![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In privinta sfintirii icoanelor, totul e clar cand vedem ca se sfintesc racele sfintelor moaste, desi nimeni nu se indoieste ca acestea sunt sfinte. Din citat intelegem ca nu considera gresita sfintirea icoanelor, deci noi am discutat degeaba pana acum. Ce rost mai avea sa pierdem timpul, tu sustinand ca nu trebuie sfintite icoanele, cand nici parintele Pruteanu nu e impotriva? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cred că ar fi bine totuși să se mențină rânduiala actuală din Molitfelnic, dar nu pentru a stropi icoanele cu agheasmă, ci ca o slujbă de primă cinstire/venerare a icoanei respective – un fel de „canonizare” a lor, la care Biserica, prin rugăciune înaintea ei și sărutare să recunoască în acea imagine o icoană canonică (!), cum se făcea în trecut prin scrierea de către episcop sau preot a numelui celui zugrăvit." Citat:
"Iar dacă chipul nu corespunde tradiției ortodoxe de pictare a icoanelor, acestea să fie respinse și să nu fie cinstite. Aceasta însă nu înseamnă că ele pot fi profanate, ci trebuie distruse prin ardere, chiar dacă la prima vedere sunt frumos executate, iar în locul lor să fie puse icoane ortodoxe canonice, numite și „icoane bizantine”." Citat:
P.S. Pe mine mă distrează seriozitatea ta și cum alternezi între acrivie și indulgență în ceea ce privește aplicarea învătățurii ortodoxe. |
|
|||
|
|||
![]()
...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea caselor. S-au făcut afirmații la adresa părintelui Pruteanu cum că ar fi luat-o pe arătură. Să ne înțelegem, rânduiala sfințirii icoanelor nu are nicio bază în Tradiția Bisericii și nici o argumentație canonică. Părintele nu cere o revenire la vechea Tradiție, dar faptul că sunt unii care cer obligativitatea sfințirii icoanelor (spun că o icoană nesfințită rămâne doar o reprezentare), l-a determinat să argumenteze alegerea făcută de nu sfinți icoane. Icoana este sfințită prin chipul pe care îl reprezintă. El nu "atacă" această practică de sfințire, dar nimeni nu poate pretinde obligativiatea sfințirii icoanelor (apropo, tu ai ajuns la catersirea unui preot pentru că nu sfințește icoane). Bravo! Ține-o tot pe contrasens! :)))
|
|
||||
|
||||
![]()
[quote=simpllu]...:)) Nimeni nu a pomenit că ar fi păcat, discuția a plecat de la sfințirea
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Toată argumenția legată de sfințirea icoanelor am adus-o pentru că mi s-a cerut, nu pentru că m-am trezit eu să aduc argumente împotrivă. Hai să o luăm invers, o icoană este sau nu sfințită fără a fi stropită cu agheasmă în urma unei slujbe? Nu ocoli răspunsul! Poți răspunde cu da sau nu.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Adica, n-o sa-ti raspunda cu da sau nu, pentru ca nu-i convine raspunsul.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman. "Laudato si, mi Signore, per frate Uento et per aere et nubilo et sereno et onne tempo, per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento" - Sfântul Francisc de Assisi |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce este o icoana? Cine stabileste ce e o icoana, credinciosul? Din ce spui tu asta reiese. Daca cineva face un desen si spune ca e o icoana este chiar icoana? Legat de continuarea mesajului, ti-am scris de atatea ori despre sfintirea raclei cu sfintele moaste, dar tu nu intelegi nimic (la fel ca cei din grupul tau). De ce se sfinteste racla? Asadar, normal e ca preotul sa vada icoana si, cu aceasta ocazie o si sfinteste. Daca sfinteste o pictura laica nu devine icoana. Pana si parintele Pruteanu e de acord cu sfintirea icoanelor, numai tu te-ai contrazis zile intregi, pretinzand si ca tu ai renunta de fiecare data. Dupa cum ai vazut, peste tot se sfintesc icoanele si tu imi spui mie ca eu sunt pe o cale gresita. |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Atunci nu te mai băga ca musca-n lapte într-o discuție fără înțelegi contextul în care am făcut anumite afirmații. Citat:
Da, Biserica sfințește icoane de aproximativ 350 de ani. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Bravo! De acord cu tine. Citat:
Nu ți-am spus că e o cale greșită, ci că această practică nu are rădăcini în Tradiția Bisericii și că sunt preoți și locuri unde nu se practică sfințirea icoanelor. În schimb tu ai caterisi toți preoții care nu sfinșesc icoane. Last edited by simpllu; 04.10.2017 at 23:16:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|