapt chiar parintele Pruteanu spune ca trebuie indreptate Molitfelinicele si scris dupa dictarea parintelui acolo. Sau smulgerea icoanelor "necanonice" din biserici si din mainile calugarilor si arderea lor de catre grupurile de reformisti.
In privinta sfintirii icoanelor, totul e clar cand vedem ca se sfintesc racele sfintelor moaste, desi nimeni nu se indoieste ca acestea sunt sfinte. Din citat intelegem ca nu considera gresita sfintirea icoanelor, deci noi am discutat degeaba pana acum. Ce rost mai avea sa pierdem timpul, tu sustinand ca nu trebuie sfintite icoanele, cand nici parintele Pruteanu nu e impotriva?
Reply With Quote
Vechi 03.10.2017, 21:27:10
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt chiar parintele Pruteanu spune ca trebuie indreptate Molitfelinicele si scris dupa dictarea parintelui acolo.
Citez:

"Cred că ar fi bine totuși să se mențină rânduiala actuală din Molitfelnic, dar nu pentru a stropi icoanele cu agheasmă, ci ca o slujbă de primă cinstire/venerare a icoanei respective – un fel de „canonizare” a lor, la care Biserica, prin rugăciune înaintea ei și sărutare să recunoască în acea imagine o icoană canonică (!), cum se făcea în trecut prin scrierea de către episcop sau preot a numelui celui zugrăvit."

Citat:
Sau smulgerea icoanelor "necanonice" din biserici si din mainile calugarilor si arderea lor de catre grupurile de reformisti.
Rastălmăcești! Citez:

"Iar dacă chipul nu corespunde tradiției ortodoxe de pictare a icoanelor, acestea să fie respinse și să nu fie cinstite. Aceasta însă nu înseamnă că ele pot fi profanate, ci trebuie distruse prin ardere, chiar dacă la prima vedere sunt frumos executate, iar în locul lor să fie puse icoane ortodoxe canonice, numite și „icoane bizantine”."

Citat:
Din citat intelegem ca nu considera gresita sfintirea icoanelor, deci noi am discutat degeaba pana acum. Ce rost mai avea sa pierdem timpul, tu sustinand ca nu trebuie sfintite icoanele, cand nici parintele Pruteanu nu e impotriva?
Pentru că s-a găsit un deștept care să spună că părintele a luat-o pe arătură în privința acestei intrepretări, iar eu și tu, alți deștepți, i-am ținut isonul. :))

P.S. Pe mine mă distrează seriozitatea ta și cum alternezi între acrivie și indulgență în ceea ce privește aplicarea învătățurii ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2017, 21:45:29
Senior Member

Implicit

Citat:
Am pierdut timpul degeaba, cand nici macar parintele Pruteanu, pe care il tot citezi, nu spune ceea ce sustii tu, ca icoanele nu trebuie sfintite, ca ar fi o greseala sfintirea lor. Unii de pe forum au crezut chiar ca e un mare pacat, impotriva sinoadelor.
...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea caselor. S-au făcut afirmații la adresa părintelui Pruteanu cum că ar fi luat-o pe arătură. Să ne înțelegem, rânduiala sfințirii icoanelor nu are nicio bază în Tradiția Bisericii și nici o argumentație canonică. Părintele nu cere o revenire la vechea Tradiție, dar faptul că sunt unii care cer obligativitatea sfințirii icoanelor (spun că o icoană nesfințită rămâne doar o reprezentare), l-a determinat să argumenteze alegerea făcută de nu sfinți icoane. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. El nu "atacă" această practică de sfințire, dar nimeni nu poate pretinde obligativiatea sfințirii icoanelor (apropo, tu ai ajuns la catersirea unui preot pentru că nu sfințește icoane). Bravo! Ține-o tot pe contrasens! :)))
Reply With Quote
Vechi 03.10.2017, 22:08:45
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Implicit

[quote=simpllu]...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea
Citat:
caselor. S-au făcut afirmații la adresa părintelui Pruteanu cum că ar fi luat-o pe arătură. Să ne înțelegem, rânduiala sfințirii icoanelor nu are nicio bază în Tradiția Bisericii și nici o argumentație canonică. Părintele nu cere o revenire la vechea Tradiție, dar faptul că sunt unii care cer obligativitatea sfințirii icoanelor (spun că o icoană nesfințită rămâne doar o reprezentare), l-a determinat să argumenteze alegerea făcută de nu sfinți icoane. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. El nu "atacă" această practică de sfințire, dar nimeni nu poate pretinde obligativiatea sfințirii icoanelor (apropo, tu ai ajuns la catersirea unui preot pentru că nu sfințește icoane). Bravo! Ține-o tot pe contrasens! :)))
simpllu,esti doar un eretic,dar tu te crezi virtuos. Cata infatuare demonica sa te crezi mai presus de Biserica.
Vechi 04.10.2017, 21:00:06
Senior Member

Implicit

Citat:
...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea caselor. S-au făcut afirmații la adresa părintelui Pruteanu cum că ar fi luat-o pe arătură. Să ne înțelegem, rânduiala sfințirii icoanelor nu are nicio bază în Tradiția Bisericii și nici o argumentație canonică. Părintele nu cere o revenire la vechea Tradiție, dar faptul că sunt unii care cer obligativitatea sfințirii icoanelor (spun că o icoană nesfințită rămâne doar o reprezentare), l-a determinat să argumenteze alegerea făcută de nu sfinți icoane. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. El nu "atacă" această practică de sfințire, dar nimeni nu poate pretinde obligativiatea sfințirii icoanelor (apropo, tu ai ajuns la catersirea unui preot pentru că nu sfințește icoane). Bravo! Ține-o tot pe contrasens! :)))
Parintele spune ca e de acord cu sfintirea icoanelor (in acel pasaj, vad ca se contrazice in alte pasaje). Tu ai sustinut ca e gresita sfintirea icoanelor, impotriva Sinodului VII si a Traditiei.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 21:19:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Parintele spune ca e de acord cu sfintirea icoanelor (in acel pasaj, vad ca se contrazice in alte pasaje). Tu ai sustinut ca e gresita sfintirea icoanelor, impotriva Sinodului VII si a Traditiei.
Toată argumenția legată de sfințirea icoanelor am adus-o pentru că mi s-a cerut, nu pentru că m-am trezit eu să aduc argumente împotrivă. Hai să o luăm invers, o icoană este sau nu sfințită fără a fi stropită cu agheasmă în urma unei slujbe? Nu ocoli răspunsul! Poți răspunde cu da sau nu.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 21:25:36
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Hai să o luăm invers, o icoană este sau nu sfințită fără a fi stropită cu agheasmă în urma unei slujbe? Nu ocoli răspunsul! Poți răspunde cu da sau nu.
Sa o crezi tu ca o sa-ti raspunda.

Adica, n-o sa-ti raspunda cu da sau nu, pentru ca nu-i convine raspunsul.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 22:35:47
Senior Member

Implicit

Citat:
Toată argumenția legată de sfințirea icoanelor am adus-o pentru că mi s-a cerut, nu pentru că m-am trezit eu să aduc argumente împotrivă. Hai să o luăm invers, o icoană este sau nu sfințită fără a fi stropită cu agheasmă în urma unei slujbe? Nu ocoli răspunsul! Poți răspunde cu da sau nu.
Mi-ai scris o multime de mesaje, nu stiu daca o sa am timp sa raspund la celelalte mesaje. Mai ales ca imi spui aceleasi lucruri, desi ti-am scris de zeci de ori raspunsul. Eu spus ce spune si Biserica, tu spui ca Biserica se insala, la fel ca si alte dati. Sfinteste Biserica icoanele? Da sau nu? Tu nu esti de acord cu ce face Biserica, asa cum ai mentionat.
Ce este o icoana? Cine stabileste ce e o icoana, credinciosul? Din ce spui tu asta reiese. Daca cineva face un desen si spune ca e o icoana este chiar icoana? Legat de continuarea mesajului, ti-am scris de atatea ori despre sfintirea raclei cu sfintele moaste, dar tu nu intelegi nimic (la fel ca cei din grupul tau). De ce se sfinteste racla?
Asadar, normal e ca preotul sa vada icoana si, cu aceasta ocazie o si sfinteste. Daca sfinteste o pictura laica nu devine icoana. Pana si parintele Pruteanu e de acord cu sfintirea icoanelor, numai tu te-ai contrazis zile intregi, pretinzand si ca tu ai renunta de fiecare data. Dupa cum ai vazut, peste tot se sfintesc icoanele si tu imi spui mie ca eu sunt pe o cale gresita.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2017, 22:53:18
Senior Member

Implicit

Citat:
Mi-ai scris o multime de mesaje, nu stiu daca o sa am timp sa raspund la celelalte mesaje.

Atunci nu te mai băga ca musca-n lapte într-o discuție fără înțelegi contextul în care am făcut anumite afirmații.

Citat:
Mai ales ca imi spui aceleasi lucruri, desi ti-am scris de zeci de ori raspunsul. Eu spus ce spune si Biserica, tu spui ca Biserica se insala, la fel ca si alte dati.
Să vedem unde am spus. Iarăși faci afirmații gratuite.

Citat:
Sfinteste Biserica icoanele? Da sau nu?
Da, Biserica sfințește icoane de aproximativ 350 de ani.

Citat:
Tu nu esti de acord cu ce face Biserica, asa cum ai mentionat.
Nu am spus că nu sunt de acord, am adus argumente la afirmațiile grauite făcute de de tine și Flying la adresa părintelui Pruteanu când am adus în discuție acel articol.

Citat:
Ce este o icoana? Cine stabileste ce e o icoana, credinciosul? Din ce spui tu asta reiese.
Greșit, am spus că cei cei comercializează icoanele (pangarele bisericești) să nu mai pună în vânzare reprezentări necanonice, dar "sfințite".

Citat:
Daca cineva face un desen si spune ca e o icoana este chiar icoana? Legat de continuarea mesajului, ti-am scris de atatea ori despre sfintirea raclei cu sfintele moaste, dar tu nu intelegi nimic (la fel ca cei din grupul tau). De ce se sfinteste racla?
Nu am studiat acest aspect.

Citat:
Asadar, normal e ca preotul sa vada icoana si, cu aceasta ocazie o si sfinteste.
Deci, să înțeleg că o icoană (canonică) nesfințită de preot prin stropiea cu agheasmă în urma unei slujbe, nu este icoană?

Citat:
Daca sfinteste o pictura laica nu devine icoana.
Bravo! De acord cu tine.

Citat:
Pana si parintele Pruteanu e de acord cu sfintirea icoanelor, numai tu te-ai contrazis zile intregi, pretinzand si ca tu ai renunta de fiecare data. Dupa cum ai vazut, peste tot se sfintesc icoanele si tu imi spui mie ca eu sunt pe o cale gresita.
Aha, păi eu ți-am pus în față poziția părintelui Pruteanu, să înțeleg că nu mai e ecumenist cu idei protestante? Dacă numai eu intru în această categorie nu este nicio problemă. :))

Nu ți-am spus că e o cale greșită, ci că această practică nu are rădăcini în Tradiția Bisericii și că sunt preoți și locuri unde nu se practică sfințirea icoanelor. În schimb tu ai caterisi toți preoții care nu sfinșesc icoane.

Last edited by simpllu; 04.10.2017 at 23:16:49.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2017, 15:29:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Citez:
"Cred că ar fi bine totuși să se mențină rânduiala actuală din Molitfelnic, dar nu pentru a stropi icoanele cu agheasmă, ci ca o slujbă de primă cinstire/venerare a icoanei respective – un fel de „canonizare” a lor, la care Biserica, prin rugăciune înaintea ei și sărutare să recunoască în acea imagine o icoană canonică (!), cum se făcea în trecut prin scrierea de către episcop sau preot a numelui celui zugrăvit."
Un exemplu elocvent a ceea ce ziceam. Desi eu ma referisem la modificarea Moliftelniclui in privinta sfintirii.
Citat:
Rastălmăcești! Citez:
"Iar dacă chipul nu corespunde tradiției ortodoxe de pictare a icoanelor, acestea să fie respinse și să nu fie cinstite. Aceasta însă nu înseamnă că ele pot fi profanate, ci trebuie distruse prin ardere, chiar dacă la prima vedere sunt frumos executate, iar în locul lor să fie puse icoane ortodoxe canonice, numite și „icoane bizantine”."
Cred ca nu ai citit exact, asta am spus si eu, intr-un mod mai ironic. Adica luate din biserici si arse.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
casatorie

Thread Tools
Moduri de afișare